Основне призначення Масниці внутрішнє очищення і духовне наповнення
Марія Савицька навчає свою онучку Вероніку готувати млинці. І ділиться своїми секретами приготування традиційної страви на Масляну. Головне каже у цій справі, вправність рук і вдало приготоване тісто.
Щороку жінка випікає на Масляну млинці та вареники. При чому робить це 7 днів поспіль. І не лише готує, а й частує своїх рідних та близьких.
Марія Петрівна за професією кухар. Але с поміж багатьох страв, найулюбленішою є саме млинці. Жінка хоче, аби її кулінарне мистецтво і вміння вишивати, продовжували жити в родині.
Більшу половину свого життя Марія Савицька прожила у Шаболтасівці Сосницького району. Нині мешкає в Чернігові. В часи її молодості традиціям приділяли велику увагу.
Під час масляної багато жінок дотримуються традицій. Експериментують і вправно готують млинці та вареники, адже саме вони головна страва цього тижня.
Масниця бере початок ще з дохристиянських часів. Вважалось, що млинці – це символ сонця, каже фахівець народознавства Надія Заваліна. Під час сирного тижня щодня були свої традиції і прикмети.
Церква в цей час готує вірян до Великого посту. Тому основне призначення Масниці внутрішнє очищення і духовне наповнення, кажуть священнослужителі. Масниця насамперед сімейне свято і чудова нагода зустрітися з близькими та рідними. А ще це свято, що символізує проводи зими та зустріч весни – Масляна йде, весну за собою веде.
Сюжет телеканалу «Новий Чернігів»
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Масниця, млинці, «Новий Чернігів»




