• Брухт ДальнобойСервис


Із мерів у виноградарі

 

62-річний Микола Онищик на рідній Носівщині — людина відома. Ще б пак, адже в 1991-1994 роках він був головою Носівської міськради, а в 2010-2014-му обіймав посаду першого заступника Носівської РДА. Та попри це навіть серед земляків мало хто знає про давнє хобі Миколи Миколайовича — виноградарство. Ним колишній мер займається вже двадцять із лишком років і має чим похизуватися — на сьогодні в нього більш ніж 300 (!) кущів винограду!







А починалося все з малого — коли у 2000 році Микола Онищик висадив у себе вдома кілька перших кущів.

— За фахом я агроном, тому все, що пов'язано із землею, мені не чуже, — каже Микола Миколайович. — Захопився виноградарством, коли поїхав у гості в Мотилів-Подільський (Вінницька область. — Авт.), на малу батьківщину дружини. Це справжній виноградний край. Там побачив, як люди вирощують виноград, які в них урожаї, і зразу зацікавився. Узяв кілька саджанців популярного винного сорту «Ізабелла банська» і двох сортів столового винограду - «восторг» і «вікторія». Були сумніви, чи приживуться, та, як кажуть, необізнаним щастить. Посадив - прийнялося, вродило. Потім почав більше цим цікавитись, з'ясував, що сортів винограду тисячі. Став нарощувати їх кількість у себе. Зараз маю понад три сотні кущів винограду 42-х сортіві із них десять сортів — винні (використовуються для виробництва вина), в решта — столові.

У гості до Миколи Миколайовича ми потрапили в середині вересня, коли урожай ранніх сортів винограду він уже зібрав.

— Виноград — така культура, що якщо він сьогодні достиг, то його треба зірвати. Інакше в подальшому він, по-перше, втрачає свої якості, а по-друге, надмірне перебування грона на кущі не дає йому можливості підготуватися до зими. — пояснює господар. — Ось гляньте (показує золотисто-коричневу визрілу лозу винограду. — Авт.), цей кущ уже готується до зими, а ось поряд — іще зелена лоза. Якщо вдарять морози, то не перезимує. Із ранніх столових ми вже зібрали сорти «забава», «ромбик», «надія рання», «монарх» і «слава Україні». Останній - дуже цікавий і перспективний сорт. Він рано дозріває - на початку серпня. Ягоди крупні, округло-видовженоі форми, зеленувато-жовтого забарвлення. Зі звичних нашому регіону сортів у мене є «аркадія» (це класика жанру), «тройка Крайнова», «Віктор», «преображения», «ювілей Новочеркаська», «каша». Із більш екзотичних — дуже популярний останніми роками столовий сорт «дубоаський рожевий» Дивіться, яка в нього крупна ягода. Схожа на перець із загнутим носиком. Виноградина може досягати п’яти сантиметрів завдовжки І важити близько 20 грамів. А гроно затягує до двох кілограмів! Смак гармонійний. До речі, про смак. У винограду їх виділяють усього три: простий (це як солодка водичка), гармонійний (у якому збалансовано кислотність) і мускатний (коли проявляється характерний аромат, який серед виноробів прийнято називати мускат). Ось іще один примітний сорт столового винограду — «Байконур». Бачите, яке в нього збите гроно? Ягоди - червоно-фіолетові, розміром із волоський горіх.

Ідемо далі — до винних сортів винограду.

— Ось це сорт «леон мійо», — демонструє господар. — У порівнянні зі столовими він цікавий тим, що має високу цукристість (25% проти середніх 15-16% у столових). її рівень я вимірюю рефрактометром. Хоча гроно цього сорту маленьке — поміщається в долоню. А це (проходимо трохи далі. — Ает.) «каберне кортіс» — грона вже більші. Далі - сорти «маркетт», «мерло». У сусідньому ряду шкілка - ділянка, де розмножуються сорти для подальшої висадки навесні. Зараз у шкілці сорти, які вже добре себе зарекомендували.

— Чим відрізняється вирощування винних і столових сортів?

- Перш за все кущі висаджуються на різну відстань. Винні — через кожних півтора метра, а столові — десь через 3 метри, щоб було оптимальне навантаження на кущ. Що стосується догляду, то винні сорти менш вимогливі. їх не потрібно нормувати гронами, проріджувати. Також, як правило, їх не треба укривати на зиму. Вони витримують наші морози. Хоча, наприклад, у мене є два укривні винні сорти — «каберне кортіс» і «мерло». Якщо їх залишити на шпалері (конструкції, що слугує опорою для рослини. — Авт.), то брунька вимерзне І наступного року, в кращому разі, від кореня відбиватиметься новий пагін. Але врожаю не буде. Столові ж сорти слід укривати практично всі. Я вкриваю звичайною землею. Для цього треба на 5 сантиметрів прикидати нею лозу, що плодоноситиме. Ані «голову» куща, ні «рукав» не потрібно укривати.

Знаю, що деякі виноградарі укривають лозу спеціальною плівкою чи агроволокном. Однак це значно складніше І фінансово затратно. У контексті вимерзання є ще одна проблема — весняні заморозки. Їі я розв'язую за допомогою мікродощувачів У мене їх 7 штук. Один накриває дощем територію діаметром у 15 метрів. По-перше, ці краплі дощу мають плюсову температуру. А по-друге, замерзаючи, вони утворюють захисну крижану плівку від морозу.


Популярний сорт «аркадія»


Час збору винограду теж відрізняється. Винні збирають пізніше, коли вони набирають необхідні показники цукру. Проте все залежить від конкретного сорту. Ультраранні сорти дозрівають за 85-90 днів з моменту початку вегетації (це середина липня — початок серпня). Ранні - десь 90-100 днів, середнього строку дозрівання — 125 днів, пізнього — 140. Я ж підбираю сорти так, щоб уникнути середньо-і пізньострокових. У мене колись були такі сорти («Молдова», «шоколадний»), але вони один рік визріли, а наступних кілька не давали врожаю, бо померзли. Довелося їх позбутися.

Серед усього розмаїття сортів у Миколи Миколайовича, звичайно ж, є кишмиш — виноград без кісточки. І не один, а цілих сім сортів!

— Мені найбільше до вподоби кишмиш «казка», бо в нього найкрупніша ягода, — говорить Микола Онищик.

Його виноградники зіймають близько 8 соток землі.





— Це лише те, що, так би мовити, організовано росте у дворі. А взагалі я виноград і щ вулиці висадив, і в усіх можливих закутках, - розказує господар. — За сезон збираю десь півтори тонни винного і до тонна столового винограду. Роздаю його дш», онукам, друзям. Буває, навіть ображаюся, якщо погостюють, але із собою візьмуть лише по кілька грон. Рідні ж допомагають мені збирати врожай. Справляємося своїми силами, спеціально нікого не наймаємо. Те, що зостається після того, як усіх наділю, - продаю реалізатору.

—А вино робите?

— Аякже! У мене зараз близько тонни вина Але на на продаж. Це виключно для домашніх посиденьок і свят Також друзі частенько замовляють собі для якихось застіль. Завжди пригощаю.

— Розширятися плануєте?

— У плані столових сортів, напевно, ні. Бо їх важкувато реалізовувати. Хоча взяв на замітку собі нашу мілин сорт винограду «аватар». У нього як палець видовжена ягода і всередину вдавлена ямочка. Взагалі хочу кількість винних сортів збільшити. У мене був сорт «ла кресент» французької селекції, який витримує 38 градусів морозу і який не треба укривати. Та він захворів, тож довелося його викинути. Тепер хочу його поновити. І додати ще сорт «шардоне».

Наостакок ми попросили Миколу Миколайовича розкрити секрет, як стати хорошим виноградарем. Він сказав:

— Крім сонця, виноград любить ще й тінь. Але тінь від господаря...

Джерело: газета "ГАРТ" №40 (3052) від 30 вересня 2021, Олексій Прищепа

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Онищик, Носівка, виноград

Добавить в:
 
 


Центр Комплект