чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » Кореєць Чонсік Джан труїть колорадів... цукром



Кореєць Чонсік Джан труїть колорадів... цукром

Усім відомий гад колорадський жук без води і їжі у стані сну може пробути три роки. Сон цей називається діапауза. А так живе в середньому рік. У воді тоне не відразу. Дуже плодовитий. Самка відкладає 500-700 яєць. Коли вилуплюються жученята, вони об’їдають картоплю, баклажани до цурки. Особливо активні, коли спекотно.



— Місцеві за сезон по декілька разів поливають свою картоплю отрутохімікатами. А потім урожай їдять. Я пояснював їм: отрута уб’є не всіх жуків, десь під листям залишаться личинки. Вони не тільки виживуть, а й набудуть імунітету. Наступного року потрібно буде купувати сильнішу отруту, — говорить 56-річний Нонсік Джан, кореєць, живе у селі Смолин Чернігівського району. — Я люблю екологічно чисті продукти. Тому ніякої хімії. Найефективніші засоби боротьби проти шкідників — біологічні.

У нас в Кореї для антижукового концентрату беруть панцирі раків, креветок, висушують, подрібнюють і ферментують у теплій воді. У Смолині я сходив до місцевої водойми, приніс ракушок, підсушив, подрібнив. Велику пригорщу цього борошна — у двадцятилітровий бідон, залив води. І туди ж півкіло цукру. Потім підключаю компресор, подаю у бідон повітря. При температурі +25 градусів через 3-4 дні виходить готовий препарат. Беру його літр, розчиняю у п’яти літрах води і обприскую картоплю. Починаю кропити відтоді, як вона на чверть (показує на пальцях. — Авт.) виросте із землі. Потім через кожні два тижні повторюю, аж до самого цвітіння. Особливо ретельно треба пирскати під листочки, де яйця колорадів.

Ті мікроорганізми, що утворилися внаслідок ферментації, швидко вбивають ікру жуків і сприяють росту рослин також.

Краще ростуть будь-які городні культури, якщо їх поливати водою, в якій промивали рис. У вас її виливають. Я її розливаю по пляшках, ставлю у тепле місце. Через кілька днів кришечки трохи відкручую. Якщо піде запах домашнього вина — саме те, що треба. З’явилися корисні мікроорганізми. Розпилюю її на листя овочів і ягід, поливаю корені. Тримати воду більше п’яти-семи днів не рекомендую, вона стане, як оцет. Можна пляшку такої води вилити в бочку, накидати туди трави, додати води, кілограм цукру. Бактерії люблять солоденьке. Нехай постоїть кілька днів — і підживлювальна суміш готова. Розводимо концентрат у співвідношенні одна частина до п’яти літрів води, і можна поливати будь-що, — радить Чонсік.

— У вас, окрім городини, є ще бізнес у Смолині — пилорама. Там працює темношкірий чоловік, всі його звуть Джон, а вас чомусь не Чонсік, а Антоніо.


— Це католицьке ім’я. Я католик. Хоча корейці у своїй більшості буддисти. В Україні живу більше двадцяти років. Я економіст. Приїхав з Південної Кореї по програмі. Працював в Одесі в компанії «ДЕУ Моторе». В Одесі купив квартиру, був офіс. Заробляв і по десять тисяч доларів. Коли фірма закрилася, переїхав до Києва, працював в інноваційній компанії. Потім перейшов у посольство Південної Кореї. Під час революції Гідності був на Майдані, працював позаштатним кореспондентом корейського телеканалу.

Джон теж не Джон, у нього інше ім’я. Він з маленької африканської країни. Закінчив Одеський водний інститут. Залишився в Україні. В Чернігові у нього є дружина. Я йому плачу в кілька разів більше, ніж іншим робітникам. Бо працює на совість. Його заробіток залежить від виробітку. А українці що, то покурити, то каву попити, ще й його намагаються відволікати. І норовлять щось поцупити, навіть сторож.

Потрапив я до лікарні. Повернувся, і що? Вкрали метал, і на моєму ж карі його вивезли. Ще й прийшли, нахаби, зарплату просити. А в мене всюди камери, все видно.

— Південна Корея дуже розвинута країна, чому ви не повернулися туди?

— Якщо в тебе є, наприклад, півмільйона доларів, в Кореї ти їх можеш покласти під 2,5 відсотка річних. Власний бізнес важко розпочати. Все належить великим корпораціям. Якщо ти відкриваєш новий магазин, працюєш під їхнім брендом. Вони встановлюють розмір націнки і твій прибуток. Іноді він може становити всього один відсоток. В Україні розпочати бізнес складно, є ризики, але реально. В Кореї у мене родина, донька-студентка. Був на батьківщині рік тому. Сюди їм їхати нічого, ні за чим. Хіба що витрачати гроші. Так краще їх витратити на поїздку на острів Балі.

Я вже звик, живу, як живеться. їм органічну їжу. Купив качок, підсипав їм у їжу сірку. З 15 вижило п’ять. Але ті, що вижили, звикли. їхнє м’ясо дуже корисне для запобігання раку. А ще корисніший бульйон. Я варю качку 48 годин і додаю до неї 20 різних трав та спеції, ягоди, навіть щепу дерева лак, привіз із Кореї. Воно вважається отруйним.

* * *

Навколо будинку Чонсіка — теплиці. На столі в хаті овочі, фрукти.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №31 (1733), 1 серпня 2019 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: колорадський жук, город, Чонсік Джан, «Вісник Ч», Валентина Остерська

Добавить в:
Армения



ЦентрКомплект