Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям про людей » Камамбер, Горгонзола, Брі, Шєвр... — сири, зроблені в Носівці

Радио
Радио

Камамбер, Горгонзола, Брі, Шєвр... — сири, зроблені в Носівці

 

«Стрибком у вічність» називав сир відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері. І, безсумнівно, мав рацію. Бо ж сир — це дійсно вишуканий продукт, який має свою історію і майбутнє.



Бринза, Камамбер, Моцарела, Брі, Шевр, Горгонзола... Мабуть, для справжніх поціно-вувачів сиру цей перелік дивакуватих слів може багато чого сказати. Тішить, що таких і серед носівчан з кожним днем стає дедалі більше і все це завдяки Юлії Фесенко, яка не лише розкаже, а запропонує скуштувати та придбати різноманітні натуральні крафтові сири з козячого молока, які знайти на прилавках супермаркетів просто неможливо.

Задум виготовляти власні сири у Юлії виник давно, ще понад десять років тому, однак професійно сироварінням жінка почала займатися останні півтора, коли кількість кіз у господарстві поступово збільшувалась і в результаті на невелику родину молока ставало з лишком. Пригощала друзів та знайомих спочатку свіжою молочною продукцією, потім більш витриманими сирами, аж поки не виникла ідея спробувати відшукати у собі підприємницький потенціал. Та спочатку треба було опанувати справу досконало. Вчилася всьому й одразу методом незліченних проб і помилок, годинами переглядала курси в інтернеті, не спала ночами, зіпсувала не один десяток літрів молока. І все це заради того, аби віднайти ті досконалі нотки тонкого смаку, який, немов скатертина-самобранка, наповнить домашній, а згодом і гостьовий стіл усілякими сирними смаколиками.

— Хай там як, але я реально оцінюю свої можливості й знаю, що серед сироварів я ще поки на рівні першого класу, — розповідає майстриня сироваріння Юлія Фесенко, — але мене це лише тішить, бо ж маю куди йти, чого прагнути. Та попри мій ще об’єктивно початковий рівень майстерності, я вже маю прихильників, справжніх сирних гурманів серед місцевого населення і не тільки, які купують мою продукцію вже на постійній основі, бо ж знають, що кориснішого продукту годі й шукати. Зараз найбільшим попитом користуються тверді види сирів, зокрема, з білою пліснявою, приправами, з витяжкою шпинату з додаванням волоського горіха, білих грибів, насіння соняшника, льону, кунжуту, базиліку, італійських трав тощо. Полюбились людям й витяжні сири — косичка Чечил, сирні рулети. Та частенько клієнти хочуть спробувати одразу декілька видів сирів, тому я придумала такі собі набори, композиції з семи різноманітних сортів. Вартість набору «Давай знайомитися» — 250 гривень та ціна може коливатися, виходячи з уподобань клієнта. Помічаю, що все частіше такі сирні композиції стали замовляти на подарунок або свята, саме тому подбала, аби продукція ще й мала належний естетичний вигляд від пакування до презентації.

Щодо смаку сирів тут й взагалі мова не йде. Для Юлії це завжди у пріоритеті. За словами жінки, смак сирів формується лише шляхом розуміння та правильної годівлі тварин, аби в результаті отримати якісне молоко. Зараз майстриня опікується вісьмома кізочками звичайної української породи, вони якнайкраще адаптовані до тутешніх умов, а їх смачнюще молоко ідеально підходить для виготовлення крафтових сирів. До речі, на виготовлення одного виду сиру майстриня витрачає від двох до десяти годин, а лік молоку й зовсім не ведеться.


При розмові Юлія зізнається, що займатися «сирним ремеслом» їй дуже подобається і, мабуть, це саме той випадок, коли хобі стає улюбленою справою. Каже, що встигла створити й свій авторський сир за влас-ною технологією, але ще поки експериментує, адже у цій копіткій справі роль відіграє навіть один градус відхилений від рецепта, але разом з тим, саме він й дарує сиру той унікальний незрівнянний смак, який, здається, можна відчути й через фото. Й не дивно, що клієнтів вистачає й далеко за межами міста. Завдяки герметичному вакуумному пакуванню та термобоксу Юлія частенько тішить молочними смаколиками гурманів із Київщини, Чернігівщини, Харківщини. Плекає надію, що список українських міст та областей зовсім скоро розшириться в усі географічні простори й про такого натхненного сировара дізнається вся країна.



Поки ж її власна сироварня вміщається на кухні, та майстриня мріє про невеличке окреме приміщення, яке допомогло би розгорнути власну справу та полегшити процес виготовлення сирів. А ось чи розширюватиме обсяги свого виробництва, Юлія ще не визначилась. Каже, все залежить від реалізації. Звісно, багато людей вже зрозуміли цінність домашньої продукції з натурального молока, втім, не рідко ще доводиться розвінчувати закоренілі стереотипи стосовно козячого.

— Зазвичай про те, що козяче молоко має специфічний присмак та запах, говорять люди, які ніколи в житті його не куштували, — переконана господиня. — Наприклад, у мене навіть діти вживають молоко, сири й жодного разу мені не доводилося чути подібних нарікань. У своїй продукції я впевнена на сто відсотків, адже в ній вся моя душа від найменших дрібниць початкового етапу до розмаїття смакової композиції вже готового продукту.

Ось так, неочікувано для себе, можна замислитись, наскільки важливо знайти справу до душі, яка змусить «горіти» тим, що справді любиш. Все це на власному прикладі нам показала молода жінка, яка вміє не помічати перешкод на шляху вдосконалення власних знань та вмінь, аби на наших буденних та святкових столах панував багатогранний аромат її нових надзвичайно смачних сирних шедеврів...

Джерело: районна газета "Носівські вісті" №35 (9737) від 2 вересня 2021, Дарія Буренко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Носівка, Фесенко, сири

Добавить в:
 
 


Центр Комплект