Ярослав Стаценко вирощує буйволів на фермі на Чернігівщині
Ярослав Стаценко
Велика кількість вітамінів А, В, С, Е, кальцію, магнію, фосфору, заліза, натрію, цинку, міді, марганцю, фолієвої та пантотенової кислот, висока концентрація антибактеріальних ферментів, жирність 8.5% при дуже низькому рівні холестерину - 0.65 мг/г (для порівнянні рівень холестерину в коров'ячому молоці - 3.14 мг/г), нульова місткість білка казеїну, який є алергеном, нейтральний запах, що ідеально для дитячого харчування, - усе це характеристики буйволиного молока. При цьому, на жаль, загальна кількість буйволиних ферм в Україні не перевищує й десяти. Зате одна з найкращих - ексклюзивна буйволина ферма "ТАСБІО" - саме на Чернігівщині у селі Рудня на Козелеччині.
— Офіційно наше підприємство почало свою роботу у 2018 році. Тоді тут ще не було великого комплексу. Наш інвестор вирішив завести кілька буйволів для себе. Для цього в Рудню завезли всього-на-всього дві голови. Із них усе й почалося. Уже пізніше на цій території звели перший буйволятник, розрахований на 30 голів. До нього прилягала доїльна зала. Зараз вона законсервована й утримується лише як резервний варіант на випадок змін у структурі стада, бо вже маємо кілька нових буйволятників, нову доїльну залу і нове виробниче приміщення, розраховане на переробку 500 літрів молока, — починає екскурсію фермою директор ТОВ «ТАСБІО» Ярослав Стаценко.
Разом із ним ми заходимо в перший корпус.
— Він у нас використовується як своєрідний дитсадок, бо тут наймолодші представники поголів’я ферми, — показує Ярослав Вікторович. — Одразу після народження ми забираємо малечу у буйволиць і випоюємо в ручному режимі. В перші дні життя буйволята перебувають у спеціальних індивідуальних боксах (у нас є дві секції, кожна з яких розрахована на шість голів). Спочатку ми відпоюємо їх виключно молоком, згодом потроху додаємо в раціон сухі корми — гранули комбікорму. А у віці близько місяця вони починають споживати вже і грубі корми, такі як сіно. В основному до шести місяців спеціальні гранули та сіно і є їхнім основним кормом (молочне вигодовування зберігається до чотирьох місяців).
Переходимо в корпус, де живуть дорослі особини буйволів. Отут уже в загорожах ходять і лежать справжні велетні. У середньому одна особина віком 5-10 років важить від 600 до 800 кілограмів, а бики-заплідники — взагалі до тонни.
— У 2021 році ми збудували нову доїльну залу, що розміщена між двома корпусами. До неї приєднали виробничий цех. У другому корпусі перебуває наше дійне стадо. Тут є така-собі перехідна галерея — коридорчик, яким буйволиці двічі на день ходять на доїння. У доїльній залі (розрахована вона на десять місць) стоїть сучасне німецьке обладнання. Внизу знаходиться дояр-оператор, який ним управляє, тож буйволиці дояться автоматично, а потім повертаються у свій корпус. Окремо утримується сухостійне стадо.
Ці буйволятники розділені на три зони. Перша — кормовий стіл. Сюди за режимом засипають корм, що складається із сіна, соломи, сінажу, який виготовляється з багаторічних трав, комбікорму та води. Друга зона — середній прохід. Тут накопичуються калові маси буйволів, які щодня вичищаються спеціальною технікою. Третя зона — глибока підстилка, де буйволи відпочивають. Щодня сюди додається свіжа солома, повністю ж вона вичищається раз на місяць. Так ми акумулюємо міндо- брива для своїх полів. Узимку ж підстилка дає додаткову температуру в буйволятнику. Взагалі тут у нас є спеціальні штори-ролети, які взимку закриваються, щоб зберігати тепло, а влітку відкриваються, щоб був протяг. Якщо дуже холодно, використовуємо і систему обігріву.
Є в нас і вигульні майданчики. Із буйволятни- ка тварини можуть вільно виходити на вулицю, щоб погрітися на сонечку або в спеку освіжитися за допомогою душових систем. Взагалі буйвіл дуже тягнеться до води. У природі він завжди живе біля річок чи боліт. Спочатку саме за таким принципом ми намагалися облаштувати і свою ферму — маємо на її території три штучних озера, кожне з яких призначене для окремої групи — молодняку, дійного та сухостійного стад. Та оскільки ці озера, викопані ще у 2018-2020 роках, не мають системи очищення і за цей час суттєво замулилися, було вирішено об- лаштувати для тварин душові системи. Робимо все, щоб буйволам було комфортно в будь-яку пору року.
Загальне поголів’я «ТАСБІО» складає 140 голів. Фуражних буйволиць, які досягли зрілості і вже давали потомство, — 75, 42 з них — дійні, 33 перебувають у сухостійному стані. Решта — молодняк різних вікових груп і буйволи-заплідники.
— На нашій фермі представлено дві породи буйволів. Перша — українська карпатська чорна. Основний ареал її проживання — Карпати і Закарпаття. Саме цієї породи були перші особини, яких ми придбали. До речі, не на Закарпатті, а в селищі Гоголів під Броварами. Там є монастир, монахи якого почали займатися розведенням буйволів у 2000-х роках.
Закуповували тварин вони в приватних домогосподарствах Закарпаття, де й досі тримають буйволів, як у нас корів. І зрозуміло чому. Буйвіл має низку переваг — він витриваліший, менше хворіє і довше живе. Наприклад, у нас була особина віком 33 роки, але й це не межа — буйвіл може прожити і 50 років! Зараз найстаршій тварині в нашому стаді 18 років, у середньому ж дорослим особинам — від 5 до 10 років, — каже Ярослав Вікторович.
Після двох перших голів «ТАСБІО» докупило ще 15 буйволів тієї ж української карпатської чорної породи і почало збільшувати поголів’я.
— Зараз воно в нас уже змішане, бо 2023 року ми завезли 30 голів італійської породи. Вона генетично дуже близька до української (тільки італійська трохи компактніша), обидві є представниками одного виду — азійського буйвола. Взагалі всі буйволи діляться на два великих види — азійський та африканський. Африканський — більш дикий, азійський — одомашнений і в низці країн є основною тягловою та молочною твариною.
Саме молочне виробництво стало основним напрямком «ТАСБІО».
— Фактично перше куплене нами стадо було повністю дорослим, уже давало молоко, тож ми й почали робити з нього свою першу продукцію. Спочатку лише для власного споживання. Пізніше ж з’явилася ідея створити ресторан та інтернет-ма- газин. Зараз, на жаль, наш ресторан не працює, ми зачинили його з початком повномасштабного вторгнення і поки що відкривати не плануємо.
Асортимент «ТАСБІО» доволі широкий. Це м’які сири (моцарела, бурата, страчатела), сири з витримкою (качота, качіокавало), сири з білою пліснявою (брі, камамбер), широка кисломолочна лінійка (йогурт, ряжанка, сметана). Також іноді тут роблять індивідуальні партії витриманого сиру типу раклет і масла ГХІ (топлене масло, виготовлене за спеціальною рецептурою), які не запускаються в продаж.
— Продукція з буйволиного молока — унікальна, тож і конкуренція в нас невелика. Але собівартість молока доволі висока, тому продукція не з дешевих і не кожен магазин в Україні може представити її на своїх полицях, — говорить Ярослав Вікторович. — Буйволиці менш продуктивні, ніж корови (аж у 4-5 разів!), а їх утримання, навпаки, дорожче. Зараз хороша корова на виробництві може давати до 30-40 літрів молока за день. Середній показник наших буйволиць — 5-6 літрів. Так, унікальні голови можуть давати і до 15 літрів за день, але в той же час в останній місяць лактації це лише 2-3 літри. Зараз за рахунок внутрішньої селекції ми намагаємось створити більш продуктивне стадо, з яким плануємо вийти на середній показник у 8 літрів молока за день, однак на це піде не один рік.
До речі, оскільки ферма має саме молочне направлення, молодняк бичків тут не завжди потрібен у тому обсязі, в якому вони народжуються. А тому тих малюків, яких залишати на фермі не планують, передають — ні, не на м’ясо! — в екопарки.
Масштаби «ТАСБІО», хоч це і крафтовий виробник, насправді вражають. І, уявіть собі, на цьому підприємстві працює всього 10 чоловік!
— Частина задіяна у тваринництві, частина — в цеху, — пояснює Ярослав Вікторович. — Особисто я суміщаю дві посади — директора і технолога молочного виробництва. На останню ми зараз шукаємо людину. На посаді директора я не дуже давно, тож поки що працюю на два фронти, хоч це й складно, бо адміністративної роботи вистачає.
І правда, чого лише вартує встежити за заготівлею кормів, які потрібні для утримання такого поголів’я.
— На рік із годівлею і підстилкою нам у середньому потрібно до 400 тонн соломи, близько 250 тонн сіна і 250 тонн сінажу, — перелічує директор. — Ми маємо свої поля, але вони покривають лише 15-20% від потреби. Більшість кормів ми закуповуємо у місцевих фермерів або в перевірених постачальників з інших областей. Також самотужки розвозимо продукцію. Її відправка здійснюється тричі на тиждень — понеділками, середами та п’ятницями, бо виробничий цикл розрахований на два дні. Тобто весь процес — від утримання стада до доставки готових продуктів молочного виробництва — лежить на наших плечах.
Наостанок не могли не поцікавитись, як же такому підприємству вдалося не лише вижити в період активної фази бойових дій на Чернігівщині, а ще й наростити потужності під час повномасштабного вторгнення.
— Завдяки Богу, ЗСУ й енергетикам, — усміхається Ярослав Вікторович. — На щастя, наші військові у Чернігові не дозволили російським військам до нас дійти, але в той період ми були відрізані від основних логістичних шляхів, а отже не мали змоги привезти кормів, пального і реалізувати свою продукцію. Майже всі працівники ферми тоді жили тут, доглядаючи за стадом. Найбільше ми боялися, що відключиться електроенергія. У нас був генератор (його ми придбали ще до лютого 2022-го), але ж не було підвозу дизпального, тож його запуск теж був під питанням. Ми розуміли, що навіть використовуючи його лише для запуску доїльного обладнання, зі своїми запасами без світла протягнемо всього півтора-два тижні. Розглядали як крайній захід варіант ручного доїння, але це доволі важко — порівняно з коровою, у буйволиці менше вим’я, ну й норов трохи крутіший. Але світло в нас було. Коли ж почалися планові відключення, ми регулювали все генераторами. Доступ до пального був, тож великих проблем не виникало. Сподіваємось, так буде й надалі. А взагалі, як і всі українці, чекаємо миру. Отоді розвиток точно буде в усіх підприємств, і не лише в них!
Джерело: газета "Гарт", Катерина ДРОЗДОВА
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.