Три нові елементи поповнили Обласний перелік нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини

Нещодавно під керівництвом директорки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмили Замай відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини.
На розгляд представили три елементи від громад Чернігівщини — Куликівської, Понорницької та Прилуцької. Після обговорення всі вони одноголосно рекомендовані до включення в Обласний перелік нематеріальної культурної спадщини.
«Бобівник» (Куликівщина)
Традиційну страву, що відома з XVI–XVII століть, презентували представники закладів культури Куликівської громади. Бобівник готують до Різдва, весіль, хрестин і храмових свят. Основою страви є біб, а рецепти передаються з покоління в покоління, формуючи унікальну гастрономічну традицію регіону.
«Пироги з буряком і калиною» («калиновики») (Понорницька громада)
Автентичну страву з незвичною начинкою з цукрового буряка та калини представила Алла Наливайко. Калиновики готували з житнього тіста як сезонну селянську їжу. Традиція збереглася в окремих селах громади та й нині є живою частиною місцевої спадщини.
«Каленик» (Прилуччина)
Обрядову випічку з житнього борошна на хмільній заквасці з начинкою з калини представили носії елементу з Прилуцького регіону. Каленики брали з собою в поле на початку сівби як символ доброго врожаю. Рецепт і технологія приготування зберігаються в родинах упродовж поколінь.
Нині Обласний перелік нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини налічує 31 елемент. Два з них — художнє дереворізьблення та олешнянське гончарство — вже внесені до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.




