Приватний фермер Ярослав Чикало: «Не в нашому становищі ховатись в бомбосховищах - в полях іде війна за урожай»
В Україні існує щонайменше чотири групи, які можна кваліфікувати як малі фермери. Ці дрібні сільгоспвиробники виробляють понад 50% валового випуску всієї сільськогосподарської продукції, домінуючи над агрохолдингами у тваринництві, виробництві картоплі та овочів. Почасти маючи в наявності не так багато землі, саме малі фермери знають важливість кожної сотки. А тому ставляться до неї із особливою бережливістю та любов’ю.
Магістр історії й новатор сільського господарства
Попри незначну кількість гектарів у обробітку, колишнього прохорянина, а тепер - жителя Борзни Ярослава Чикала теж сміливо можна віднести до дрібних сільгоспвиробників. Ось уже сім років він веде особисте господарство на кількох гектарах прохорської землі. Жартома називає себе генеральним директором, хоча радше їхня робота - то сімейна справа, на якій задіяна уся родина.
Сам Ярослав Петрович свій трудовий шлях розпочинав із педагогіки (він - учитель історії із магістерським ступенем), а нині викладає краєзнавчий гурток та проводить національно-патріотичне виховання у Будинку дитячої творчості. Проте душею він найближчий саме до сільського господарства. Хоча змалечку й бачив, яка це тяжка праця - його
батько все життя протрудився у колгоспі. Сьогодні ж вони на пару заводять трактори, працюючи пліч о пліч.
«Я саджаю усього потрошку: на більш площах сію ранні зернові - пшеницю, овес, ячмінь, - розповідає чоловік. - Решта - під овочами. На практиці вже переконався, що така городина, як молода картопля, часник, солодка кукурудза завжди будуть у ціні. А ще саджаю на продаж огірки, кабачки, цибулю... Хтось, можливо, скаже, що краще мати 100 гектарів під пшеницею та чекати врожаю, а я впевнений: і з 10 гектарів можна мати не менший прибуток, якщо до справи підходити з розумом.
Сьогоднішній аграрій має цікавитися новітніми технологіями, інакше за якихось 5-10 років він може опинитися на узбіччі фермерства. Я, наприклад, на ділянках під огірками та кукурудзою почав практикувати зрошення земель: вдома накачую водою бочку на 3 тисячі літрів (її вистачає на два поливи), трактором везу на поле, а там уже й зрошувальники різні, й спрей-стрічки під'єднані. Трудомістка праця, але вона дає свої результати - покращується врожайність».
Немало доводиться докласти зусиль, щоб виростити молоду картоплю. 10 соток землі під неї чоловік оре ще з осені, на початку квітня культивує і відразу саджає. Обирає ранній голландський сорт, який вже за 40 днів матиме товарний вигляд. Усю площу накривають агроволокном, яке дає плюсову температуру навіть тоді, коли на вулиці невеликий мінус. Двічі доводиться волокно скручувати, щоб просапувати. Натомість картопля виростає максимально органічною - її навіть від жука не обробляють: поки колорад починає атакувати городину, Ярослав свій урожай уже збирає. Так само, без будь-якої хімії, вирощують кабачки, огірки та кукурудзу.
І швець, і жнець...
Вирощений урожай фермер разом із товаришем продають у серці нашої країни - у столиці, на офіційних ярмарках. «Вони відбуваються практично кожен день, лише у різних районах Києва, - розповідає співрозмовник. - Все офіційно, з усіма необхідними документами. Наші основні покупці - люди старшого віку. Молодь картоплю та огірки не купує, не знаю навіть, що вони їдять (сміється). А поважні містяни люблять домашнє, тож коли бачать, що торгують хлопці з села, беруть овочі залюбки. Я в свою чергу можу уступити, бо мені за задоволення просто поспілкуватися з людьми. Тож, буває, не так наторгую, як набалакаюся. Дітям, наприклад, цьогоріч кукурудзу за пів ціни віддавав - мені не шкода, я за надприбутками не ганяюся.
Хоча й зовсім лукавити не буду, основна мета мого господарювання - все ж заробити, аби забезпечити достойне життя своїй родині. А тому я щороку проводжу аудит своєї роботи: записую всі витрати і прибуток, наприкінці року аналізую, на якій продукції краще акцентувати увагу, а чим займатися менш вигідно.
Вести господарство намагаюся максимально розумно і заощадливо. Наприклад, сьогодні ціни на добрива вже минули розумну межу, не кожен середній фермер зможе собі дозволити закупити і вносити добрива на наступний рік. Мене ж виручає невелике батьківське господарство. Тож під зернові куплю добриво, нікуди від того не подінешся, а ось під городину внесемо власну органіку.
Економити дозволяє й щоденна самоосвіта. Через інтернет я цікавлюся новими способами вирощування чи обробітком землі, переймаю досвід таких же малих фермерів. Наприклад, сьогодні урожай зернових можна мати й за мінімального обробітку ґрунту: не орати, а просто продискувати. Результат і так, і так буде, але за дискування солярки вдічі менше використається».
Допомагають не витрачати зайвого й «золоті» руки Ярослава. Адже сьогодні робота у сільському господарстві - процес майже повністю механізований, проте всього обладнання не накупуєшся. Багато чого чоловік змайстрував та поремонтував власноруч.
І хоча ніякої спеціалізованої освіти не має, опанувати інженерні премудрості свого часу допомогли батько та сестрин чоловік.
«З дитинства звик працювати з технікою, - розповідає співрозмовник. - Бо ж мало знати теорію, потрібна неабияка практика.
Починав із ремонту мопедів, сьогодні ж сам доводжу до ладу свій трактор і обладнання до нього. Без цього у сільському господарстві - ніяк.
Аграрій повинен бути не лише агрономом, а й інженером, бухгалтером, навіть економістом (щоб прогнозувати попит та пропозицію на окрему продукцію), стратегом і метеорологом. І при всьому цьому у сільському господарстві немає «2+2=4».
Тут теорія не завжди працює. Можна вкласти всі сили і гроші, а прибутку зовсім не отримати. А коли й отримуєш, не можеш використати його лише на себе: якщо хочеш розвиватися, мусиш вкладати у техніку, новації, інакше далеко на старому не заїдеш.
Все це приходить із досвідом. Я аграрій ще не дуже досвідчений. Цьогоріч, наприклад, невдало «проекспериментував» із часником: вчасно не встиг закупитися якісним насінням, нашвидкоруч посадив тим, що знайшов, а тоді вже зрозумів, що часник був ярим (Ярі культури, ярові́ культури — однорічні сільськогосподарські рослини, яких висівають навесні й одержують урожай у рік посіву). Скоріш за все, він пропаде, дуже шкода маминої праці, адже вона два дні його садила…
Тому я завжди кажу: фермер повинен обробляти стільки землі, скільки встигає обробити до ладу, щоб все було покошено, прибрано, без бур’янів, щоб все встигати. Краще не ганятися за сотнею гектарів, а провести оптимізацію своїх земель».
Ютубер-початківець
Завжди була непростою робота у полі, а цей рік видався особливо важким. «Насправді, було страшно виїжджати у поля - чув, що трактористи підривалися на мінах, - згадує про початок сільськогосподарських робіт Ярослав. - У Прохорах також ночували ворожі війська, були побоювання, що вони могли залишити вибухові «сюрпризи». Але, як співається в одній пісні, не в нашому становищі ховатись в бомбосховищах - в полях іде війна за урожай. На власний страх і ризик вийшов у поле, а коли пройшла дискова борона, зрозумів - нічого страшного вже не станеться.
Тоді в селі були перебої зі зв’язком та електрикою, пальне взагалі діставали за космічними цінами, по каністрі, в кого тільки могли. Словом, впевненості у завтрашньому дні взагалі не було. Але тут процитую іншого свого знайомого: «Нічого у нас і так буде. А треба постаратися, щоб у нас таки щось було!» Тому й садився, а там - буде, що буде. І так робив кожен.
Я вам скажу, більш емоційних, але й відданих власній роботі, ніж фермери-одноосібники, я не знаю. Бо попри всі складнощі і власні нарікання, ніхто з них не покинув землі, не віддав іншим у оренду. Якщо вже впряглися - щороку працюють по максимуму. І справа тут не лише в заробітках. Просто коли душа до землі нашої, до ланів родючих лежить, то як її покинути?»
До речі, саме про любов до рідних краєвидів, про землю та роботу на ній Ярослав планує розповідати на широкий загал: трохи більше тижня тому він завів власний ютуб-канал. «Планую не лише ділитися сільськогосподарським досвідом, а й маю дві мети. По перше, хочеться самому виговоритися, відійти від суржику, притаманного нашому регіонові, до чистої української мови. По-друге, вважаю за потрібне розвивати український контент. Бо ж сучасна молодь - у тік-тоці та ютубі, який у більшості своїй російськомовний. Це потрібно змінювати, виховувати майбутні покоління у любові до Батьківщини, до української мови, до рідної землі. Це все є за що любити!»
Джерело: газета “Вісті Борзнянщини” від 17.11.2022, Марина ГРИНЕНКО
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.