Радио
Радио

У Мені - сезон імбирних пряників

 

Чому це раптом серед літа такий великий попит на традиційні зимові смаколики, адже до Різдва ще майже пів року, цікавлюсь в одного із засновників місцевої пекарні "ХлібОК», яка випікає ці ласощі, Валентина Боженова.

- Ніколи не знаєш, як і коли зміниться життя, — каже він. У нього самого це сталося раптово. І, на його думку, скоріш за все, назавжди.
Валентинові Володимировичу 47, за фахом фельдшер. У 1994 році закінчив Новгород-Сіверське медичне училище, а 2019-го разом із партнером Василем Кондаковим відкрив у місті приватну пекарню. Запропонували землякам хліб, спечений за старовинними рецептами.



Зізнається раніше навіть думки про таке не було. А коли виникла ідея, усе несподівано почало складатися ніби саме собою. Священник Роман Халус домовився про практику для них із Василем у монастирях Української греко-католицької церкви в Західній Україні. У деяких із них хлібопекарі-початківці жили по кілька тижнів — разом із ченцями пекли хліб, вчилися з нуля. Хліб був без жодної хімії — на дріжджах, пшеничних, житніх, молочних заквасках, із соняшниковим насінням, льоном, пшоном, сушеними травами. Хлопці привезли додому в Мену близько трьох десятків рецептів. І справа пішла.

Перед повномасштабним вторгненням окупантів, за словами Валентина Володимировича, у пекарні був пік розквіту. Придбали нове обладнання, випікали 42 види хлібобулочних виробів, почали випуск граноли - суміші з плюшеного вівсяного зерна, мигдалю, фундука, бразильського горіху. Для сніданку — те, що треба! Буквально щомісяця в пекарні був «день народження», а то й кілька: так називали запровадження чергової новинки.

Скажімо, торік у червні почали випікати короваї, у серпні запустили цех з виробництва листкового тіста, у вересні — цех з виробництва круасанів із різними начинками, запропонували споживачам новий хліб — «Карельський» (заварний із родзинками на натуральній житній заквасці). Почали думати про нове приміщення для розширення виробництва — у старому стало тісно.


Усі плани перекреслив один день — 24 лютого. У війну випікали тільки один вид хліба — звичайний пшеничний. Із борошном допомагали місити аграрії. Обсяги виробництво зросли втричі!
— Добре, що незадовго до вторгнення придбали нову піч, — говорить Валентин Боженов. — У мирний час ми щодня продавали до 1 500 одиниць хліба. У воєнний стільки роздавали безкоштовно. А випікали до 5 тисяч буханців.
Два місяці поспіль. поки до громади не почали завозити хліб із Шостки, маленька пекарня працювала не зупиняючись. На неї розраховувала вся Менщина. Валентин Володимирович навіть ночував на роботі. Його партнер Василь Кондаков відійшов від хлібних справ - уже близько двох років займається іншою підприємницькою діяльністю.



- Зараз «ХлібОК» потроху повертається до довоєнного асортименту, — продовжує мій співрозмовник. — Щодоби ми випікаємо до двох тисяч одиниць хліба десяти видів. Відновили виробництво круасанів, що дуже полюбилися споживачам. Працюємо в три зміни (у кожній по троє людей). Денна зміна пече імбирні пряники. Зараз на них найбільший попит.

- Бо всі виручені за них кошти йдуть на допомогу нашим захисникам, - розкриває секрет Валентин Боженов. - Разом з іншими підприємцями вже купили для військових прилад нічного бачення.

Джерело: газета «Гарт» від 28.07.2022, Марія Ісаченко, фото з альбому Валентина Баженова

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: пряники, Мена, Боженов

Добавить в:
 
 


Центр Комплект