Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Для чоловічої сили треба заварювати кропиву. ...І борщ готувати, доки не переросла



Для чоловічої сили треба заварювати кропиву. ...І борщ готувати, доки не переросла

Кропива вважається бур’яном. Росте будь-де, У дворі, під парканом, на лузі, У той же час цей бур’ян і їжа, і ліки. Кропиву вважають навіть народною віагрою. Речовиною, яка підвищує статеву силу. Безплатно.


Микола Пась: «Кусючі» віники у баню добре брати»

— Кропива мужчинам помагає, впевнився на власному досвіді, — розповідає, косячи траву, 66-річний Микола Пась з Ріпок. — Треба заварювати, пити настоянки. І борщ готувати. Зараз можна варить борщик, поки вона не дуже переросла. Трішки замолодієш. Хоча у нас здебільшого люди тільки поросят годують. Курочкам дають. Кришать, підмішують у їжу. Це вітамін сильнійший. Біостимулятор. І не тільки в їжі. Віники з кропиви у баню добре брати. У парилочку. Свіжу треба рвати.

— Дуже червоне тіло буде?

— Дивіться, от воно мене пече, — б’є пучком кропиви по руках, притуляє до обличчя, до грудей. — Але мине. І нічого. Це як зарядка для капілярів.

Бані у мене нема, але я сильний любитель. На Півночі служив. Два роки і 10 днів. В Улан-Уде, це Бурятія, Далекий Схід. Там і призвичаївся до парилки. Сухий пар люблю. Сирий — то вже не баня, задихаєшся. Сильно люблю віники. Дубовий, на мою думку, самий хороший. Але й кропивка добре. На спинку — раз, проведу-про-веду. Не обпечу, притулю до хребта, туди, сюди. Я спеціаліст хороший.

— Кажуть, якщо чоловіка всюди побити кропивою, не минаючи й причинне місце, навіть без бані, теж помагає. Кровообіг поліпшується.

— Чув про таке.

«На зиму добре заготовляти. Ріжемо і сушимо»

— Курям і качкам кропива добре, — говорить Раїса Андріївна, у дівоцтві Красножон, з села Голубичі Ріпкинського району. — Несуться прекрасно. На зиму непогано заготовляти. Ріжемо і сушимо порізану. Зручно. Картоплі наварив, замішав, борошна додав. їдять із задоволенням.

Заготовляємо, скільки виходить, — рве кропиву голою рукою. — У мішок, і на горище. Буває і п’ять мішків, і сім. Вона не завадить. Трошки курей, три качечки ходять по двору.

— Рукавиці надягаєте для заготовки?

— Я рву з замахом, як звичайну траву. Завжди голою рукою. Ну, почухається трохи. Це навіть корисно — кропивою обпікати руки: шкіра ніжніша буде.

— Борщ варите?

— Якщо й варить борщ з кропиви, то разом зі щавлем. Жінки, якщо сильні місячні, кропиву заварюють і п’ють як кровоспинне. Таке чула, але не застосовувала.


Раїса Андріївна рве кропиву

Чим же корисна кропива?

  • Вітамінна кухня
Крім борщів, готують салати. Обдають окропом, ріжуть. Змішують порізані кропиву, зелену цибулю, петрушку, додають зварене покришене яйце. Можна додати модну зелень — руколу, її нерідко вирощують на підвіконні. Можна варений і натертий червоний буряк. Селеру. Морську капусту. Заправляють хто чим. Олією. Сметаною.

Роблять кропивні пиріжки. Молоду кропиву відварюють, подрібнюють та змішують з готовою пшоняною кашею. Додають одне сире яйце, перемішують, формують пиріжки та запікають у духовці.

Начинку до звичайних пиріжків. Ошпарену кропиву січуть, додають зварене посічене яйце. Кладуть у тісто, загортають, защипують.

Буде і смачно, і корисно. Адже у складі кропиви є білки, жири, вуглеводи, клітковина. Вітаміни: С, групи В, Е, К, каротин, каротиноїди, які перетворюються в організмі на вітамін А. Мікроелементи: залізо, калій, кальцій, хром, мідь, марганець, інші. А також дубильні речовини, фітонциди, хлорофіл, флавоноїди.

Зелений холодильник

Кропива помагає виловленій рибі довго лишатися свіжою. Досвідчені рибалки, несучи весною чи влітку додому вилов, обов’язково кинуть до нього жалючої трави. Господині кидають кропиву в сумки з рибою, якщо несуть на базар.

Кропивою обкладають у труні покійника, якщо спекотний день, і обходяться без моргу. Трава дозволяє тілу якомога довше не пахнути.

  • Засіб для миття
Пучком кропиви миють біля колодязя чи колонки банки з-під молока, жирний посуд. Трава добре вбирає бруд, очищає і навіть дезінфікує. Без хімії.

  • І вірьовки, і нитки
Роблять вірьовки і навіть тчуть тканину. У нас до цього не дійшло. Це швидше модна екологічна екзотика. Вона була поширена у давні часи. У Голубичах згадали казку Андерсена «Дикі лебеді», де одному лебедю-брату на тканину не вистачило саме кропиви.

  • Спа-салон
Відваром кропиви миють голову. Тоді волосся пишне, блищить. Не полінитися, зварити, дати настоятися і процідити — і спа-салон, тобто салон з використанням цілющих процедур, вдома готовий.

Знай!

Траву не треба лякати

У народній медицині кропива використовується і самостійно, і в зборах.

Як правильно її заварювати?

— Траву не треба лякати, — говорить фітотерапевт, чернігівка Валентина Лук’яненко. — Так вчила мене ще бабуся, котра була відомою цілителькою у Білорусі. Будь-яку траву, хоч сиру, хоч сушену, спершу потрібно залити холодною водою. Класична пропорція: столова ложка порізаної трави і склянка води. Хай залита постоїть дві години. Вона має віддати воді свою силу. Після цього хвилин п’ять покип’ятити. І хай охолоджується, настоюється. Процідити, віджати. І вона готова для вживання.

Якщо вживають з лікувальною метою, п’ють два з половиною тижні. Тричі на день. За 15 хвилин до їжі. Або через 40 хвилин після їжі.

Якщо з профілактичною ціллю, п’ють просто як чай, нерегулярно.

Кропиву заварюємо і вживаємо за цією ж класичною схемою. Можна окремо, можна у зборах. Кропива потрібна і для чоловіків, і для жінок. Бо у ній — все корисне для крові. Кропива рятує людей, які потерпають від кровотеч. Носових, кишкових, маткових. Кропива допомагає боротися із запальними та застудними недугами, загоює рани, пролежні, опіки. Кров вона трошки згущує. Тому протипоказана людям, схильним до тромбів.

Із призабутого

Кропива — ще й педагогічний інструмент

Кропива — лікувальна трава, яка сприятливо впливає на молодий організм при зовнішньому застосуванні. Заспокоює, підвищує наполегливість, здатність до навчання.

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №20 (1722), 16 травня 2019 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: кропива, користь, «Вісник Ч», Тамара Кравченко

Добавить в:
Армения



ЦентрКомплект