Захоплення жителя Сокиринець стало окрасою його села
Юрій Вовнянко
Сокиринці відомі насамперед неповторнім галаганівським маєтком, який відвідують туристи. Тож такім заклад, як «Бджолярій», має перспективи для успішного розвитку.
Бджоли відбирають увесь час
Микола Іванович у бджільництві, скільки себе пам'ятає. Працював пасічником у Сокиринському ПТУ. Вдома завжди тримав пару вуликів - як кажуть, для душі. З часті улюблене заняття захоплювало все більше. А коли власна пасіка розрослася й почала давати прибуток, то навіть звільнився з роботи.
Застати. Миколу Вовнянка вдома майже неможливо. Ось і того дня, коли я завітала до Сокиренець, бджоляр був у... далеких Чернівцях. Та про його справу було кому розповісти: троє дітей пана Миколи активно працюють у сімейному бізнесі. Навіть наймолодший Ігор, котрий ще школяр. Старші ж, Юлія та Юрій, вже отримали освіту пасічників і ним допомагають батькові цілком професійно.
Питний мед сокиринський
Як і кожен пасічник, Микола Вовнянко спеціалізується на збиранні добре відомих продуктів бджільництва - меду, пилку, прополісу, маткового молочка. Його ж унікальність в тому, що якось спробував, а тепер і зареєстрував власний напій - питний мед. Цей чоловік - єдиний на Чернігівщині, хто має відповідний патент та технічні умови на його виготовлення,
За словами сина господаря, Юрія Вовнянка, виготовляється медовий напій за наступним рецептом. Спершу 50 кг меду кип'ятяться упродовж 3 годин (щоправда, чимало бджолярів кажуть, що мед не можна нагрівати понад 55 градусів, аби в ньому не утворювався шкідлива речовина оксиметилфурфурол. - Ред.). Потім збирають піну, переливають мед у 125-літрову ємність та доливають водою. В суміш додають кілограм пилку і залишають для бродіння. Воно триває зазвичай не менше 4 місяцю. Потім, залежно від виду напою, у нього кладуть вишню, айву, лимон чи інший фрукт. Розливають у пляшки.
Такий секрет виготовлення напоїв «Питні меди сокиринські», які уже завоювали прихильність українців та відзнаки багатьох вітчизняних фестивалів і виставок. Сьогодні це - відомий сокиринський «бренд». Оригінальний, смачний та екологічно чистий. Питні меди Миколи Вовнянка виготовляються з меду усіх сортів, крім акації (через її безбарвний колір) та соняха (через клейкі речовини, які він містить).
На запитання, чи любить господар власну продукцію, Юрій посміхається: «Любиш-не любиш, а пити треба. При приготуванні кожен напій обов'язково пробуємо. Його не так вже й багато виходить».
Далі буде...
Напередодні цьогорічного Вересаєвого свята у червні Сокиринці святкували ще одну подію: відкриття дегустаційної зали медових напоїв бренду Миколи Вовнянка «Питні меди сокиринські».
«На цьому місці була звичайна сільська хата, - розповідає Юрій. - Ми вирішили її відремонтувати й осучаснити. Та лишень зняли дах, як стіни самі впали. Довелося все відбудувати з фундаменту».
Мабуть, воно й на краще: тепер дегустаційна зала Вовнянків не поступається іншим закладам. Стилізований інтер'єр пронизаний неповторним ароматом свіжого дерева.
Ще б пак: з дерева тут все - від підлоги до стелі. А дерево для споруди - з далеченької Гуцульщини!
Втім, Юрій каже, що з відкриттям дегустаційної зали робота тільки починається. Вовнянки планують облаштувати готель на її другому поверсі, відкрити сауну, а також зробити ставок у просторому дворі, який уже прикрашають дерев'яні скульптури.
«Пробуємо зробити щось особливе, наприклад, мед з екзотичними фруктами», - ділиться подальшими планами Юрій.
Бажаючих скуштувати медові напої не бракує і нині. Це й односельці, і гості села. До речі, дегустація є безкоштовною.

Людмила Смик, тижневик «Чернігівщина» №34 (414)
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.




