Пшоно дороге, бо мало проса?

Цього літа ціна на пшоно доходила майже до 40 гривень. Пшоно це дрібна крупа жовтого кольору. Повесні нею годували маленьких курчат. Пшоно традиційно кладуть у гарбузову, поминальну кашу. З пшона готують куліш, додають у пісні голубці. Відноситься до дієтичних круп. У ньому є калій, фосфор, вітаміни групи В та амінокислоти.



Зараз ціна трохи впала, але пшоно залишається одним з найдорожчих серед круп, 22 гривні за кіло. Впаде ціна з новим урожаєм чи гарбузову кашу готуватимемо з булгуром?

— Пшоно — це продукт переробки проса, — пояснює начальник відділу землеробства, інженерно-технічного забезпечення і безпеки праці департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Щербатий. — Проса в 2019-ому на Чернігівщині посіяли на 87 відсотків більше, ніж минулого року. В 2018-ому було 2200 га, цього року вже під просом 4100 га.

Сіють в Чернігівському, Сновському, Менському, Городнянському районах. Пшоно нового урожаю вже пішло в продаж.

— На сьогодні ціни на всю зернову продукцію на ринку впали, — каже керівникТОВ «Мена-Авангард» Олександр Биков. — Просо — нішева культура (вузького попиту), на які ціна рік на рік не приходиться. Є контракти — вона злітає, нема — падає.

Ми ще не продаємо, бо не зібрали. Пшоно ми не робимо, продаємо просом (щоб вийшло пшоно, просо треба очистити. — Авт.). Посіяли 200 гектарів, менше ніж у минулому році (було 600).

Після того як на пшоно максимально злетіли ціни, багато які господарства насіяли проса більше. А ціна вже менша вдвічі: в минулому році в господарств купували по 13, а зараз вже по 7 тисяч за тонну. У нас купують агротрейдери (ті, що вивозять за кордон). Або черкаська компанія «Гефест-Агро».

Олена Гобанова, «ВісникЧ» №37 (1739) від 12 вересня 2019

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: ціна, пшоно, Гобанова, ВісникЧ

Добавить в:


ЦентрКомплект