Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » П’яна вишня, в шоколаді і з желатином


П’яна вишня, в шоколаді і з желатином

Вишні дозріли. Час робити з них заготовки на зиму.



1. Найлегше, аби не заморочуватися, промити, просушити на рушнику чи в друшляку, по пакетах — і в морозилку. Можна не мити, а зробити це перед вживанням.

2. Або засушити у печі, духовці чи у спеціальній сушці для ягід та фруктів, така продається. Правда, з сушеної ягоди, окрім компоту чи киселю, нічого не приготуєш.

3. Можна закрити у власному соку. Вийняти кісточки. Покласти ягоди у стерилізовані банки, кожен шар пересипати цукром. На літрову банку — сім столових ложок. Хай вишні пустять сік. Потім на дно каструлі покласти ганчірку, на неї виставити банки, залити їх водою сантиметрів на два, щоб не доходило до кришки. Стерилізувати 15 хвилин з моменту закипання. Витягти, закрутити, укутати. Така вишня підійде потім і на вареники, і тим, у кого діабет і солодкого не можна.

4. Та разом з класичним рецептом хочеться чогось нетрадиційного, наприклад коктейльну вишню, або її ще називають п’яною. Коктейльні — це такі красиві, яскраві, з хвостиками. Найчастіше їх можна побачити на магазинних тортах і тістечках або в клубних коктейлях. Зробити п’яну вишню можна і вдома. Звісно, вона не вийде такою яскравою, як магазинна. Та все ж. Для такої закрутки хвостики не треба відривати, а кісточки з ягід треба витягати збоку. Спецальним пристроєм чи шпилькою, хто як уміє.

Взяти невеликі банки з-під соусів чи півлітрові з широкими горлечками. Акуратно скласти туди вишні (на рецепт — кілограм). У кожну посудину покладіть кілька гілочок пряності — гвоздики. Сироп: на 250 грамів цукру три столові ложки води. Доведіть до кипіння, цукор розчиниться. Десять хвилин хай кипоне. Беріть пляшку горілки, половину влийте до сиропу. Розмішайте і заливайте у банки, не повні, десь на півпальця. Коли сироп закінчиться, порозливайте решту горілки по самі вінця. Закрутили — і в холодильник. Можна горілку замінити коньяком або лікером. Чи додати самогону, смак не буде вишуканим, але вишня точно не пропаде.

5. Вишня у шоколаді.

Для неї потрібно взяти по кілограму вишень і цукру, по сто грамів чорного шоколаду і какао-порошку. Вийняти кісточки, засипати цукром. Як пустять сік, довести до кипіння і зняти з вогню. Хай охолонуть. Потім обережно друшляком чи ситечком вийняти вишні, а сироп закип’ятити і знову покласти ягоди туди. Відставити. Хай все охолоне. І ще раз так зробити. Як стане холодним, знову витягніть вишні. У посуд з сиропом потрошку всипайте какао і помішуйте. Як воно розчиниться, всипте тертий шоколад. Як закипить, акуратно покладіть у нього вишні. Проваріть їх п’ять хвилин. І все, розливайте по стерилізованих банках і закручуйте.

6. З желатином.

Окрім традиційних рецептів варення, п’ятихвилинок і т. д., можна ще зробити з желатином. Виходить красиво і смачно.

На кілограм вишень без кісточок — 700 грамів цукру. Засипати, хай постоїть дві години. Потім варити, як закипить, зменшити вогонь і проварити п’ятнадцять хвилин. Доки вариться, 50 грамів желатину залити 200 грамами кип’яченої охолодженої води, хай набухне (на пачках желатину пишуть скільки грамів). Зняти з вогню і акуратно розчинити желатин у варенні. Розкласти по банках, закрутити й укутати.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №31 (1785), 30 липня 2020 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: вишні, «Вісник Ч», Валентина Остерська

Добавить в:


ЦентрКомплект