• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Дорогою смаку – до равликової ферми


реклама

Дорогою смаку – до равликової ферми

 

Нещодавно в області оголосили про старт пілотного туристичного маршруту «Дороги смаку Чернігівщини». Цей проєкт – частина «Доріг вина і смаку України», що впроваджує упродовж трьох років у нашій країні Європейський Союз. Зважаючи на туристичну інфраструктуру Чернігівської області, ресурси, якими володіє регіон, експерти відзначають – ми маємо великий потенціал, щоби розвивати гастрономічний туризм на Придесенні. Тож, поки пілотний маршрут розробляють, познайомимося з його активними учасниками. І перша представниця – равликова ферма Агромікс (Agromix) у селі Отрохи на Козелеччині.



Ядро

Та поки – кілька слів про сам пілотний гастромаршрут.

– Дорога смаку Чернігівщини – це насправді проєкт про взаємопідтримку одне одного, – відзначає радниця голови Чернігівської ОДА з питань туризму, співзасновниця Українського клубу автотуристів і проєкту «НавколоUA» Ксенія Вехетек. – Уже відбулася презентація «Доріг смаку Чернігівщини», за результатами якої сформували ініціативну групу щодо розбудови пілотного маршруту. Маємо 17 учасників. Це не лише місцеві винороби, виробники молочної екопродукції, сирів, чаїв, зеленої гречки, меду, шоколаду, а й готельєри, ресторатори, гіди. Наразі триває етап внутрішньої комунікації між учасниками щодо перспектив. Наступний крок – розбудова пілотної дороги, мають долучитися експерти, розпочнуться тренінги, аудит локацій. Буде створена громадська спілка. Найактивніші учасники проєкту – це і є те ядро, навколо якого будуть додаватися або йти і повертатися інші виробники.



За словами Ксенії Вехетек, тривають перемовини щодо представлення продуктів тривалого зберігання – чаїв, шоколаду, питних медів та іншого – у сувенірних крамницях по області вже цьогорічного туристичного сезону. Щоби з Чернігівщини туристи везли додому не просто магнітики, а локальні чернігівські смачні сувеніри.

– Але є такі виробники, як, приміром, равликова ферма, яка представляє продукти – це екскурсії та дегустації страв. Тобто вони не можуть запропонувати свій товар для сувенірних крамниць. І ось таким виробникам потрібна особлива підтримка, зокрема інформаційна. Те ж саме стосується фермерів, які виробляють молочну продукцію, органічне масло.., – сказала пані Ксенія.

Тиха ферма

Тож коротко познайомимося з незвичайною фермою, де не почуєш мукання корів, рохкання свиней, мекання кіз. Трохи більше ніж у 60-ти кілометрах від Чернігова, в селі Отрохи на Козелеччині, вже третій рік працює органічна равликова ферма Agromix, де вирощують делікатесних равликів Helix Аspersa Muller. У колишньому колгоспному корівнику, який реконструювали, зробили опалення, молюски якраз відкладають ікру.



– У нас невеличке виробництво, цьогоріч я дещо його скоротила, – розповідає власниця равликової ферми Наталія Сарнацька. – Торік ми мали поле на 10 тонн продукції. Цього сезону плануємо обсяги менші. Ось закінчиться період відкладання ікри, з’явиться мальок, і я приблизно знатиму, скільки матимемо равлика до осені.

З самого початку Наталія Сарнацька орієнтувалася вирощувати равликів для експорту за кордон. Але через пандемію коронавірусної хвороби плани змінилися. Тож органічну продукцію реалізовує в Україні.



– Равлики – це ресторанна страва, – каже пані Наталія. – Сорт, який ми вирощуємо, популярний в Іспанії. Проте наразі він не користується там попитом, адже вже другий рік ця країна не має туристів. Тож ми орієнтуємося на споживачів усередині країни. Поки що в Україні немає культури споживання равликів, більшість людей ще тільки пробують страви. У ресторанах представляють ескарго – делікатесну закуску. Це коли равлик у соусі, у своїй мушлі. Дегустацію страв із наших равликів ми пропонуємо відвідувачам у двох садибах для сімейного відпочинку і поціновувачів зеленого туризму в Отрохах.




Також на фермі проводять екскурсії, розповідають про цю нетипову та дивну тварину, як її вирощують, як готують, діляться оригінальними рецептами. Можна на місці й придбати равликів.

– Молюски мають високу поживну цінність. Раціон – переважно з органічного соковитого зеленого листя ріпаку та сертифікованого корму для равликів, – продовжує Наталія Сарнацька. – Вирощуємо равлика згідно з технологічною картою, маємо всі ветеринарні документи, які надаємо нашим клієнтам. Весь равлик перед упаковкою проходить процес чистки, мийки, ретельного калібрування і сушіння, після чого упаковуємо в сітки і зберігаємо в холодильнику.

За словами власниці ферми, до речі, пані Наталія з Києва, на виробництві задія­но кілька людей: окрім неї, ще дві робітниці, одна жінка місцева, інша – з сусіднього села.

Чиста вода, зелень і м’який клімат

– Ми використовуємо метод розведення із маточного поголів’я (початок розмноження – з лютого по березень, у полі – з травня по жовтень), – відзначає співрозмовниця.

Равликова ферма складається з приміщення для маточного стада та інкубатора, де витримані потрібні умови для вирощування молюсків. Також є поле площею пів гектара для відгодівлі равликів і теплиця для утримання маленьких равликів навесні.

– У приміщенні для маточного стада у нас спеціальні стелажі із деревини, – додає власниця. – Дуже важливо створити сприятливі умови для молюсків. Для утримання маточного стада забезпечуємо в приміщенні м’який клімат із температурою 15-25 °С та підвищеною вологістю – від 75 до 95 відсотків. Бо, якщо температура опуститься нижче 7°С, равлики можуть впасти у сплячку. Кожен молюск росте близько п’яти місяців – саме стільки часу потрібно, аби равлик набрав потрібну вагу та розмір.



– Молюскам треба забезпечити й густу рослинність та полив. Навесні на земельній ділянці поряд з фермою висіваємо ріпак. Для поливу використовуємо свердловину з чистою водою, бо вона впливатиме і на здоров’я равликів, і на смакові властивості їхнього м’яса. Для укриття та відгодівлі потрібні дерев’яні щити – саме під ними равлики ховаються у спеку. На ці щити вдень насипаємо спеціальний корм, – розповідає Наталія Сарнацька.

Основна перевага розведення молюсків – простота у догляді. Равлик досить невибагливий у харчуванні і стійкий до хвороб. Важливо насамперед створити комфортні умови для його розмноження та росту.

Пані Наталія відзначає, равлики – це вишуканий делікатес у всьому світі. Їхню кулінарну та харчову цінність схвалюють дедалі більше людей, оскільки м’ясо молюсків містить багато поживних речовин, мінералів, незамінних амінокислот, корисних жирних кислот. А ще воно малокалорійне і не містить холестерину. Бадьорить краще за каву та поліпшує роботу кишечника.

Відвідати равликову ферму в Отрохах уже можна на початку травня.

– Взагалі сезон починається в кінці квітня і триває до вересня. Цьогоріч через холодну весну його відтермінували на початок травня. Сподіваюся, що ми вже зможемо щось показати цікаве своїм відвідувачам. І пригостити вишуканим делікатесом, – наостанок сказала Наталія Сарнацька.

Лариса Галета, «Деснянка» № 15 (854) від 15 квітня 2021

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: равлик, ферма, Отрохи, Козелеччина, Галета, Деснянка

Добавить в: