Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям про людей » Оксана Слюта виро­щує йошту. Знаєте, що це таке?

Радио
Радио

Оксана Слюта виро­щує йошту. Знаєте, що це таке?

 

Яких тільки ягід не побачиш нині на база­рі в Сосниці. Цьогоріч вперше господині пропонують нову для наших країв ягоду під назвою “йошта”. Йошта - це ягідний чагар­ник, гібрид чорної смородини та аґрусу. Назва у рослини також “гібридна”: поєднання німецьких слів Johannisbeere — смородина і Stachelbeere — аґрус.



За смаком ягоди йошти нагадують і агрус, і смороди­ну одночасно. В залежності від сорту кислинки в ягодах може бути більше чи менше.
А ось сортів йошти зараз налічується чимало.

Не дивно, що йошта має у назві саме німецьке коріння, адже вивів її ще у 1970-х роках селекціонер з тодішнь­ої ФРН Рудольф Бауер.

До України йошта потрапи­ла не так давно. Росте вона і в нашої зем­лячки Оксани Слюти.

- Це смородина, схрещена з агрусом. Догляд такий, як і за смородиною.

- Садили давно? Скільки розвели кущиків?
- Так, садила давно, виписувала в «Інтерфлора Україна». Розводиться. У догляді легка. Кущі ростуть вищі за смородину, більш розлогі. Я зрозуміла, що йошти є декілька різнови­дів. В одному листя схоже на смородину, а в другому на агрус. І ягоди відрізняються за формою і смаком. Закриваю так само, як і смородину.


- Ягоди дорожчі, мабуть, за смородину й агрус?

- Ціна така, як смородини, агрус, мабуть, дорожчий. Продаю вперше. В цьому році смородина гарно вродила, то мабуть вже всі накупляли. Якщо ніхто не купить, то буду закривати, - каже Оксана.
До речі, на йошті немає шипів, як на агру­сі. Навесні молодих пагонів від коренів буває мало, тому часто обрізати кущі немає потреби. Рослини стійка до багатьох хвороб і шкідників та добре переносить зимові морози.
Ще одна перевага - урожай з куща йошти можна збирати тривалий час частинами. Ягоди достигають нерівномірно. Кожен кущ йошти даватиме ягоди приблизно 20­30 років.
Важливим є регіон вирощування йошти. У південних регіонах України чагарник плодо­носитиме більше, а ягоди будуть набагато соковитішими.

Йошту краще садити недалеко від агрусу або смородини, щоб відбу­валося запилення кома­хами. Чагарник висад­жують на відкритому, рівному, добре освітле­ному місці. Щоб отриму­вати хороший урожай, висаджувати його треба на окультурених і добре удобрених грунтах, зокрема збагачених калієм.

Перші плоди збирають зазвичай вже на другий рік після посадки, потім йошта приноситиме урожай щороку.
Ягоди йошти багаті на вітаміни, то їх бажано вживати в їжу в сирому вигляді. Однак з них можна готувати варення, желе, компоти, джеми.

Плоди йошти використовують і у ліку­вальних цілях: для поліпшення кровообігу, профілактики шлунково-кишкових захво­рювань, виведення з організму важких металів, радіоактивних речовин.

Єдиний недолік йошти - невисока вро­жайність. Через це фермери України не наважуються поки що вирощувати цю ягоду в промислових масштабах.

Джерело: Сосницька газета “Час” від 04.08.2022

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: йошта, Сосниця

Добавить в:
 
 


Центр Комплект