• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Чи існує протиотрута від неякісного спиртного?


Чи існує протиотрута від неякісного спиртного?

Чи є антидот, тобто протиотрута, нейтралізуюча речовина, сурогатного алкоголю? Що робити, якщо випив і відчув, що погано, дуже погано, що зараз буде песець?



— Треба викликати блювоту і зробити промивання шлунку, — радить Петро Седень, нарколог Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні. — П’ється вода кімнатної температури невеликими дозами. 100-150 мілілітрів води і — одразу викликаємо блювоту ресторанним методом, чотири пальці до рота. Спочатку підуть блювотні маси з залишками їжі. Знову води випити. Піде вода, шлунковий сік — після цього треба припиняти. Якщо горілка всмокталася в кров, якщо втрачений час, промивання шлунку не дасть ефекту. Тоді — в лікарню.

— Людина ж миттєво не помирає?

— Різні є випадки. Щоб випив і впав, як в анекдоті про Штірліца, таке буває рідко. Налив Штірліц сто грам скрипалю, скрипаль упав. «Новичок», — подумав Штірліц. Такого не буде. Хвилин 5-10 у запасі є. Але якщо супутня патологія, це може прискорити смерть. У нас же ніхто не задумується звідки спиртне. Це, зазвичай, не самогон, а розведений спирт. У кустарно вироблену горілку додають різні медикаменти. Щоб краще вставляло. У поєднанні з горілкою вони дуже токсичні.

Якщо ж, буває, людина випила метиловий спирт (не етиловий, з якого й має бути горілка), — то антидотом до метилового спирту є — етиловий, — нагадує Петро Петрович. — Але відразу дуже важко визначити, що пили саме метиловий спирт. Це проявляється потім. Людина сліпне, втрачає зір. Для діагностики, для екстреної допомоги це вже не матиме значення.

— Яка доза кустарної горілки смертельна?

— Усе індивідуально. І організми різні. І сурогат різний. Для одного — 50, для іншого — 250 грамів, а для когось і значно більше.

— Вага людини впливає?

— Крупніша людина, вона п’яніє не так швидко, як худа, не так швидко піддається отруті. Але це, якщо організм здоровий. Бо зайва вага викликає супутні хвороби.

Яблучний узвар, огірковий розсіл, курячий бульйон...

— Якщо отруївся та пощастило, — живеш! Як швидше одужати?

Узвар з сушвних яблук концентрований — це дуже гарний засіб при отруєнні, — говорить Петро Седень. — Навіть якщо людина просто перебрала, узвар допомагає. У яблуках багато сорбентів. Речовин, які всотують інші речовини, зокрема, отруйні. Коли яблука варяться, сорбенти переходять у рідину. Це добре при будь-яких харчових отруєннях. Саме яблучний узвар, бо з сушених груш важкуватий.

Огірковим розсіл. Але якщо огірки під капроновою кришечкою. У розсолі — сіль. Вип’єш — це те саме для організму, як крапельниця з розчином солі. Але крапельниця — це внутрішньовенне введення, а це пероральне, через рот. Сіль вступає в реакцію з алкоголем, іде його нейтралізація. А якщо у розсіл додають кріп, селеру, то ці речовини ще більше сприяють одужанню, бо мають сорбуючі властивості.

Супи, бульйони допомагають. Куряче м’ясо містить речовини, які зв’язують етиловий спирт. Але потрібна саме курка, а не півень. Вони відрізняються за смаком — і бульйон, і м’ясо. Крім того, курятина дієтична, вона в лікувальних цілях корисніша, ніж свинина, наприклад. Дає менше навантаження на підшлункову. А підшлункова й так дуже страждає від алкоголю.

Душ бажано прийняти. З комфортною температурою води. Бо контрастний душ впливає на серцево-судинну систему. Душ сприятиме не так очищенню, як тамуватиме головний біль. Як водна процедура, даватиме релаксуючий, розслабляючий ефект.

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №7 (1814), 18 лютого 2021 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: отруєння алкоголем, Петро Седень, поради, «Вісник Ч», Тамара Кравченко

Добавить в: