Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » У Седневі вивели червону і фіолетову картоплю



У Седневі вивели червону і фіолетову картоплю

У Науково-виробничому об’єднанні «Чернігівеліткартопля» червоною та фіолетовою засаджені десятки соток. Нині триває збирання врожаю.



— Якщо людині зав’язати очі і дати їй скуштувати звичайну картоплю і кольорову, не відрізнить. Колір не впливає на смак, — каже 48-річний Геннадій Гайструк, заступник генерального директора НВО «Чернігівеліткартопля». — За п'ятдесят років існування дослідної станції було виведено 12 сортів, внесених до Державного реєстру України. Вони мають назви. Для того, аби вивести сорт, він проходить у нас селекцію від 10 до 12 років. Починаємо з насіння ягід (балабонів. — Авт.), потім розсада, далі однобульбова і розведення. Потім від трьох до чотирьох років гібрид у Державному сортовипробуванні рослин у Бородянці Київської області проходить перевірку на стійкість до хвороб, вірусів, смакові якості, відповідність стандартам. І лише після цього отримує державну реєстрацію. Кольорову картоплю ми почали виводити 2010 року. До цього часу вона не має офіційної назви. В роботі зветься червона і фіолетова.

— Геннадію Вікторовичу, звідки колір?

— Ніяких барвників, — хитає головою. — Все натуральне. Ми схрещуємо вже існуючі сорти з насінням дикорослих бульб з Перу (країна у Південній Америці. — Авт.). Ось яка вона у нас, — Геннадій Вікторович розгрібає кущ червоної картоплі. — У кублі — п’ятнадцять штук, — розрізає спочатку червону. Нюхаю, запах сирої картоплі. Лизнула на зрізі — ніякого присмаку. Те ж саме з фіолетовою.

— У нас ще є фіолетова з білими колами, як ото в столових буряках, — хвалиться заступник директора. — Її вже зібрали, заклали на зберігання.

— Готували вже таку картоплю?

— Аякже. Варили з неї пюре. Водичка після неї рожевувата. Пюрешка фіолетова і червонувата. Ефектно і апетитно виглядають салати з нарізаною такою вареною картоплею.

— Деруни, чипси чи картоплю фрі не пробували з неї робити?

— Ні. Треба спробувати. А щодо фрі, у нас є спеціальний сорт — «іноватор». Плюс кольорової картоплі ще в тому, що в ній міститься багато антиоксидантів (компоненти, які захищають організм від шкідливого впливу).

— Можливо, колоради її не їдять?

— Хряцають ще й як, бо смачна. Тільки один сорт вони не дуже люблять,«зоряна». Ця картопля не генномодифікована, просто у неї жорстке листя.

— Клімат змінюється. Люди посадили рано картоплю — померзла, пізно — спека вдарила. Червона, фіолетова боїться холоду і пекучого сонця?

— Морозостійкої у нас немає. Кольорова — відносно посухостійка.

— Яку землю така бульба любить: пісок, чорнозем?

— Родить на будь-яких грунтах. Головне, удобрювати і дотримуватися технології вирощування. Для живлення ми використовуємо гній і комплексні добрива (азот-фосфор-калій). Аби картоплини вродили крупними, потрібно, щоб кущ від куща був на відстані 25 сантиметрів. А ширина між рядками не менше 70-75 сантиметрів. Якщо густо посадити, кількість картоплин під кущем буде, а от виростуть менші.

— Як щодо фітофтори, інших хвороб?


— Не існує сортів, які не бояться фітофтори.

— Якщо посадити фіолетову і червону картоплю поряд з жовтою чи білою, вони перезапиляться? І білі чи жовті бульби порожевіють?

— У нас же росте поряд з іншими сортами, і нічого.

— Така картопля рання чи пізня?

— Середньостигла.

— Пане Геннадію, наші люди щиро вірять: якщо украсти якусь рослину, коли ніхто не бачить, вона добре прийметься. Посадила я, наприклад, кольорову. Чи можна її відрізнити по стеблу від традиційних сортів?

— Червону не відрізнити. А ось у фіолетової стебло зелено-фіолетове.

— Є попит?

— Для більшості такі бульби в дивину. Якось вивезли ми її на літературно:художнє свято «Седнівська осінь». Люди придивляються, запитують: «А що це у вас за буряк?» Коли привозимо на спеціалізовані виставки до Києва, там вже і ресторатори цікавляться. Та вони ж тоннами її не беруть. А от у дачників інтерес до кольорової картоплі є. Привозимо її на виставку-продаж на ринок «Шанхай» у Чернігові. Городники купують, замовляють. Ціна — 20 гривень за кілограм.

— Геннадію Вікторовичу, їхати з віддалених районів області до Чернігова за кількома кілограмами картоплі — шкурка вичинки не варта.

— Ми надсилаємо «Новою поштою» в будь-який куточок України. Мінімальне замовлення — 20 кілограмів.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №40 (1691), 4 жовтня 2018 року

Теги: Чернігівеліткартопля, Геннадій Гайструк, «Вісник Ч», Валентина Остерська

Добавить в:
Армения

Стомат Гарант

ЦентрКомплект