Як журналісти на якість солдатські пайки тестували
Чай у гранулах, галети та ковбасу v бляшанці дають українським
солдатам v сухих пайках
Гарячий суп, вівсянка чи макарони, котлета прямо з жару. Так обідає наш український солдат у звичайні дні. Під час довготривалих переїздів бійцям видають загальновійськові пайки. Їсти їх доводиться не часто. Проте кожен
новобранець, якщо їхати до частини треба потягом, отримує такий набір. Чим же заїдають молодецький голод наші сини, хлопці, брати?
У невеликій картонній коробці три відділення: сніданок, обід, вечеря.
Сніданок включає:
Галети з борошна пшеничного 2 ґатунку – 100 грамів
Консерви м'ясо-рослинні — 250 грамів
Повидло — 20 грамів
Чай розчинний з цукром – 15 грамів
Карамель – 3 штуки
Ложка столова пластмасова – 1 штука
Серветка паперова – 1 штука
Серветка гігієнічна – 1 штука
Обід:
Галети з борошна пшеничного 2 ґатунку – 100 грамів
Консерви м'ясо-рослинні — 250 грамів
Консерви м'ясні — 100 грамів
Бульйон м'ясний – 20 грамів
Полівітамінний препарат „Гексавівт” драже – 1 штука
Цукор – 20 грамів
Серветка паперова – 1 штука
Ложка столова пластмасова – 1 штука
Вечеря:
Галети з борошна пшеничного 2 ґатунку — 100 грамів
Консерви «Ковбасний фарш» —100 грамів
Консерви рибні — 160 грамів
Повидло — 20 грамів
Чай розчинний з цукром —15 грамів
Карамель — 3 штуки
Цукор — 20 грамів
Серветка паперова — 1 штука
Серветка гігієнічна — 1 штука
Ложка столова пластмасова — 1 штука
Тушонка добра і кілька непогана
Вирішили і ми скуштувати солдатський пайок.
Дегустаторами попрацювали журналісти «Вісника Ч»: Ольга Макуха, Валентина Тимошко, Лідія Кузьменко, Людмила Пархоменко, Марина Забіян.
Консерви м'ясо-рослинні були у бляшанках із написом «Каша перлова з яловичиною», виробник ТОВ «Великомихайлівський консервний завод», Одеська область, селище Велика Михайлівка. Якщо вірити напису на етикетці, склад виключно натуральний — яловичина, крупа перлова, жир топлений, перець чорний молотий, сіль.
Таких бляшанок було дві. Одну консерву вирішили розігріти. Щоправда, у мікрохвилівці. Вогнище для чистоти експерименту не розводили. Іншу — з'їсти холодною. Мало там що, які умови.
О. М.: Розігрітим значно краще. Хоча жир на губах залишився. Але їсти можна.
М. 3.: Яке печиво недобре. Ви його тільки спробуйте. Сухе, тверде: (галети «Похід», виробник — ЗАТ «Одесакондитер», Одеса).
В. Т.: Це не печиво, це замість хліба. Ти консерву намазуй.
О. М.: «Сніданок туриста» смачний. Запах такий свіжий. («Сніданок туриста (яловичина)», виробник ТОВ «Великомихайлівський консервний завод», Одеська область, селище Велика Михайлівка, склад — яловичина, сіль, цукор, перець чорний мелений, перець червоний мелений).
В. Т.: Нагадує тушонку радянських часів, — облизала ложку.
М. 3.: А це добре чи погано? — не зрозуміла.
В. Т.: Добре.
Л. К.: Запити дайте.
І чай, і зазначений у меню компот в пакетиках. Розводиться усе окропом.
М. 3.: Чай смачний. А от компот не солодкий. Ковбасний фарш на ковбасу схожий? («Ковбасний фарш окремий», виробник ТОВ «Великомихайлівський консервний завод», Одеська область, селище Велика Михайлівка)
В. Т.: Ну, дуже віддалено. Але їсти можна.
О. М.: Краще б вони замість цієї «ковбаси» поклали ще банку «Сніданку».
Л. П.: Ви тільки склад прочитайте. Справді, як у ковбасі, всього понамішували. Ще й хімія якась (склад «Фаршу» — яловичина, свинина, кров цільна, плазма крові, козеінат натрія харчовий, сироватка молочна, меланж яєчний, крохмаль картопляний, сіль, цукор, нітрит натрію, натрій аскорбіновокислий, перець чорний мелений, горіх мускатний, перець червоний мелений).
«Кільки у томатному соусі» виявилися смачними. Швидко пішли разом з галетами (виробник — рибоконсервний завод ПП «СІМОР», Дніпропетровськ, склад — риба, томатна паста, борошно пшеничне, цибуля смажена, сіль, олія рослинна, кислота оцтова, перець духмяний, коріандр мелений, гвоздика мелена, лист лавровий).
Хтось заїдав консерви розчинним бульйоном, хтось плодово-ягідним повидлом. Наїлися усі. Переконалися — солдат з голоду не помре. Якщо, звісно, пайок не відберуть.
О. М.: От би нам у кожне відрядження таку коробку!.
І солдатам, і генералам однакове
— Правильна назва пайка —загальновійськовий пайок, — пояснив начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України в місті Чернігові Валентин БУРЯЧЕНКО. — І для офіцерів, і для солдатів він однаковий.
— А генералам червону ікру не додають?
— Нічого не додають.
— Скільки разів за службу солдат скуштує такий пайок?
— Як доведеться. їх видають призовникам на час слідування до місця служби, якщо дорога триває більше шести годин. Також видають під час навчань. Наприклад, у минулому році наші військовослужбовці полку зв'язку брали участь у всеукраїнських навчаннях «Рішучі дії-2008». З Чернігова добиралися до Дніпропетровська. Тоді теж такі пайки їм видавали. Такий набір один-єдиний для всіх сухопутних військ. Іншого немає.

Рибка, м'ясо у бляшанках, повидло й бульйон у пакетах

Та сама коробка з денним раціоном
Марина Забіян, тижневик „Вісник Ч”, №26 (1206)
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: експеримент, солдатські пайки, Марина Забіян




