• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Тупичівські аграрії використовують новітні технології й досвід попередників


Тупичівські аграрії використовують новітні технології й досвід попередників

 

Минуло сім років, як СТОВ «Тупичівське» ввійшло до складу агрохолдингу «Інтер». В нових умовах господарство отримало фінансову стабільність, позбулося більшості ризиків, які були актуальними при самостійному веденні господарства, почало розвиватися за новими алгоритмами. Сьогодні товариство дає роботу 70 односельцям, які обробляють 2300 гектарів посівних площ й утримують 300 голів дійних корів на фермі. Господарство має в наявності всю необхідну техніку для ефективного обробітку полів і збирання врожаю.


комбайнери Віталій Івко та Віктор Шишов працюють на ремонті техніки


вантажник Юрій Самчук завантажує врожай на елеватор



оператор Олександр Березинець вимірює вологість зерна

Нині тупичівські аграрії завершують жнива – лишилося зібрати кукурудзу на менш ніж половині полів. Середня врожайність цієї культури в поточному році склала 126 центнерів з гектара. Також непогано вродили соняшник і пшениця при врожайності 27 і 55 центнерів з гектара. Такий результат пояснюється не тільки родючістю місцевих ґрунтів, а й застосуванням сучасних агротехнологій.

- Розкислення полів, які того потребують ми проводимо не суцільним внесенням
крейди, а відповідно до результатів аналізу. На одній частині поля може вноситися більше, на іншій менше, а там де не треба – не вноситься взагалі. Так само точно розподіляються й добрива. На зиму ми вносимо мінеральні добрива порядно на глибину 18-20 сантиметрів, а навесні, при сівбі за допомогою GPS-навігації точно влучаємо у кожен рядок. Такий підхід дає можливість більш ефективно використовувати агрохімію не перенасичуючи землю зайвими добривами та іншими речовинами, -- зазначив директор підприємства Володимир Авдєйко.

Такий вдумливий підхід до землеробства склався у Тупичеві з тих пір, коли місцеве сільгосппідприємство було одним з провідних зернових господарств. Окрім досвіду та традицій тут не бояться застосовувати новітні технології, використовують ефективні та адаптовані до місцевих умов сорти, розважливо підходять до вибору культур для вирощування.


Певно, саме тому, маючи потужний комплекс складських приміщень, господарство вже сьогодні відчуває їх дефіцит, бо врожай перевищив попередні очікування. І поки власний елеватор готує зерно, керівництво вже розмірковує про нові методи його зберігання.

- Є ідея випробувати спеціальний рукав для зберігання зерна, який має довжину 60 метрів і дає можливість зберігати до 200 тонн зерна. Він обійдеться недешево, бо один такий коштує 520 умовних одиниць, при цьому завантаження зерна в такий рукав здійснює спеціальна машина – багер. Проте, якщо досвід такого зберігання виявиться вдалим, ймовірно буде привід для придбання такої машини, -- поділився планами Володимир Тимофійович.

І поки комбайнери завершують жнива а оператори елеватора готують зерно для зберігання та реалізації, механізатори вже готують поля до сівби наступного сезону. У СТОВ «Тупичівському» так заведено здавна – одразу після сівби поля переорюють і вносять добрива на зиму. Оранку проводять силами всього двох, проте потужних американських тракторів «Кейс».

Окрім звичних зернових та олійних культур на тупичівських полях вирощують ще й чимало кормів. Тут одними з перших почали сіяти «Суданку» - траву, яка дає надзвичайно багато зеленої маси. Єдине чого вона «боїться» це приморозків, після яких стає не їстівною для худоби. Також вирощують кукурудзу на силос та віку з вівсом.

Вражає у господарстві також турбота про умови праці механізаторів і водіїв. Практично всі польові дороги на землях підприємства відгрейдеровані, рівні й не мають звичної для таких шляхів колії. Відповідно й рухатися ними простіше й безпечніше хоч вдень, хоч вночі. Нічні зміни тут також не рідкість, бо, як відомо, день жнив – рік годує.

Варто зазначити, що співробітники мають достойну оплату праці. Так комбайнери у сезон мають змогу заробити більше п’ятидесяти тисяч гривень на місяць, а водії – до двадцяти семи! Звичайно, такі заробітки сезонні, проте всі співробітники товариства зайняті увесь рік, тож і зарплату отримують щомісяця. Для всіх співробітників організоване щоденне безкоштовне харчування у їдальні та на полях. Їдальню підприємства недавно капітально відремонтували, вона обладнана новими меблями та сучасним санвузлом із гарячою водою.

Керівництво СТОВ «Тупичівське» турбується не тільки про своїх співробітників, а й про партнерів. Нині на елеваторі бригада приїжджих спеціалістів монтує нову піч з теплообмінником. Вони проживають у відомчому готелі підприємства, де для проживання гостей створили п’ять зручних номерів.

Тупичівське сільгосппідприємство, як і раніше, є своєрідним центром тяжіння на селі. Односельці приходять сюди не тільки на роботу, а ще й по допомогу, за вирішенням побутових та господарських проблем, бо мають місцевого свого сільгоспвиробника.

Джерело: Новини "Городнянщини"

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: аграрії, Тупичів

Добавить в:
 
 


Центр Комплект