• Брухт ДальнобойСервис


Бик не любить метушні

12 лютого настав рік Бика за китайським календарем. Бик прийшов на зміну Пацюку, символу 2020 року. Може, чимось ми того пацюка образили, що він нам минулий рік спаскудив. Тепер з биком треба акуратно. Як не розізлити і що робити, щоб він був добрим?



Бик, у якого всі причандали на місці, і він хоче, і може з коровами робити телят — це бугай. А бик кастрований, який тільки для роботи — віл. На Менському підприємстві по племінній справі і тваринництву — бугаї. Керівник і власник Микола Костенко.

Китайський Новий рік (минулої п’ятниці) видався холодним і сніжним. Територію ферми, як і всю Мену, замело. Худоба — по стайнях, трактор прогрібає проходи. Теличок випустили на прогулянку в загороду. Є навіс, щоб їм сховатися, і копиця з сіном, щоб перекусити. З теличками прогулюється трирічний бичок Боцман породи українська, червоно-ряба.

Доглядальник, 42-річний Володимир Косяк, переганяє бугая в інший вольєр фотографуватися. При виді чужака (мене) тварина злегка нервує. Стою на місці — заспокоюється. Починаю ходити вздовж вольєра з фотоапаратом — бичок теж бігає, невдоволено пирхаючи.

— А ви його не боїтеся? — цікавлюся у чоловіка.

— Тварину такої ваги тільки дурень не боїться. Просто, обережним треба бути. Стій! Ану стань! — покрикує на бугая, щоб той гарно сфотографувався.

— Му-у-у! — реве тварина у відповідь.





Норовливий биця незадоволений, і доглядач жваво біжить від нього. Потім знову підходить, витягнувши вперед руку. В іншій руці палка, але нею ні разу на тварину навіть не замахнувся.

Врешті бику ця корида набридає, він скаче в бік теличок і, легко перемахнувши метрову огорожу, зупиняється в приємнішій для нього компанії.

Всього доглядальників за биками чотири. На зміні — по двоє.

42-річний Володимир Косяк працює робітником по догляду за тваринами на племпідприємстві вже більше 20 років. За цей час побував в АТО (служив в 41-ому батальйоні територіальної оборони «Чернігів-2»). Розвівся з дружиною. Тепер в пошуку.

— Як не розізлити бика?

— Найперше і головне, — не можна його бити і ображати, — поправляє шапку рукавицею. Ховаємось від снігу в тамбурі стайні. За дверима чутно пирхання худоби.



— Кричали ж. Може, вже образився.


— Кричати — то таке. Голос підвищити іноді слід. Але не бити! Він звикає до свого господаря, і ми до нього звикаємо.

Почав гребтися, копитом бити, значить, нервується, пильнувати треба. От чужу людину побачив, — втік. А я сам зараз підійду до кошари, і він підійде. Ми ж його годуємо. Але коли ти біля нього близько, все одно палку в руках тримати треба. Бо ж жива скотина. Палка — це на крайній випадок.

Всі бугаї окільцьовані. В носову перегородку вставлене кільце, за нього чіпляється палка-водило. Ось вона висить, — знімає Володимир з гачка довгу палку з металевими зачіпками на кінці.

— Два метри мінімальна довжина. Є більші. Зараз немає в них необхідності, бо не виводимо биків на вулицю. А це одного з телицями на вигул випустили. Потім інший так само піде.

До обіду вони стояли в нас на моціоні. Тоді обідають у станках, в бичатнику (альтернатива корівнику. — Авт.). Бугаїв раніше було до 30 голів. Зараз «робочих» — 12. Ті, в яких беруть сперму на осіменіння. Інші ростуть, ще відгодовуємо. Всіх може 30 і буде. Найстаршому, на моїй пам’яті, було років 14. Захор.

— Помер своєю смертю?

— Ні, здали. Бо вже ноги почали відмовляти від старості.

— Правда, що з віком бугай злішим робиться?

— З віком більш показує характер, стає агресивнішим.

А щоб не був злим, треба годувати добре і доглядати за ним. Не бити, не знущатися, — повторює.

Водило, кільце, — це все треба, щоб себе убезпечити. Носове кільце утримує бика на дистанції. Навіть якщо надумає причинити якусь шкоду, кільце спричинить йому біль. І він остепениться.

— Бика дратує червоне?


— Кажуть таке. Інші стверджують, що бики — дальтоніки. Влітку я спокійно до них в червоній футболці підходжу, а вони ніяк не реагують. Підчас кориди бика збуджують червоною ганчіркою (плащем). Але ж він тим червоним клаптем махає перед биком. І оце мельтешіння його дратує. Так і у всіх бугаїв: стоїш на місці біля нього — він спокійний. А в одежі ходи хоч в червоній, хоч в рябій — нуль емоцій. Може, до мене звикли, з маленьких їх виростив.

Ні разу битий биком не був, вони на мене не нападали. Береш за кільце, а він може різко назад смикнути так, що й кільце не втримаєш. Другий раз руку витягуєш: «Дай кільце». І він сам підходить. Взяв за кільце, зафіксував його. Водило пристебнув. Тоді його відв’язуєш вже і виводиш.

— Як збирають бичачу сперму?

— Є спеціальна вагіна, з трубкою. Туди додається тепла вода, 38 градусів. Одягається целофановий сдермоприймач. Одного бичка ставлять у станок, прив’язують. Другого підводять ззаду. Бичок скаче на бичка, як на корову. В цей момент одягається вагіна на... І все.

— Чому не корову?

— Бо найбільша корова — 800 кілограмів, а бугай — тонна двісті-тонна триста. Він просто її поламає.

Зараз у нас трохи дрібніші.

— Той бичок, на якого скачуть, не ображається?

— По-перше, вони чередуються. Сьогодні одного поставили, завтра іншого. По-друге, — привичні. Як корову доять, — вона не ображається, так і тут.

Сперму беремо два рази на тиждень, ми це: називаємо дуплет. Ба по два рази: раз сперму здав, трохи відпочив, другий раз підводять, знов здав. Все, на сьогодні свободєн.

— Завжди і бажання є?


— У нього вже звичка виробилась. Бик знає свої часи, коли його ведуть туди. У них графік.

— Чоловікам, чула, фотографії еротичні дають. А бикам? Молодих як привчаєте?

— І повз корів проводимо. І буває корова в охоті, то після її штучного запліднення залишається перчатка. Цією перчаткою підставному бичку спину помазав, і інстинкт спрацьовує. Жива скотина, — повторює Володимир.

В селах для приватних господарів штучне осіменіння обійдеться в 400 грн. Займається цим технік штучного осіменіння. Зводити корову до бика — 200-250 грн.

Меню

— Писали: бик любить траву, робіть на новорічний стіл більше салатів…

— Всім хочеться чогось смачнішого. Моркву любить, буряк, муку, макуху. Яйця, по три штуки в день.

При Союзі, казали, і сухе молоко їм давали. Тонну триста чимось же треба було набрати.

Зараз сіно обов’язково, силос. Картопля в нас була. Мука змішана зі злакових. Комбікорм даємо.

— Правда, що бики терпіти не можуть п’яних?

Так. Запах алкоголю вони не терплять. Проявляють агресію.

Я на роботі, точно, не п’ю. Краще не ризикувати. Не випробовувати долю.

Отже: не пити, не бити, годувати — і буде бичок прихильний.

Злі бугаї

■ У 2008 році на свято Трійці в селі Велика Вісь Ріпкинського району від трирічного племінного бика на полі постраждав пастух Віктор Козел. Спокійний раніше бик Вітьок налетів на чоловіка, який опинився між ним та коровою. Це сталося незадовго після того, як гуляючого вільно зі стадом бика вирішили зачиняти в стійлі, а випускати тільки «по роботі». Бугай підчепив чоловіка рогом. Підкинув у повітрі. При цьому порвав «причинне місце». Віктор Васильович лікувався в Ріпкинській районній лікарні.. Хірург Віталій Ковтун, який зашив рану, заспокоював, що біди не сталося, як загоїться, все працюватиме.

■ В 2017 році 52-річного Віктора Кезлю, керівника комунального підприємства «Сиберіжське» з Ріпкинського району (село Сиберіж) убив чотирирічний бик Барон. Чоловік три роки сам доглядав за твариною.

■ В 2016 році на пасовищі у Купчичах Сосницьюого району бугай покачав Ольгу Заровну. Жінка залишилась живою.

■ У Хлоп’яниках Сосницького району громадський бугай придавив до паркана 40-річного Віктора Грищенка. Зламав ключицю.

■ У 2019 році у селі Вербівка Ріпкинського району 53-річного чоловіка — директора комунального підприємства «Вербівка» Добрянської селищної ради Миколу Нестеренка вбив бугай. Чоловік хотів бика вивести на пасовище, але той накинувся на нього.

Смачні страви

М’ясо бичків та корів — це яловичина. Поживний і смачний продукт. До того ж це м’ясо добре засвоюється. Знаєте, що приготувати?



Ростбіф — страва англійської кухні. Це запечений в духовці шматок яловичини, в класичному варіанті — бичачої туші. Ростбіф також готують на грилі, тоді він не пропікається в центрі, тому м’ясо всередині залишається яскраво-рожевим. Ростбіф, приготований методом тушкування, пропікається на всю глибину і рожевої серединки у нього немає.

Традиційно для ростбіфа беруть шмат м'яса Зі спинної частини туші. Перед запіканням його слід з добу промаринувати в олії для розм’якшення. Посолити і запікати, при цьому часто перевертаючи, щоб не пригоріло.

Готовий ростбіф нарізають упоперек тонкими шматками, подають з печеною або смаженою картоплею, зеленню, тертим хроном.

Ромштекс — ще одна страва від англійців. Це яловичина, смажена на сковороді. Шматочки м’яса відбивають до товщини 1-2 сантиметри. Перед смаженням умочують в збите яйце, потім в борошно або панірувальні сухарі. І смажать на олії або топленому маслі. І це ще не все: м’ясо треба довести до готовності в духовці. Ромштекс готовий, коли м’ясо легко протикається виделкою і з нього витікає прозора рідина.

Біфштекс — страва найчастіше із рубленої яловичини, засмаженої порційними шматками (можливий варіант цілим шматком). В українській кухні спочатку був відомий під назвою товканець. Часто готують з яйцем. Буває різної просмажки: rare (з кров’ю), medium rare (слабої просмажки), medium (середньої просмажки), medium well (майже просмажене) і well done (добре просмажене).

Біфштекс по-татарськи готують з яловичого фаршу без термічної обробки. Так і подається: сирим, з яєчним жовтком посередині (таким же сирим). Їдять теж сирим.

Для приготування біфштекса краще використовувати мармурову яловичину.

Ескалоп — страва з Франції. Готується з рівного, круглого тонкого шматка яловичини, з найкращої частини туші, без панірування чи кляру.

З корейки нарізають порційні шматки м’яса товщиною 10-15 міліметрів поперек волокон. Злегка відбивають, посипають сіллю, перцем і смажать з обох боків. Перед подачею ескалоп кладуть на грінку і поливають м’ясним соком.

Підготувала Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №7 (1814), 18 лютого 2021 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: рік Бика, Володимир Косяк, бугаї, «Вісник Ч», Олена Гобанова

Добавить в: