чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто
чернигов-авто



Їм не потрібні м’ясо і... плита

Вегетаріанство стало способом життя чернігівської подружньої пари – 28-річної Альони і 34-річного Богдана Бондаренків Альона Бондаренко Богдан Бондаренко. Вона не вживає м’ясо і рибу понад два роки, він – шість місяців. За період вегетаріанства пара зрозуміла, що такий стиль їм ідеально підходить: стали себе ліпше почувати, з’явилася активність, додалися сили, натомість зникла сонливість після вживання їжі. Організму вже не треба стільки енергії для перетравлювання. Більше року Бондаренки медитують. Практика показує, що їхнє сьогодення стало більш світлим і мирним. Молоді люди також захоплюються подорожами. Багато ходять пішки, громадським транспортом користуються тільки за нагальної потреби. Словом, Альоні і Богдану подобається все, чим активно живуть. Це те, чого вони хочуть!



Ковбаса і молоко – з насіння

– Я відчула, що інакше стала мислити, – каже Альона. – Їжа таки впливає на стан свідомості. Якось ясніше почала бачити і відчувати. Не знаю, як це пояснити словами, щоб інші люди зрозуміли, але чим легший раціон, тим яскравіший світ.

– Відтоді, як дружина стала вегетаріанкою, вона ще погарнішала, – вважає Богдан. – Наші стосунки помітно поліпшилися, набули приємних нюансів. Ми майже не сперечаємося, зникли непорозуміння. Я відчуваю спокій і рівновагу. Щодо фізіології, то перестав хворіти на застуду чи вірусні інфекції, просто забув, що таке червоне горло, нежить і температура.

Бондаренки – вегетаріанці на сто відсотків. Альона не вживає м’ясо і рибу з 2016 -го, Богдан не так давно – півроку.

– Я виріс у сім’ї м’ясоїдів, мама і тато вважають, що м’ясо – це основний продукт в харчуванні. Тож і не розуміють, як це – не вживати м’ясних страв?! – продовжує чоловік. – Хоча мій вибір батьки поважають. А взагалі треба урізноманітнювати своє меню. Виявляється, що після того, коли дружина вирішила не їсти м’яса, я дізнався, що насправді є дуже багато продуктів і страв з них. Якщо раніше до вподоби були, мо’, з десять страв, то нині – кілька сотень. А скільки існує різновидів бобових! Їх аж 320 найменувань! І все це можна й корисно їсти.

Як розповідає Альона, вона не лише не вживає продукти тваринного походження, а й поступово відмовляється від страв, що піддаються тепловій обробці (варінню, смаженню, запіканню, приготуванню на парі і таке інше). Це так зване сироїдіння.

– Уже рік експериментую з цим, то споживаю варені страви, то ні, – пояснює чернігівка. – Поки визначаюся, чи це підходить моєму організму. Наразі я тиждень на сирому: це сирі фрукти, овочеві салати, супи, смузі. Готую страви за допомогою блендера. Подрібнюю яблука, капусту, лимони, зелень, гарбузи, кабаки… Коли ми стали переходити на легшу й легшу їжу, то прийшли висновку, що її можна вживати сирою і до того ж, це неабияк смачно, корисно, бо всі мікро­елементи та вітаміни лишаються, а не виварюються. Сирі страви дають набагато більше енергії, вони інакше насичують тіло. До того ж, щоб добре себе почувати і насититися, вегетаріанської їжі людині потрібно набагато менше.

За словами подружжя, вони стали більше вживати соняшникового і гарбузового насіння, використовують у салатах, для соусів. Насіння льону перемелюють на борошно і готують хлібці, каші або додають до інших страв.

– Сьогодні ми снідали зелене смузі зі шпинату, яблук, ківі і меду, – з усмішкою розповідає Альона. – Від кави я відмовилася вже давно, Богдан ще інколи може випити горнятко. На обід у нас сирі супи й салати. А ввечері можна скуштувати паштет.

Чоловік дуже смачно його готує: це звичайне і пророщене соняшникове насіння, сочевиця, агар-агар, буряк, часник і спеції. На вигляд і на смак дуже схоже на ковбасу. До речі, я колись думала, що у звичайній ковбасі смачне саме м’ясо, а як виявилося, то все через прянощі і спеції.

Подружжя каже, що вже й не пам’ятає, коли варили кашу, бо нині готують її незвично для інших.

– Беремо 6-7 ложок льону, перемелюємо, додаємо трішки меду і заливаємо холодною водою, – ділиться рецептом Богдан. – Можна додати яблука, банани чи ще якісь фрукти. Це така смакота, не передати! Якщо спробуєш раз, куштуватимеш – ще і ще.

Молочних продуктів у раціоні вегетаріанців з кожним днем все менше. Минулого року їм більше хотілося йогуртів, робили із домашнього коров’ячого молока і закваски. Цьогоріч організму вже й це не потрібно – тяжіє до легшої їжі.

– Дружина познайомила мене з новими видами молока, – продовжує вегетаріанець. – Вона сама його робить! Одне із найсмачніших – кокосове. Також куш­тували мигдалеве, вівсяне, соняшникове, із зерняток дині, кавуна. Це цікавий досвід! А взагалі, з будь-якого насіння чи горіхів можна приготувати смачне й корисне молоко.

Чернігову пощастило!

Про себе Альона розповіла, що народилася в Чернігові, закінчила ліцей №15, потім місцевий педуніверситет за спеціалізацією конструювання і моделювання одягу:

– Наш факультет називають факультетом ідеальних дружин. Тобто я багато чого вмію робити. Але останнім часом до плити не підходжу, бо вона нам просто непотрібна.

Богдан – некорінний чернігівець. Народився і виріс у Пирятині Полтавської області, наразі там живуть його батьки. Уперше приїхав до Чернігова вісім років тому, і це місто йому надзвичайно сподобалося.

– У 2011-му Чернігів був не таким красивим, як сьогодні, але мені він так припав до душі, що я не зміг не лишитися, тут комфортно жити, – вважає чоловік. – Потім я з Альонкою познайомився, вона ще в університеті вчилася…

Богдан також має вищу освіту, закінчив Київський славістичний університет за спеціальністю – фінанси, банківська справа, менеджмент. Він громадський активіст свого рідного міста. Хоч і не живе там, але за останні п’ять років чимало зробив для пирятинців. Був ініціатором і одним з розробників Громадського бюд­жету, завдяки якому вже реалізовано 30 проектів, стільки ж чекає своєї черги цьогоріч. Це, приміром, дитячі майданчики, коворкінги (спільний простір) у навчальних закладах, вай-фай і власне шкільне радіо… Авторський проект Богдана – освітлення пішохідних переходів на двох перехрестях завдяки сонячним панелям.

– Невеличкі й більші громадські ініціативи зробили Пирятин затишнішим, – ділиться враженнями Альона. – Чого тільки варті вказівники!

– Скажу, що чернігівцям неабияк пощастило, бо тут живе дуже багато активних людей, які прагнуть і змінюють на краще своє місто, – додає Богдан. – Ми також долучаємося до хороших ініціатив місцевих громадських організацій та окремих небайдужих містян, ось нещодавно брали участь у екоакції «Врятуй планету від пакетів», прибирали Березовий гай, Ялівщину…

У Чернігові подружжя проживає не на постійній основі, адже багато подорожує. За останній рік вони змінили декілька місць. Якийсь час жили в Пирятині, Кам’янці-Подільському, у польському місті Вроцлав. Альона і Богдан їдуть не на кілька днів, а, як самі кажуть, мандрують ґрунтовно – на місяць і більше, щоб ближче познайомитися з місцевою культурою, звичаями, відчути енергетику, атмосферу, поспілкуватися з тамтешніми людьми. Для того, аби зрозуміти настрій міста, потрібен час. Такі подорожі наповнюють сімейну пару духовно, збагачують і надихають.



Солодка тема

Альона й Богдан Бондаренки – фрилансери, самі обирають і створюють проекти, визначають, коли і як працюватимуть. Офісна робота – не для них.

– Я шила одяг, плела гачком різноманітні речі, нині роблю корисні цукерки, – розповідає чернігівка. – Цією темою захоплююся вже рік, вивчала рецепти, удосконалювала, підбирала інші інгредієнти, словом, експериментувала. Спочатку готувала солодощі для себе та Богдана, рідних та друзів. Вже кілька тижнів готую на замовлення.

Увесь цей час Альона насамперед розбиралася в собі, чи хоче продовжувати цю солодку тему і заявляти про неї світу. Цікавило, чи подобається її творіння людям? Тож приносила свої цукерки учасникам освітніх лекцій – проект On-Life, яким опікується Олександр Житніков. А коли Бондаренки перебували в Польщі, то пригощали саморобними солодощами багатьох українців-заробітчан. Там дуже активна громада!

Варто сказати, що ці цукерки не містять цукру, але на смак – солодкі. Майстриня додає фініки й мед. Серед основних інгредієнтів – сухофрукти, горіхи, насіння, овочі і фрукти.

– Дуже смачні цукерки з буряка, моркви, зеленої гречки, до речі, рецепт із зеленої гречки дружина сама придумала, – зауважує Богдан.

Згодом Альона планує замінити мед на сиропи, аби солодощі були стовідсотково вегетаріанськими.



Правильна компенсація

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, належним чином спланований вегетаріанський раціон харчування – здоровий, збалансований та в багатьох випадках корисний для профілактики деяких захворювань. Академія харчування та діє­тології США підтверджує, що така дієта підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, зокрема жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам.

Нині рослинну їжу визнають не тільки повноцінною для харчування, але також як спосіб профілактики та зменшення ризику стосовно багатьох хвороб. Дослід­ження кажуть, що вегетаріанці менше страждають на серцево-судинні захворювання, надмірну вагу та ожиріння, деякі види раку.

Щоб рослинне харчування було корисним, воно має бути ретельно та уважно дотримане. Адже це не означає просто відмовитися від м’яса та продуктів тваринного походження. Саме здоровий рослинний раціон (овочі, фрукти, насіння), а також повноцінна заміна тваринного білка на рослинний (бобові, соєві продукти, горіхи) сприяють зменшенню ризику виникнення багатьох захворювань. Якщо не їсти м’яса і компенсувати це малопоживною їжею – очікувати на якісь корисні ефекти для здоров’я марно.

Лариса Галета, «Деснянка» №19 (754) від 9 травня 2019

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: вегетаріанство, Альона і Богдан Бондаренко, Лариса Галета, «Деснянка»

Добавить в:
Армения



ЦентрКомплект