Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » ПрАТ «Кремінь»: нові тенденції в агровиробництві
Рекламодателям

Радио

ПрАТ «Кремінь»: нові тенденції в агровиробництві

 

Приватне акціонерне товариство «Кремінь» на теренах Ічнянщини займає лідерські позиції серед агровиробників. А у Парафіївській громаді - це ще і надійний платник податків.


Господарський двір ПрАТ «Кремінь»: далеко височіють сушарки підприємства

Був період, коли усі аграрні підприємства нашого району вирощували цукрові буряки і забезпечували сировиною місцевого виробника - Парафіївський цукровий завод. У 2008 році завод припинив роботу і цукристі зникли із полів Ічнянщини.

І ось більше ніж через десять років Па-рафіївське сільгосппідприємство ПрАТ «Кремінь» знову повернулося до цієї культури. Можливо, у Парафіївці знову робитимуть цукор? Своє запитання адресую директору ПрАТ «Кремінь» Олександру Сенчику, з яким зустрілися напередодні професійного свята працівників сільського господарства.

- Ні, це точно не можливо. Переробляти цукрові буряки ми не збираємося. В Україні достатньо цукрових заводів, і вони повністю забезпечують українців цукром. Є навіть можливість експортувати цукор за кордон, але там він не буде конкурувати із європейським за ціною. Бо там є дотації, а у нас їх немає. А повернулися до цієї культури тому, що вона за сучасних технологій вирощування є прибутковою. Цього року посіяли 140 гектарів, а на 2022 рік площу збільшимо до 215 гектарів. Збуваємо буряки на Згурівський цукровий завод, з яким цього року уклали договір.

У «Кремені» шість тисяч гектарів посівних площ, де вирощують пшеницю, ячмінь, сою, ріпак, кукурудзу, соняшник і цукрові буряки. Обов’язково із дотриманням сівозміни, наголошує Олександр Сенчик. Для відтворення поживності грунтів вносять органіку, бо мають своє тваринництво, і неорганічні добрива. 600 гектарів припадають на зелений конвеєр.

Цього року ранні зернові дали по 60 центнерів з гектара. Це середній для підприємства врожай. У «Кремені» сорти і гібриди ранніх культур давали і по 80, і по 100 центнерів з гектара. Краще вродила кукурудза, якої посіяно півтори тисячі гектарів. Торік валовий збір зернових становив 30 тисяч тонн, цього року плануємо отримати не менше.

- Кукурудзу зібрали ще не всю, бо затримка із сушаркою. У нас є дві сушарки: одна на газу, інша на альтернативному паливі. І зараз працює лише та, що на «альтернативі». На іншій газовики ніяк не замінять лічильник. Сушимо 500 тонн за добу. Наступного року хочемо збільшити її потужність удвічі. Модульну сушарку можна нарощувати. Як паливо використовуємо заготовлені чагарники у вигляді щепи і відходи від зерноочистки.

ПІДПРИЄМСТВО МАЄ СТАТУС ПЛЕМІННОГО

ПрАТ «Кремінь» спеціалізується не лише на рослинництві. Воно є одним із небагатьох підприємств району, де не збули тваринництво і успішно його розвивають.

- Ми не просто розводимо скот. Ми покращуємо його генетику. Мабуть, в районі ми одні, які маємо статус племінного господарства. Уже третій рік займаємося племінною справою. Нетелей продаємо за кордон та в Україні. Усе наше поголів’я - це голштини. А голштинізацією займаємося з 1985 року, - розповідає Олександр Сенчик.


Партнери по бізнесу Олександр Сенчик (ліворуч) і Сергій Карапиш у новозбудованому телятнику. Він обладнаний хедлоками, скотопрогонами, з відкритим кормовим столом, а також просторіший а отже більше місця для телят


Помічник завідувача ферми Сергій Сиволожський і ветлікар Іван Буштрук (праворуч). Сергій - місцевий . житель, а Іван - із Чернігівського району. — Після закінчення Білоцерківського аграрного університету роботу у «Кремені» знайшов під час ярмарку вакансій і ось уже п’ять років працює у господарстві

Поголів’я ВРХ у «Кремені» налічує 1400 голів, із них 600 голів - це корови. Причому високопродуктивні. Цього року надій на корову складе 11 тисяч кілограмів. Завдяки покращенню генетики, повноцінній кормовій базі, правильному збалансованому раціону та догляду за останній рік надій на корову збільшився на 500 кілограмів. Щодня на переробні підприємства із цього господарства відвантажують до 20 тонн молока екстракласу.

- Другий рік усі наші корови носять електронні датчики (транспонде-ри). Вони відстежують фізіологічний стан кожної особини. Чи вона в охоті, чи хворіє і навіть чи думає хворіти, лежить чи гуляє -все показують транспон-дери. Раніше не можна було відстежити, коли у корови настає прихована охота, а зараз ветлікарі не пропустять такий стан. Через це збільшився вихід телят: до 85 телят на сто корів.

Наступного вівторка (16 листопада - Авт.) відкриваємо новий телятник на 360-400 голів, а з 2022 року плануємо розпочати будівництво нового корівника на 500 голів.

ВЛАСНА ПРОДУКЦІЯ - ВІД ВИРОБНИКА ДО СПОЖИВАЧА

У «Кремені» виробляють більше семи тисяч тонн молока у рік. Отож порахували і вирішили, що вигідніше продавати готову продукцію, ніж сировину. І скоро ці молочні ріки потечуть на власне молокопереробне підприємство, яке «Кремінь» планує збудувати у Парафіївці. За зміну планують переробляти 5 тонн молока. А як буде попит на продукцію, говорить Олександр Сен-чик, збільшать потужність до 10 тонн. Нове підприємство додатково дасть до тридцяти робочих місць. Зараз триває виготовлення містобудівної документації. На власному переробному підприємстві можна буде виготовляти більш як 40 найменувань різної молочної продукції. н отже, уже зараз думають про відкриття магазинів у великих містах.


Працівники ковбасного цеху: (зліва направо) менеджер зі збуту Наталія Клочко, технік технолог Євгеній Косенчук підсобна робітниця Олена Триколіч

М’ясну продукцію уже збувають під брендом «Парафіївські ковбаси». Парафіївські ковбаси уже давно знайшли свого покупця серед жителів Ічнянщини. Смакують вони за якістю і доступні за ціною. Ковбаси та м’яса виготовляють у Парафіївці, у ковбасному цеху ПрАТ «Кремінь». Тут працює досвідчений колектив, який уже не один рік постачає на ринок смачну продукцію. Загалом близько сотні найменувань: ковбаси, напівфабрикати, м’ясні консерви та іншу м’ясну продукцію.

СОЦІАЛЬНО ОРІЄНТОВАНЕ ПІДПРИЄМСТВО


ПрАТ «Кремінь» забезпечило роботою 250 працівників, середній вік яких близько сорока років. Це свідчить, що на підприємстві багато молоді. Тут працевлаштовані як парафіївці, так і жителі навколишніх сіл та Ічні. Середня заробітна плата на підприємстві складає 13 600 гривень.


Телятниці Марина Скорина і Тетяна Коленченко під час перезмінки. Тетяна на іідприємстві працює більше двадцяти років і нині передає свій досвід молоді

Це найбільше бюджетоформуюче підприємство селища. До місцевого бюджету сплачує близько 10 мільйонів гривень у рік. А з наступного року відрахування ще зростуть, бо у 2021 році підняли орендну плату до 17% (до цього було 12%).

Школи і дитсадки мають потужного спонсора, який допомагає вирішувати нагальні проблеми. За кошти підприємства у Парафіївській школі оновили чотири класи, купили інтерактивні дошки, встановили нові вікна. Останнє оновлення - купили твердопаливний котел, щоб школа опалювалася на альтернативному паливі. А простіше - щоб у школі нарешті стало тепло.

Діти щорічно отримують новорічні подарунки до зимових свят. Селищній раді надають техніку для забезпечення стабільної роботи громади та відновлення благоустрою селища. Вшановують ветеранів з нагоди Дня Перемоги та надають матеріальну допомогу працівникам при потребі.

Ічнянська газета «Трудова слава» №46 (10167) від 18 листопада 2021, Ніна Наливайко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Парафіївська, громада, Ічнянщина, Кремінь

Добавить в:
 
 


Центр Комплект