Всі в ліс — за ягодами! (фото)
Літо тішить нас не лише теплим сонечком та очікуваним врожаєм городини, але дозволяє всім бажаючим запастися на зиму багатими на вітаміни ягодами. Цього року сіверянські ліси особливо багаті на суницю та чорницю. На жаль суниці вже відійшли, а от сезон чорниць — саме в повному розпалі. Потинявшись базором, де цього добра зараз навалом, я відправився туди, де, як мені сказали торговці, чорниці найбільше.
У пошуках ягоди
Сезон дозрівання та збору чорниці триває від другої половини червня до кінця липня. Росте вона, як правило, в болотистій місцевості. Тому, на жаль, не всюди на Чернігівщині можна знайти цю ягоду. Де її шукати мені сказали торговці, які, як виявилось, мають на ній пристойний заробіток. На ринках Чернігова та області склянку чорниці можна купити за 2,5 — 3 гривні. Ціна кілограма цих смачних та корисних за своїми властивостями ягід коливається від 10 до 12 гривень. Це особливо прибутковий період для жителів Чернігівщини.
Дістатися до місць, де росте ягода з Чернігова не складно. Щодня від залізничного вокзалу о 8:40 відправляється дизель зі сполученням “Чернігів — Горностаївка”. Проте, якщо ви хочете доїхати сидячи, необхідно прийти хвилин на 30 раніше, оскільки навіть в будній день вже перед самим відправленням потягу вагони та тамбори будуть забиті кошиками і відрами “мисливців” за чорницею. За ягодою їдуть переважно люди пенсійного віку, проте трапляється і молодь, яка таким чином одночасно активно відпочиває та поповнює організм вітамінами.
Стоячи в тамборі, пощастило від людей наслухатись історій про те, як десь в лісі бачили гадюку, яка виводила гадюченят, десь навіть ціле зміїне кубло.
За годину прибуваю на станцію “Олешня”, де сходить половина пасажирів. З дивовижною швидкістю та спецназівським умінням пенсіонери розчиняються в сосновому лісі. Їм треба поспішати, щоб встигнути повернутися назад, адже потяг відходить о 15:51.
Відпочинок з користю для організму
Дещо віддалившись від станції, обабіч лісової дороги можна побачити і саму чорницю. Росте вона як невеличкий кущ, з чорними ягодами з сизим нальотом (рідше без нього), шаровидна та багатозерниста. Деякі кущі вже стоять без ягод і навіть без листя — одні стручки. Таку картину залишають після себе ті, хто збирає чорницю гребінками, як правило, - переважно для продажу. Звісно, це шкодить рослині і люди часто самостійно борються з своєрідними “шкідниками”, роблячи їм зауваження, проте таких збирачів з гребінками вдень побачити практично неможливо — вони залишаються на ніч.
Щоб не загубитися час від часу в лісі чути як перегукуються між собою люди. На одній із галявин зустрічаю охайно вдягненого молодого чоловіка, який збирає чорницю в банку. Підходжу, знайомлюсь. Мій співрозмовник, Олексій Удовик, який приїхав з Ніжина. “Діставався до цього прекрасного місця двома електричками,” - говорить Олексій. За його словами, таким чином він вирішив провести частину відпустки. Виявилось, що Олексій Удовик працює помічником прокурора одного з районів Волинської області. Живе в Ніжині, а на Ріпкинщину приїхав, щоб активно відпочити. “Де ще можна так відпочити, крім нашого краю? - Тут — смачна ягода, а поруч “Голубі озера” - куди тим морям? - жартує Олексій. Він із задоволенням показує те, що назбирав за годину і додає: “Цього року чорниця вродилась великою, тож збирати її — одне задоволення!” А я подумки думаю: “От якби всі чиновники були такими як цей”.
Виявляється збирати ягоду — справа не з легких. Вже за кілька годин починають боліти ноги, потім спина, тож доводиться стояти на колінах. Прорачкувавши так години зо три я назбирав до двох літрів чорниці і приліг на травичку в очікуванні потягу. Незабаром з лісу, мов партизани, почали виходити люди. В руках у декого було по п'ять-шість літрів ягоди. Одразу на місці з'являються і перекупщики, які, не торгуючись, згідні забрати чорницю по 9 гривень за літру. Продавати свої я точно не став би, адже після того, що я пережив — для мене ця ягода безцінна.
Дещо про ягоду чорницю
Чорниця – одна з найулюбленіших лісових ягід, як і кожен живий, енергетично багатий продукт природи, лікує не лише тіло, а й душу. З її ягід роблять вино, яке має прекрасні смакові якості, високі лікувально-дієтичні властивості та гарний фіолетовий колір.
Чорниця відноситься до дуже добрих медоносів, що дає багато нектару. Чорничний мед дуже ароматний, приємного смаку, червонуватого кольору.
Плоди чорниці містять вуглеводи, глюкозу, фруктозу, сахарозу, пектин, багато марганцю, міді, бору, титану, хрому. Вони регулюють функціональну діяльність травного каналу, підвищують гостроту зору, допомагають при гіпертонічній хворобі та інших патологічних станах, пов’язаних зі зниженням міцності стінок кровоносних судин. Її використовують як загальнозміцнюючий засіб при симптоматичному лікуванні хворих на рак. У чорниці виявлено оксикумарин, який знижує здатність крові до зсідання, що попереджає утворення тромбів і сприяє їх розсмоктуванню. Хвороби нирок, пієлонефрит лікують листям чорниці, яке містить арбутин, так само, як і листя брусниці, толокнянки. Листя вживають також для приготування чаю хворим на цукровий діабет. Чорницю включено до обов’язкового меню космонавтів.












Віталій Назаренко
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: чорниця, збирачі ягід, Віталій Назаренко




