• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Тетяна Атаманюк знає як правильно вибирати та заварювати чай


Радио

Тетяна Атаманюк знає як правильно вибирати та заварювати чай

 

Вже не одне століття чайний напій зігріває серця багатьох людей на планеті. Цей напій з багатою історією, яка триває століттями, і корінням веде в сиву давнину. Виявляється у чаю є своє свято. Щороку 15 грудня світ відзначає Міжнародний день чаю. Свято, присвячене одному з найдревніших напоїв на планеті, сповнене різних традицій. Першими відзначати цю подію почали 10 країн: Індія, Шрі-Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія та Уганда. Згодом до них приєдналися й інші країни світу.

В Україні особливих традицій чаювання ще немає. Але ж ніхто не заважає влаштувати у себе вдома щось на кшталт Дня чаю або чайної вечірки «Англійське чаювання five o'clock» або «Китайська чайна церемонія».



Якщо Ви не бажаєте турбуватися з приготуваннями до чайної церемонії, можна просто сходити у кав'ярню «COFFEE TIME», що розташована у Сосниці, в приміщенні телекому, з рідними або друзями і поговорити за чашкою смачного ароматного чаю про повсякденні справи.

Власниця кав'ярні Тетяна Леонідівна Атаманюк розповіла, який різновид чаїв у них є і як правильно їх заварювати. На даний час чай «Имбир, мед і лайм» користується найбільшою популярністю. Різновид фірмових чаїв може вразити як дорослих, так і дітей, наприклад: «Обліпиха і чебрець», «Апельсин і м’ята», «Клюква і апельсин», «Обліпиха і яблуко», «Манго і имбир», «Чорниця і малина», «Ягоди годжі». Їх цінність полягає у тому, що вони виготовлені із натуральних продуктів і не містять консервантів, барвників, ароматизаторів. Зберігається такий чай не на полицях у шафах, як ми звикли, а у морозильній камері. Щоб приготувати даний напій, потрібно налити окріп у склянку, а вже коли вода трохи прочахне, приблизно до 80-90 градусів, через 2-3 хвилини добавити чай.



Наявний також чай у пакетиках «Greenfield» за різними смаками.

У кав'ярні можна покуштувати китайський чай «Матча» - це перемелений до стану порошку зелений чай. Він має вишуканий насичений аромат зеленого чаю і м'який смак. Багато експертів називають зелений чай «Матча» найкориснішим напоєм у світі. І це гучне визначення має під собою реальні факти. Одна випита чашка такого напою придає бадьорості на 6 годин, а чашка кави лише на 2 години. Корисні властивості чаю «Матча» настільки багаті, що його обирають своїм постійним напоєм професійні спортсмени, відомі лікарі та інші люди, які уважно слідкують за власним здоров'ям.

«Матча» містить в 137 разів більше антиоксидантів, ніж звичайний зелений чай. Вживання однієї чашки такого чаю на день - рівносильно вживанню 10 чашок якісного зеленого чаю.

Напій багатий вітамінами, білком, кальцієм, залізом, фтором, йодом. Корисні властивості чаю «Матча» доволі широкі: підвищує імунітет і заряджає енергією; стимулює роботу мозку, піднімає настрій; уповільнює старіння, покращує стан шкіри; виводить токсини, нормалізує тиск і температуру; запобігає утворенню ракових клітин; позитивно впливає на зуби, допомагає при похміллі; знижує рівень холестерину, сприяє втраті ваги; зміцнює серцево-судинну систему.

Для приготування даного напою треба у воду 80-90 градусів насипати порошок матча і збивати капучінато-ром до утворення однорідної консистенції. Такий напій можна добавляти у молоко.

За ціною такий напій теж відрізняється від звичайного чаю. Найдорожчим чаєм у світі вважають китайський чай «Та Хун Пао». Для його виробництва листя збирають усього з 6 кущів, яким близько 350 років. Щороку виробляють всього півкілограма цього чаю.



ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЧАЙ


• В Стародавньому Китаї вважалося необхідним настоювати чай, щонайменше рік.

• У 1904 році Річард Блечінден ввів таке поняття, як охолоджений чай. У США з того часу у вигляді готового охолодженого напою продається до 80% чаю. Чай містить весь комплекс вітамінів. Основний з них - Р

• Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю. Виявляється, аристократи настільки захопилися чаюванням, що практично перестали вживати алкоголь.

• Виявляється, в чаї кофеїну більше ніж у каві. Чайний кофеїн, так званий теїн, впливає на організм набагато м'якше, ніж його кавовий «родич».

• Всі різновиди чаю діляться на такі категорії: чорний, зелений, червоний, жовтий. Колір є зовнішнім відображенням біохімічних якостей чайного листа.

• В зеленому чаї міститься на 50% більше вітаміну C, ніж в чорному.

• Чайний пакетик був винайдений в 1904 році, день народження цього винаходу - 1 вересня.

• В Англії прийнято наливати в чашку спочатку молоко, а потім чай. Такий спосіб приготування називається чаєм по-англійськи.

• Перша згадка про використання чаю відноситься до 4-го століття нашої ери.

• В Давнину шукачі еліксиру молодості вважали чай необхідним його компонентом.

• Щоденно у всьому світі випивається 3 мільярди чашок чаю.

• Використану заварку можна застосувати в якості абсорбенту запахів в холодильнику.

Чаї — це окремий материк, де кожний знайде собі щось особливе, відповідно до вподобань. А ще — це традиції та теплі розмови. Готуйте смачні чаї та дивуйте ними рідних. Нехай смакує!

Районна газета «Вісті Сосниччини» №50 (10127) від 11 грудня 2021, Тетяна Сітковська

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: чай, Атаманюк

Добавить в:
 
 


Центр Комплект