Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » Сезон кавунів: як правильно обрати соковиту ягоду

Сезон кавунів: як правильно обрати соковиту ягоду

Ця ягода родом із південної Африки. Одна із найулюбленіших літніх ласощів. 3 серпня – Всесвітній день кавуна. Солодкий і смачний, та чи завжди безпечний? І чи є нітрати в кавунах зараз? Про це ми дізнаємося на одному з ринків Чернігова.



По одному зовнішньому вигляду наявність нітратів в кавунах нам не визначити ніяк. Всі вони стиглі та красиві. Тому йдемо до лабораторії санітарно-ветеринарної експертизи, що діє прямо на ринку. Тут запевняють, перевіряють кожну партію привезених кавунів. Наталія Прибитько вже відібрала ягоду і досліджує її на вміст нітратів.

Фахівці з лабораторії радять, обираючи свою ягоду, – передусім звертайте увагу на її цілісність.

Вдома виявити вміст нітратів неможливо, пояснюють лаборанти. Але запевняють, кавуни сезонні і не несуть ніякої загрози для здоров’я людей. Здебільшого зараз продають польові баштанні, а вони більш безпечні, ніж грунтові.


Активно кавуни продають практично місяць. Торговці кажуть, ягоди зрілі, привезені з Херсонської області.

Ще три тижні тому кавуни були втричі дорожчі, аніж минулого літа. Це через несприятливі погодні умови, пояснюють продавці. Нині ціна поступово знижується.

Наталія Левченко продає кавуни з 21 липня. Тоді ціна за кілограм була 18 гривень. Нині – в межах 10-ти.

Покупці кажуть, ціни трішки зависокі, але бажання придбати солодкі ягоди переважає. Тож йдучи на ринок за ягодами та фруктами, не забудьте гаманець, а заразом і поради, які нам вже дали фахівці. Нагадаємо: обирайте не пошкоджені кавуни і тримайте їх вдома у розрізаному вигляді не більше доби.

Джерело: телеканал Новий Чернігів

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: кавуни

Добавить в: