Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Місто і регіон » Завідувач ветсанлабораторії розповіла всю правду про молоко з ринків

Завідувач ветсанлабораторії розповіла всю правду про молоко з ринків

Завідувач ветсанлабораторії розповіла всю правду про молоко з ринків

Молоко — це той дивний природний продукт, до складу якого входять близько 100 різних необхідних для організму речовин — амінокислоти, жирні кислоти, мінеральні солі, різні корисні вітаміни, ферменти й мікроелементи. Недарма Авіценна називав молочні продукти кращою їжею для людей, а філософи Давньої Греції вважали молоко білою кров’ю та соком життя. Хоча, говорячи так про молоко, вони мали на увазі, звичайно, не сучасне порошкове, що може зберігатися місяцями, а з—під кізки або корівки. Саме в пошуках домашнього молочка та інших натуральних молочних продуктів ми й відправляємося на ринок. А наскільки молочні продукти, що продаються на ринках міста, якісні й безпечні, ми вирішили запитати у завідувачки ветсанлабораторії Центрального ринку Алли Кульбако.

— Все молоко та молочні продукти (сир, сметана), що надходять на ринок, обов’язково перевіряються співробітниками ветсанлабораторії ринку, — розповідає Алла Кульбако. — У кожного продавця, який торгує молочними продуктами, обов’язково повинен бути відповідний документ — довідка, видана місцевим ветеринаром, де вказується: коли прищеплювалася корова, результати аналізів на лейкоз, туберкульоз, сибірську виразку, мастит та інші захворювання. Тільки при наявності цього документа дозволяється торгівля молоком і молочними продуктами на ринках міста. Номер довідки й дані продавця ми обов’язково фіксуємо у відповідному журналі, і якщо довідка в порядку — починаємо відбирати проби на аналізи.
— А які показники визначаються в молоці та молочних продуктах?
— У першу чергу перевіряємо органолептику (смак, запах, колір). Якісне незбиране молоко повинне бути однорідне (без осаду і пластівців), від білого до слабо—кремового кольору, без стороннього запаху, приємного, злегка солодко—солонуватого присмаку. Лабораторними методами досліджуємо чистоту продукту, щільність, густину, кислотність, жирність. Також досліджуємо молоко на наявність різних сторонніх домішок. Сир і сметану також перевіряємо на органолептику та кислотність. У сметані, крім того, дивимось жирність. Тільки на молоко та молочні продукти, що пройшли повне лабораторне дослідження, ми видаємо відповідний експертний висновок.

— А наскільки часто молоко та молочні продукти бракуються?
— Не так часто, але буває, що продавці намагаються розводити молоко водою. Але оскільки ми перевіряємо щільність і густину молока, легко виявляємо розведене. Досить часто бракуємо брудне молоко. Зустрічається й молоко зі стороннім присмаком (частіше гірким). Це може бути викликане як хворобою тварини, так і годівлею сіном із домішками полину. Також може бути гірке молоко і в тому випадку, якщо тільну корову довго не запускають (доять до отелення). Досить часто, особливо в осінні місяці, на ринку намагаються реалізувати молоко корів, хворих на мастит. Воно має неприємний присмак, вкраплення гною та крові. У всіх цих випадках молоко бракується, на продавця накладається штраф, а в молоко додається спеціальний реактив — метиленова синька, для того, щоб не занадто чесні продавці не реалізували неякісне молоко довірливим покупцям де—небудь під воротами ринку. Сир або сметана також іноді бувають гіркими або ж кислими, у цьому разі такі продукти ми бракуємо, тобто не допускаємо до реалізації.
— Говорять, що деякі продавці змішують коров’яче молоко із соєвим. Наскільки це вірно?
— Дійсно, раніше й крохмаль підмішували, можливо, і соєве молоко. Але зараз ми досліджуємо все молоко на наявність домішок і за допомогою певних реактивів легко їх визначаємо. Так що в молочному павільйоні таке молоко не з’являється.
— Зараз багато корів на Чернігівщині хворіє на лейкоз. Чи не може подібне молоко потрапити на ринок?
— Все молоко, що продається на ринку, має відповідний документ, виданий місцевим ветеринаром, і я не думаю, що наші колеги пропустять лейкозну корову. В умовах лабораторії ринку ми не маємо можливості відстежити лейкозне молоко, тому з цього питання повністю сподіваємося на наших колег і на добропорядність продавців, які реалізують молочну продукцію на ринках міста.
— Чи можна купувати на ринку молозиво?
— Реалізація молозива на ринку забороняється, тому що воно відноситься до продуктів, готових до вживання. Такі продукти не мають права виготовляти приватні особи.

Поради покупцю

Купуйте молоко та молочні продукти тільки в молочному павільйоні.
Вимагайте у продавця на продукцію експертний висновок ветсанлабораторії.
Пам’ятайте, що не бажано купувати молоко у пластикових пляшках. Одноразова тара тому й має таку назву, що не передбачає багаторазового використання.
Все молоко, що придбане на ринку, ретельно кип’ятіть.
І завжди пам’ятайте, що ваше здоров’я і здоров’я ваших близьких тільки у ваших руках.

Олена Березкіна, газета "Чернігівські відомості", 15 липня 2009 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Олена Березкіна, молоко

Додати в: