Ентузіаст із Киселівки вирощує солодку картоплю та півтораметрові гарбузи
Ентузіаст із Киселівки вирощує солодку картоплю та півтораметрові гарбузи
Вази на яблуні
Затишне, упорядковане подвір’я на окраїні Киселівки Менського району. Увесь двір у квітах купається. Та не це головне. Живе тут людина, яка не просто любить сад та город, а в «зелених сусідів» по справжньому закохана. Тут можна такі рослини побачити, що тільки по телевізору показують.
Із крівлі навісу та з яблуні звисають диво-овочі: чи то гарбузи, чи кабаки. Схожі на якихось екзотичних плазунів.
– То лагенарія, – посміхається господар Олександр Велентій. – Рослина сімейства гарбузових, її ще називають індійським огірком. Молоді плоди, очистивши від шкірочки, вживають свіжими в салатах, запікають, смажать і тушкують, як кабачки. А з деяких сортів можна робити міцний і вологонепроникний посуд, вази та різні декоративні вироби. Навіть молоко у такому посуді тривалий час не скисає.
Та це тільки початок знайомства. Далі на грядці зустрічаємо рокамболь – величезний гібрид цибулі і часнику, розміром із середній кулак.
Під листям незвичної форми ховається у ґрунті гість родом із Південної Америки – батат, який називають солодкою картоп¬лею. Він не тільки корисний, а ще й дуже смачний у печеному вигляді.
І ожина не колюча
– Люблю я все оригінальне і цікаве, – розповідає далі Олександр Арсенійович. – А все, що із землі росте, – мені немов рідне.
Та й не дивно. Адже не дарма потомок козаків-гречкосіїв із Жовтневого цілеспрямовано вступив свого часу до Харківського державного аграрного університету. Факультет агрохімії та ґрунтознавства визначив юному студенту долю. Так і пов’язалося життя із духом ріллі та переливами достигаючої пше¬ниці.
– Навіть після роботи (працюю головним агрономом ТОВ «Мена-Авангард») для мене найкращий відпочинок – на землі, – киває співбесідник у бік городу. – Руки болять, а душа співає.
Олександр Арсенійович не використовує хімічних добрив. Їх заміняють попіл і компост. Томати (їх у господаря десятки сортів, є і незвичні – фіолетові) оброблює від фітофтори не «хімією», а біологічним препаратом «Гаупсин». Каже: результат – чудовий.
Доглянута земля уміє бути вдячною. І ростуть на ділянці Олександра Велентія поряд із простою морквою оригінальна японська гостра редька дайкон та чорний, як вугілля, перець – рідня нашому струку. Чудово плодоносять 22 сорти смородини, простяглися довгі ряди малини, червоніють полуниці. Навіть окультурена (не колюча) ожина є.

Анатолій Фурман
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: солодка картопля, Киселівка, Анатолій Фурман




