Яких тільки ягід не побачиш нині на базарі в Сосниці. Цьогоріч вперше господині пропонують нову для наших країв ягоду під назвою “йошта”. Йошта - це ягідний чагарник, гібрид чорної смородини та аґрусу. Назва у рослини також “гібридна”: поєднання німецьких слів Johannisbeere — смородина і Stachelbeere — аґрус.

За смаком ягоди йошти нагадують і агрус, і смородину одночасно. В залежності від сорту кислинки в ягодах може бути більше чи менше.
А ось сортів йошти зараз налічується чимало.
Не дивно, що йошта має у назві саме німецьке коріння, адже вивів її ще у 1970-х роках селекціонер з тодішньої ФРН Рудольф Бауер.
До України йошта потрапила не так давно. Росте вона і в нашої землячки Оксани Слюти.
- Це смородина, схрещена з агрусом. Догляд такий, як і за смородиною.
- Садили давно? Скільки розвели кущиків?
- Так, садила давно, виписувала в «Інтерфлора Україна». Розводиться. У догляді легка. Кущі ростуть вищі за смородину, більш розлогі. Я зрозуміла, що йошти є декілька різновидів. В одному листя схоже на смородину, а в другому на агрус. І ягоди відрізняються за формою і смаком. Закриваю так само, як і смородину.
- Ягоди дорожчі, мабуть, за смородину й агрус?
- Ціна така, як смородини, агрус, мабуть, дорожчий. Продаю вперше. В цьому році смородина гарно вродила, то мабуть вже всі накупляли. Якщо ніхто не купить, то буду закривати, - каже Оксана.
До речі, на йошті немає шипів, як на агрусі. Навесні молодих пагонів від коренів буває мало, тому часто обрізати кущі немає потреби. Рослини стійка до багатьох хвороб і шкідників та добре переносить зимові морози.
Ще одна перевага - урожай з куща йошти можна збирати тривалий час частинами. Ягоди достигають нерівномірно. Кожен кущ йошти даватиме ягоди приблизно 2030 років.
Важливим є регіон вирощування йошти. У південних регіонах України чагарник плодоноситиме більше, а ягоди будуть набагато соковитішими.
Йошту краще садити недалеко від агрусу або смородини, щоб відбувалося запилення комахами. Чагарник висаджують на відкритому, рівному, добре освітленому місці. Щоб отримувати хороший урожай, висаджувати його треба на окультурених і добре удобрених грунтах, зокрема збагачених калієм.
Перші плоди збирають зазвичай вже на другий рік після посадки, потім йошта приноситиме урожай щороку.
Ягоди йошти багаті на вітаміни, то їх бажано вживати в їжу в сирому вигляді. Однак з них можна готувати варення, желе, компоти, джеми.
Плоди йошти використовують і у лікувальних цілях: для поліпшення кровообігу, профілактики шлунково-кишкових захворювань, виведення з організму важких металів, радіоактивних речовин.
Єдиний недолік йошти - невисока врожайність. Через це фермери України не наважуються поки що вирощувати цю ягоду в промислових масштабах.
Джерело: Сосницька газета “Час” від 04.08.2022
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.