Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Місто і регіон » Ларису Козел нагородили почесним хрестом за те, що завозила тони хліба людям під час російської облоги

Ларису Козел нагородили почесним хрестом за те, що завозила тони хліба людям під час російської облоги

 



На фото зліва Лариса Козел, справа - Світлана Більська

Рідко яка відзнака викликає такий резонанс, як та, яку напе­редодні Дня підприємця (відзна­чається в першу неділю вересня) отримала очільниця Городнянського споживчого товариства «Наш пекар» Лариса Козел. Ця нагорода — Хрест грома­дянських заслуг «Героям без зброї». Вітаючи Ларису Володимирівну, багато хто висловлю­вав вдячність усім працівникам товариства. Бо саме вони не да­ли землякам залишитися без хлі­ба на початку повномасштабного вторгнення, коли продуктів у міс­то не завозили. Тоді на місцево­му хлібозаводі щодня по 16 го­дин працювали бригади по 5 лю­дей. Випікали по 4-5 тонн хліба (у мирний час — близько 700 кг). Але його не вистачало незважа­ючи на те, що продаж в одні руки був обмежений. Деякі власники магазинів навіть запроваджува­ли талони. Попри небезпеку, ко­мендантську годину, люди йшли до торговельних точок іще вночі. Чи надовго така ситуація, було не відомо. Тому всі сушили сухарі.

Це залишиться у пам’яті на­завжди. І не тільки в місцевих.

— Так склалося, що мені на початку вторгнення випало бу­ти в окупованій Городні. Згадую, як о п’ятій ранку йшла займати чергу по хліб. Це — єдиний про­дукт, який ми з тіткою тоді могли купити. Продовольчих запасів у нас не було, адже ми не місцеві — приїхали в місто 25 лютого. Хліб був нашою надією. Завдяки йому і допомозі добрих, щирих містян ми змогли пережити важкий час, — прокоментувала повідомлен­ня про нагородження Лариси Ко­зел Світлана Свиридюк із Чер­кащини.



Перші тонни борошна для ви­пікання хліба доправили — че­рез ворожі блокпости — із вихвостівського СТОВ «Віра» (там є млин). Зерно, що надавало Городнянське хлібоприймаль­не підприємство, мололи меха­нізмами, на яких раніше готували корми для тваринництва. Дріжджі спочатку привезли зі Сновська, потім замість них використовува­ли заморожену закваску.

Нагороду Ларисі Козел вручила секретар Городнянської міськради Світлана Більська.

Попри всі труднощі, неабияке фізичне наван­таження, небезпеку, через два тижні після початку окупації хлібозавод запустив ще й кондитерський цех і почав виготовляти печиво та пряники. Кількість була невелика. — Для потреб сімей із дітьми та інших вразливих верств населення.
— Ця відзнака — заслуга колективу та всіх, хто підтримував і допомагав підприємству, — сказала Лариса Козел на церемонії вручення нагороди.
І з цим не посперечаєшся.

Джерело: газета "Гарт", Марія Ісаченко
Фото із сайта міськради

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: нагорода, хліб, Городня, Козел

Додати в: