Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Місто і регіон » Вікторія Лемещенко знайшла на хуторі Обирок старовинний рецепт хліба-калинника

Вікторія Лемещенко знайшла на хуторі Обирок старовинний рецепт хліба-калинника

 



Вікторія Лемещенко

Вікторія Лемещенко
, авторка проєкту "Етноскарбниця", продовжує досліджувати культурну спадщину області. Інформаційний партнер програми телеканал Прилуки вирушив із дослідницею у чергову експедицію.

Зберегти своє та поширити традицію. Така мета Вікторії Лемещенко.

— Я їжджу в експедиції. Коли я приїжджаю, я кожну людину розпитую детально про все, що вона може згадати.

Це і дослідження одягу, і пісні, і традиції, і, звичайно, дуже багата наша Чернігівська гастроспадщина. І коли мені в кожному селі говорять про одну і ту саму страву, наприклад, кажуть її назву, то я починаю її детально досліджувати.

Деякі люди кажуть: "Ми пам'ятаємо, що от вона була, але ми вже не пам'ятаємо, як її робили".

От я, наприклад, знайшла людину, яка говорить мені:

— "Я пам'ятаю, я можу розказати, як вона готувалася, але уже немає сили в руках, щоб вимісити, наприклад, той самий хліб". І отак поступово йде ретельне дослідження. Описую, записую і потім знаходжу людину, яка все-таки показує, як готується
, - розповідає Вікторія.

Етнопроєкт Скарбниця розширює свої горизонти, і ми їдемо на Ніжинщину досліджувати випічку хліба.

—  Ну так, наскільки я знаю і як розповіли мені носії, там є свої традиції випічки житнього хліба на заквасці, є, випічка пиріжків із начинкою. І мене дуже зацікавила випічка калинника, - каже Вікторія Лемещенко.

Житній хліб на домашній заквасці із хмелю в давнину був важливою частиною сніданку, обіду та вечері українських родин. Рецепт передавали з вуст в уста, від матері до доньки, від свекрухи до невістки. Так секрет тіста, з якого готують житню хлібину, отримала і Надія Прокопенко.

—  Мені цей рецепт передала моя свекруха Прокопенко Варвара Климівна. Вона корінна жителька Батурина і вона з інтелігентної родини, - розповіла свою історію Надія Прокопенко.

І якщо раніше цей хліб був окрасою столу, то згадати давній рецепт випічки довелося під час війни, коли на Чернігівщину наступав ворог. Деталі - у відеосюжеті





Джерело: ТК "Прилуки"

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: калинник, традиції, рецепти, хліб, Лемещенко

Додати в: