Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Фестиваль «Там, де коза ходить – там жито родить»

Фестиваль «Там, де коза ходить – там жито родить»

На головній площі Чернігова лунали веселі та запальні ритми українського фольклору, водили козу та встановили перший рекорд міста – зварили двісті літрів борщу та пригостили їм всіх охочих!
У суботу, 11 січня, на Красній площі Чернігова відбувся святковий концерт «Щедрик», фестиваль українських традицій «Де коза ходить, там жито родить» та «Борщ-party», на якому традиційну страву зварили за регіональними рецептами.
Цього року до нас у гості приїхали етноколективи з Київщини: «Баламути», «Ясно-Красно», «Щука-риба» та студентський гурт «Придане». І поки зі сцени лунали колядки та щедрівки, над площею розносився духмяний запах справжнього українського борщу, який готувала Чернігівська кейтерінгова компанія «Банда Вкуса» під наглядом дослідниці української кухні, засновниці проекту «Їжакультура» – пані Олени Брайченко з Києва.



– На правду сіверський, поліський борщ, мені здається, він ще досі не вписаний в історію українських борщів, але ця історія цікава і потребує детальнішого вивчення і популяризації. Що мене вразило, коли я почала набирати матеріал, пов’язаний із історією чернігівського борщу – це те, що дуже часто нестача буряків, коли їх не вистачало, то завжди знаходилась заміна, і дуже часто могли слугувати цукрові буряки. А до 70-х років 20 століття, а може, і до сьогоднішнього дня, серед господинь є традиція заквашувати червоний буряк разом із цукровим буряком, – розказує Олена Брайченко.

Борщ зварили та пригостили їм всіх охочих.

– Коли ми святкуємо наш фестиваль, ми обов’язково намагаємось пригощати наших людей тією чи іншою стравою. Якщо в минулому році це був глінтвейн, то в цьому році ми вирішили поставити акцент на щось регіональне. Враховуючи те, що тема гастрономічного туризму для нас актуальна, тому ми вирішили розпочати з борщу. Від сьогодні, при управлінні культури та туризму було підписано положення про те, що Чернігів буде мати свої рекорди. Перші, кого місто вписало в історію – кейтерінгова компанія «Банда Вкуса», саме вони варили та пригощали чернігівців та гостей міста справжнім сіверським борщем, якого було 200 літрів, – каже Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму Чернігівської міськради.























Більш світлин тут


Володимир Коваль

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: фестиваль, Коза, борщ, свято, рекорд, Баламути, Брайченко

Добавить в:


ЦентрКомплект