• Брухт ДальнобойСервис


Борщ з Єгипту

 

Не буває двох однакових борщів. По-перше, у кожної господині свої секрети, по-друге, різні сорти овочів можна використати, різні приправи. Ба’, більше — навіть продукти з різних країн! Українці їдуть до Єгипту-Туреччини відпочивати, а вони нам свої овочі відправляють. І виходить борщ з Єгипту.

За іноземними овочами — у Городню. У містечку цілих два супермаркети: «Фора» і «АТБ». Як жартував міський голова Андрій Богдан, третього не треба, і ці конкурують між собою достатньо. Ще один маркет не переживуть.




50 на 50

Як виявилося, усі продукти на борщ у «Форі» місцеві, українські. Ні тобі єгипетської картоплі, ні турецької капусти. Тільки якщо до борщу є намір додати консервованих томатів у власному соку, то можна взяти італійські, за 39.99 (400 грамів).

В «АТБ» око іноземними продуктами аж милується. Але для борщу не знайти імпортного буряка, моркви та капусти. А от молода картопля з Азербайджану, будь-ласка, — 29,95 за кіло. Є цибуля з Туреччини (по 14,95), часник з Єгипту (по 74,99). Пахнуть, як наші. Для любителів додати солодкого червоного перцю — 8 гривень 24 копійки за сто грамів. Якщо хочеться приправити засмажку до борщу свіжими помідорами, то можна купити турецьких (за 33,59).

Отож, закупившись в «АТБ», можна зварити напівєгипетський борщ.

Городянці хваляться: картоплю, моркву, буряк, капусту вирощують самі.

Із бананів, апельсинів і ківі — заливне

Картопля з Азербайджану — то вже, може, і занадто. Але ж є ціла купа фруктів, які в Україні просто не ростуть. Ну, чи поки не ростуть (клімат змінюється, гляди, скоро замість городів з бульбою, наші люди вирощуватимуть банани).

Без яких екзотів не обходиться сьогоднішній супермаркет: що і звідки везуть?

— Ми не обходимось без лимонів у чай, — говорить 46-річна Жанна Гурба, котра прийшла за продуктами після останнього дзвоника із 7-річним сином Богданом. — Також беремо банани, ківі, апельсини. Їх дуже смачно додавати у фруктове заливне. Дітям подобається. Купую фрукти, чищу, нарізаю кругляками. Викладаю на дно тарілок. Тоді розводжу желе. Заливаю круглячки розведеним желе. Даю застигнути.

Отож, 27 травня у супермаркетах Городні можна було купити:

Банани Еквадор
Апельсини Єгипет, Туреччина
Мандарини Єгипет, Туреччина
Ківі Греція, Італія
Нектарин, персик Туреччина, Південно-Африканська Республіка (ПАР)
Слива ПАР
Лимон Туреччина
Грейпфрут Туреччина
Груша ПАР, Нідерланди
Гранат Туреччина
Ананас Коста-Ріка
Манго Бразилія
Кокос Кот-Д’Івуар, Коста-Ріка
Авокадо Перу



Богдан Гурба з манго з Коста-Ріки і гранатом з Туреччини

* * *

Примітно і приємно, що яблука в магазинах тільки українські. Менш приємно — майже в однакову ціну з бананами з Еквадору. От тільки відстань до республіки Еквадор (у Південній Америці) більша, ніж 11 тисяч кілометрів. А до українських яблук рукою подати...

Рецепт від городнянського рома Андрія Михайлова


Ром Андрій Михайлов із Городні закуповується на борщ

У городянському «АТБ» складає продукти у кошик 25-річний Андрій Михайлов. Капустину обирає велику і міцну. Себе називає циган. Коли поправляю на рома, сміється:

— І так, і так можна, я звик. Хоч я і циганом, та справжній український борщ варити вмію.

Молодий чоловік хвалиться, що не тільки дружина борщ варить, а й він сам. Подружжя має двох діток, у жінки не завжди часу на готування страв вистачає. Андрій роботу на чоловічу і жіночу не ділить.

— На бульйон краще всього використовувати свинячі реберця, — радить. — Буряк треба кришити соломкою. І не в сковорідку кидати до засмажки, а в бульйон. Так смачніше виходить. Поки вариться свинина і буряк, начистити та покришити картоплю, нарізати капусту. Паралельно готувати засмажку. Подрібнити цибулю, натерти моркву. Протушкувати. Додати томатну пасту. Із соусом чи кетчупом гірше смакує, ніж із пастою. Коли м’ясо і буряк майже готові, додати картоплю. Капусту кидати перед самою засмажкою. Коли все кипить, можна додати зелень, приправи, посолити.

— А квасолю?

— То тільки у пісний борщ, який без м’яса, — радикальний Андрій Михайлов. — Я люблю пісний з квасолею та консервою в томаті. Рецепт такий же, як м’ясного, тільки до буряка додати квасолю, а під кінець — консерву. Ох і смакота!

Підготувала Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №22 (1829), 3 червня 2021 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: борщ, овочі, Городня, супермаркет, «Вісник Ч», Вікторія Товстоног

Добавить в:
 
 


Центр Комплект