Екзотичні приправи та овочі з великощимельського городу
55-річна Галина Кириченко з Великого Щимеля Щорського району вирощує два роки вдома декоративні банани, руколу, орегано, базилік, цибулю-порей, розмарин, кінзу, брюссельську капусту.
— Насіння вже висіяла в горщики і поставила на підвіконні. Після Благовіщення (7 квітня) всі саджанці висаджу на городі, на грядках.

Галина Кириченко
Розмарин розводиться важко, — каже жінка. — Перший раз, як посіяла, пропало. Насіння треба посадити в торф'яний горщик. З нього виростає невеличкий кущик. Потім його можна висаджувати надвір, у землю. Він багаторічний. Якщо за ним доглядати, розростеться великим кущем. На зиму зазвичай обрізаю і прикриваю.
Додаю розмарин,коли смажу рибу, м'ясо. Зелень виділяє ефірну олію. Після піджарки приправу потрібно викинути. Зараз модно готувати різото. В цій страві розмарин смакує добре.
У руколи горіховий присмак. її кладуть у свіжі салати. Дочка живе в Києві. Казала: «Мамо, у нас її вже всі купують».
Тим'ян також уже висіяла. Він у нас більш відомий як чебрець.
Орегано посіяла в цьому році вперше. Що вийде, не знаю. На упаковці написано «материнка». Наскільки я знаю, це ефірна трава. Рахується як лікувальна.
Сію коріандр.
У минулому році спробувала посадити брюссельську капусту. На вигляд — маленькі качанчики, як дитячий кулак. Восени зібрала урожай. Заморозила. Добре йде у дієтичні супчики. В ній багато клітковини. Тушкувала її з м'ясом замість картоплі. У цьому році дивлюсь — на старих стовбурцях повиступали маленькі качанчики.
Цибулю-порей вирощую декілька років. Вона відрізняється за формою від звичайної цибулі. Довга, схожа на зелену молоду, цибулю. Зелені стрілки жорсткі. Цілу зиму порей пролежав у погребі, зелене пожовтіло. Зажарюю ним суп. Зелене не кришу, тільки біле. На смак він солодший, ніж звичайна цибуля.
Базилік висіяла у п'ятницю на городі. У минулому році пакетик у магазині коштував 4 гривні. Зараз — шість. Торік назбирали півторалітрову пляшку.
Шавлія добра в чай. Пускає ефірну олію. Багаторічник. Якщо прийнялася, буде кожен рік рости.
Маленькі помідори черрі посадила розсадним способом, як звичайні. Заморозила. Цілу зиму їла.
Селера малокалорійна. її коріння на вигляд схоже на кормову редьку. З минулого року залишилося ще дві корзини. Селеру можна використовувати в багатьох стравах. Я готую, як моркву по-корейськи. Треба добавити трішки часнику, яблучка, коріандру. Залити гарячою, не доведеною до кипіння, олійкою. Смакота.
Метрові огірки вирощувала тільки раз. Виросли якісь покручені. І на смак не сподобались.
Юлія Семенець, Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №14 (1508)
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.




