Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Кускусом нагодуйте чоловіка, щоб не був злим



Кускусом нагодуйте чоловіка, щоб не був злим

На прилавку в ряду рису стоїть булгур. Наче й подібний за формою та розміром, але зовсім інша рослина: не рис, а пшениця. А кускус трохи схожий на пшоно: жовтуваті дрібні грудочки.


На вибір — асортимент на Центральному ринку в Чернігові

На практиці

— Булгур — турецька пшениця твердих сортів, добре очищена, — пояснює продавець магазину круп Олена Миронова. — Добре засвоюється організмом. Зерно пшениці шліфується, після чого пропарюється і дробиться. Купують діабетики, спортсмени і ті, хто хоче схуднути.

Булгур схожий на рис. і вариться так само. А якщо крупу перед варкою обсмажити на вершковому маслі, буде ще смачніше. Один стакан крупи, два води і варити хвилин 20.

Кускус — не пшоно і навіть не зерно, а продукт із пшеничного борошна, яке скачують в невеликі «зернятка». Це крупа швидкого приготування. Його просто заливають кип’ячою водою, як мівіну. Кускус менш корисний, ніж булгур. Але вважається, його роблять з пророслої пшениці, яку перекручують, а потім катають у кульки. Які теж проходять термічну обробку. Кускус дають тим, кому треба збільшити вагу: малим дітям, хворим. Якщо приготувати з тушкованим м’ясом, голодному чоловіку піде на користь. Швидко стане ситий. Хоч по суті це та ж сама манка.

По науці

Допускає товар до продажу і оцінює якість продукції товарознавець.

— Усе це перероблена пшениця. Відрізняються булгур і кускус країною походження і ступенем обробки зерна, — говорить завідувачка навчально-виробничої практики коледжу економіки і технологій ЧИТУ, товарознавець Наталія Яременко.

— Правда, що від булгуру худнуть, а від кускусу товстішають?

— Кускус роблять з твердих сортів пшениці, отже неправда, що від нього дуже гладшають. І якщо він справжній, завезений з країни походження, а не українська видозміна (такого багато й не наїсися: дорогий. — Авт.). Коли досліджували якість кускусу в Україні, виявили, що у нас в підвалах його шльопають як макаронину, а продають як модну крупу. І користі від такого кускусу буде як від макаронів. Від ступеня подрібненості в нього смак залежить. Кускус українці видозмінили, штампують з манки.

З приводу булгуру і схуднення у нас була дискусія зі студентами. Справа в тому, що булгур — зерно без висівок. Вони в ньому очищаються повністю. А схуднення від крупи є тоді, коли є висівки. Тому ця властивість булгуру надумана.

Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №23 (1725), 6 червня 2019 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: каша, Центральний ринок, «Вісник Ч», Олена Гобанова

Добавить в:
Армения



ЦентрКомплект