Надія Сутченко розповіла секрети збирання вдалого врожаю з 10 соток
Господою борзнянки Надії Сутченко легко замилуватися. Тут тобі й чепурненький будинок, і розумно облаштована місцина для домашньої птиці, яка тому й не створює хаосу на подвір’ї, й зона відпочинку зі ставочком із лілеями, і невеличка пасіка з нещодавно побудованою апі-хатинкою, сад і виноградники, клумби й грядки, куточок із лікарськими рослинами - усьому знайшлося місце у дбайливих господарів. І хоча орної землі для порядкування має до 10 соток, та у Надії Андріївни щороку всього вдосталь родить, вистачає і собі, і дітям. Звичайно, запорука успіху - в науковому підході до вирощування усілякої городини, адже жінка - агроном за освітою та педагог: 34 роки свого життя вона присвятила викладанню основ сільськогосподарського виробництва у нашому технікумі. Але головний секрет не так у науці, як у любові до своєї справи та до роботи на землі.
По-науковому і з досвідом
Надія Андріївна розповідає, що на практиці постійно застосовує теорію, яку вивчала, а потім і викладала своїм студентам. Щось уже робиться на автоматі, щось додалося методом власних спроб і помилок, а у чомусь доводиться відходити від споконвічних звичок, спираючись на нові віяння та кліматичні зміни. Господиня радо ділиться знаннями з усіма, хто звертається до неї за порадами, простими й перевіреними власним досвідом.
«Скажімо, удобрення грядок. Багато хто навесні вносить гній на весь город думаючи, що чим більше його буде, тим краще вродить, - розповідає Надія Андріївна. - А насправді на грядки, де плануєте висаджувати моркву, столовий буряк, цибулю та помідори, свіжий гній вносити не можна. Інакше морква буде крутитися, буряки поростуть дуже великими (за стандартом вони мають бути до 12 см у діаметрі), втратять не лише товарний вигляд, а й смак, збільшиться жилкуватість.
Щодо цибулі, то останніми роками кращий
врожай дає озима. Висаджувати її треба пізно восени, щоб вона встигла укорінитися, але не прорости - пророщена гірше зимує. Вже у березні-трав- ні озима цибуля добряче укріпне, тому їй будуть не страшні усілякі червневі хвороби та шкідники. Цибулі, висадженій навесні, на боротьбу з останніми не вистачає сили, бо вона ще маленька, невкорінена. І як результат - гірший урожай.
А ось де гній справді до діла - то це для картоплі. Запорука її гарного врожаю - добрива, достатня кількість вологи, щоб вони встигли розкластися, як треба, і сорти - це дуже важливо. На ділянці має бути кілька різних сортів. Бо кожен дає різний урожай на різну погоду. І якщо якийсь не вродить через надмірну вологу чи посуху, то вродить інший, стійкіший до погодніх умов. Ми, наприклад, висаджуємо 4 сорти. Цьогоріч зазвичай хороша Маргарита майже вся погнила, бо вона не любить надмірної вологи. А Бела Роза, як завжди, гарна: картоплин у кущі хоч і не дуже багато, проте всі великі. Уже років вісім нас радує фінський сорт Розамунда - він особливо не реагує на погоду, тому дає постійний урожай.
Щороку я купую новий сорт картоплі. Два сезони, бо рік на рік не видається, висаджую його на окремій ділянці, спостерігаю, який результат він дає на моїй землі. Якщо сорт урожайний і стійкий - додаю до загальної маси. За насіннєвим матеріалом далеко не їжджу: моя хороша знайома, колега Галина Іванівна Кагадій із Великої Загорівки давно займається сортовою картоплею (бере її з Немішаївського інституту картоплярства) та суницею. У неї такі ж важкі глинясті чорноземи, як і в мене - як за ноги вчепиться, не відчепиш. Тож якщо Галина Іванівна радить якийсь сорт, то і в мене він приживеться.
А ось спосіб садіння не має ніякого значення. Можна і саджалкою, головне в такому випадку не пророщувати великих пагінців, лише щоб наклюнулося. Так картопля проростатиме довше, проте набагато гірше пагінці поламати».
Сільськогосподарська круговерть
Є у Надії Андріївні «золоте» правило: хочеш усе встигати та все мати - працюй. У сільському господарстві перерви на канікули взагалі майже немає.
«Моя відпустка - це грудень та пів січня, поки тривають свята, - говорить жінка. - А потім починається... Наприкінці січня, коли ще немає ажіотажу, починаю купувати насіння. Зазвичай беру нідерландське, завжди звертаю увагу на терміни придатності, надаю перевагу обробленому матеріалу. Навіть якщо купую насіння простіше, сама обробляю його препаратами, якими зазвичай обприскують картоплю перед садінням. Якщо ж не обробляти, скажімо, моркву чи буряк, то шкідники з’їдять грядку швидше, ніж вона встигне прорости.
Лютий - робота з виноградом, коли ставлю чубуки на пророщування. Потім роздаю їх знайомим та продаю. Березень - для розсади, якою (разом із виноградом) у мене заставлені всі підвіконня, столи, підлога. Розсаду я час від часу переношу з одного місця на інше, міняючи північні й південні вікна, тож вона вся росте рівномірно. Як висадила насіння - починаю купувати усілякі препарати. Усе зараз коштує чималих грошей, але якщо готуватися поступово й завчасно, це не так битиме по кишені. На жаль, сьогодні без хімії обійтися неможливо. Найбільша біда будь-якого працівника сільського господарства - це шкідники та хвороби, яких за останні десятиліття побільшало в рази. Буває, й препарати не допомагають, коли пропустиш бодай одне обприскування чи погодні умови складуться не найкращі. Так цьогоріч трапилося з виноградом: тричі обробляла, а перед самим дозріванням хімії вже не хотілося додавати - й мільдью напало. Спробувала народними засобами побороти, та вже нічого не допомогло. Стільки біля всього праці докладаєш, а як невдалий рік - то й досада бере...
Також у березні починаємо працювати в саду - обрізаємо дерева, піднімаємо виноград, у квітні доводимо до ладу суницю й малину. А вже з травня - «гаряча» городня пора, коли кожного дня знайдеш, чим зайнятися. І так - до жовтня, поки не дозбираєш із городу буряки, капусту, кукурудзу. Завершується трудовий рік у листопаді укладанням винограду, оскільки всі мої сорти - укривні. Щось ховаємо під агроволокном, а ще використовуємо підкладку під ламінат - теж зручно і дієво. І обов’язково перед тим обробляємо пришпилену до землі лозу мідним купоросом».
Не кількістю, а якістю
Крім вирощування овочів та фруктів із «обов’язкової програми», Надія Андріївна знаходить час і на експерименти.
«У мене ні чоловік, ані сини не палять, але захотілося попрацювати з пасльоновими: два роки вирощувала махорку, два роки - тютюн. Цікавий процес, дуже непростий, але захотілося спробувати, адже у нас удома чи в колгоспах такого не вирощували. Мені таки вдалося довести все до кондиції, від зернини і до готового продукту. Потім усім роздавала».
Років вісім жінка вирощує арахіс, дуже його люблять і діти, і внуки. Висаджує кущів 60-80. А ще у дворі росте величезний волоський горіх, а в малині заховалися два молоденьких фундуки. Поки ми ведемо розмову, на кухні працює сушарка - домашній виноград перетворюється на родзинки. На столі заварюється натуральний трав’яний чай, до нього - власний мед. А висушених квітів, лікарських рослин чи корінців у господині - будь-що полікувати можна. І все - також своє, із саду.
«Тут спрацьовує ще одне правило: чим менша площа городу, тим краще її доглядають і мають кращий урожай, - підсумовує наостанок Надія Андріївна. - Кількість ніколи не перевищить якості. На великому городі ти менше звертаєш увагу на кожну рослину, а тому не за всім устигаєш.
А мені подобається доглядати за кожним кущиком, за кожною рослинкою, бачити, як вона росте, розвивається, радує нас плодами. Сільське господарювання важке, проте мені воно до душі. А коли ти до землі - із завзяттям і щирістю, то й вона віддячує всіма своїми щедротами».
Джерело: газета “Вісті Борзнянщини” від 27.10.2022, Марина ГРИНЕНКО
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.