Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Людям про людей » Катерина Борисенко вирощує арахіс та мангольд

Катерина Борисенко вирощує арахіс та мангольд

Такого городу, як у 54-річної Катерини Борисенко, немає ні в кого у Малківці Прилуцького району. На 15 сотках вона вирощує майже всі овочі і пряні трави, які використовують у кулінарному шоу «Мастер Шеф» на каналі «СТБ».


Катерина Борисенко показує арахіс


У Катерини Іванівни ділянка біля хати вся зелена. Ростуть пекінська капуста, шалфей, рукола, спаржа, м’ята, меліса, цибуля-порей, тархун-трава, мангольд (листковий буряк). З ботвини мангольда роблять голубці, а також закуски у ресторанах. На вікні в будинку росте розмарин — пахучий кущик з гілочками, схожими на голочки молодої ялинки.

Нещодавно господиня викопала арахіс.

— Катерино Іванівно, звідки бажання вирощувати нетрадиційне?

— Діти люблять прянощі, експериментувати на кухні. Для них і стараюсь. Старша донька Олена закінчила Національний університет харчових технологій. Нині працює технологом кондитерського виробництва в італійській компанії «Майстер Мартіні», їй 35 років. Оля, їй 32, — хореограф. З тархуну вони роблять напій, правда, він не такий яскраво-зелений, як продають у магазинах, значно світліший. Подобається їм спаржа. Я вже п’ять років як її вирощую. У неї їстівні пагони, розміром до 20 сантиметрів. Як переросте, вже у страви не годиться, буяє, розростається кущ, дуже схожий на заячий холодок. Усе вирощую без хімії, лише на перегної.

Виростила я і артишок, тільки не знала, коли його зрізати, переспів. У мене у дворі ще й 70 найменувань квітів. Перед порогом метеликове дерево. Воно схоже на бузок, як цвіте, метелики з усієї округи злітаються. Обліплюють, краса. Є бругмансія. Це таке деревце з квітами у формі плафонів люстри. Теплолюбне. Одну віддала у сільраду. Тільки чуть холоду, квіти осипаються.

А щодо арахісу, мої дівчата люблять випічку з горіхами. Та поки що його небагато, так з’їдаємо. Я арахіс лише два роки вирощую. Насіння продається у магазинах. Арахіс любить тепло. Тому садити його треба не раніше 15 травня, краще після дощу. Під лопату, як картоплю. Ряд від ряду, кубло від кубла, так само. У яму кидати по три зернини (перед цим дістати їх зі стручка). Сходи схожі на листочки
конюшини. Як тільки почне цвісти, потрібно підгортати, присипати опущені вниз квіточки землею. З них у грунті потім утворюються горішки. І так — доки цвіте. Нагрібати добрі купки, також хоч іноді поливати. Ця рослина любить вологу. Вибирати у кінці вересня. Підкопала, витягла за стебло, на ньому
стручки з горіхами. Обірвати, промити і сушити на сонці. Я ось з 20 кущів півтора кілограма накопала.

Жінка показує торбинку з арахісом.

— Полущу, підсушимо на сковорідці — смакота. Частину лишила на насіння.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №42 (1589)

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Катерина Борисенко, арахіс, город, Малківці, «Вісник Ч», Валентина Остерська

Додати в: