• Брухт ДальнобойСервис


Радио

Кулінарне хоббі мами в декреті

 

Якою ж багатогранною може бути жінка. Тільки вона здатна поєднати непоєднуване, вдало комбінувати різнопланове, успішно реалізуватись у декількох абсолютно протилежних напрямках і при цьому зовсім не вважати себе особливою. Та часом майстерність і фантазія жінок сягають таких вершин, що, здається, ось-ось торкнуться неба. Особливо, що стосується кулінарного мистецтва. Перефразовуючи відомий жарт про те, що лише жінка здатна з нічого приготувати салатик, можна сказати єдине — у кожному жарті є лише доля жарту. Бо ж таки — може! У цьому тепер переконана і Яна Гук, яка ще якихось пів року тому й подумати не могла, що її, здавалось би, швидкоплинне захоплення кулінарією виявиться серйозним і натхненним кроком в нове життя.


Яна ГУК у затишній атмосфері милується черговим витвором свого кулінарного мистецтва

Вироби Яни — це традиційні американські порціонні ласощі — «капкейки». Точніше, це той різновид домашньої випічки, на якому вона вирішила зупинитися. Бо ж будучи жінкою достатньо непосидючою та емоційною Яна ладна була хапатися за будь-які «рятувальні шлюпки», які допомогли б урізноманітнити буденні клопоти молодої матусі у декреті. Так у її житті з’явилась кулінарія. Спочатку Яну полонило бажання виготовляти домашній зефір та кілька перших невдалих спроб змусили полишити цю ідею. Натомість зважилась на капкейки. І не прогадала. Звісно, спочатку не все вдавалося ідеально, але тепер відступати чомусь не хотілося. Поштовхом до вдосконалення своїх вмінь стала підтримка чоловіка Євгена, який, за словами Яни, вірив у неї більше, ніж вона сама. Лише завдяки цьому Яна перестала боятися експериментувати з капкейками. До речі, попри те, що цей чудернацький десерт набув популярності у нас не так давно, першим його рецептам вже понад двісті років. Звісно, з того часу рецепти вдосконалились і зараз різновидів «чашкових тортиків» стільки, що годі й перелічити. Та й з-поміж них Яна змогла обрати найкращі, скомбінувати так, аби утворився повністю унікальний виріб. Для цього, зізнається майстриня, їй довелося перелопатити не один десяток підручників з кулінарії, освоїти основи колористики, вивчити марки автомобілів та, що й говорити, навчитись розрізняти поіменно всіх героїв «Щенячого патруля», «Мого маленького поні» тощо. Тепер її випічкою ласують на днях народження, народинах, хрестинах та різних сімейних святах, а в родині Гук ніхто й не уявляє, що на святкуваннях можуть бути інші солодощі. Улюбленими серед клієнтів стали ванільно-вершкові із заварним кремом на базі лимону, апельсиновий конфі, капкейки із солоною карамеллю, шоколадні, що виготовляються з високоякісного шоколаду тощо. Традиційними ж складниками будь-якого з різновидів є яйця, борошно, масло та цукор.

Щодо прикрас, ось тут вже є де розгулятися фантазії. Квіточки, лялечки, екранні герої, купюри, монети, автівки й навіть портрети — чого тільки не доводилося виготовляти. Одні люди довіряють смаку майстрині, інші просять відтворити композицію точнісінько як на малюнку чи по опису. Звісно, з першого погляду Яну охоплює паніка, але, зізнається, що вже навчилася боротися зі складнощами й зараз робити елементи, складніші за попередні, надзвичайно цікаво. До того ж усі декоративні елементи на тістечках їстівні, зроблені з цукрової пасти, яка підфарбовується харчовими барвниками. Усі елементи декору та фурнітури Яна замовляє у надійного постачальника, сама виготовляє не все, але ще, як то кажуть, не вечір.




Як і в будь-якій справі, без натхнення до випічки майстриня не поспішає. Та, каже, довго його чекати не доводиться, бо ж коли любиш те, чим займаєшся — все виходить саме собою. До того ж справжнє задоволення готувати зі свіжих домашніх продуктів. На цьому Яна ніколи не економить, а ось свої капкейки оцінює досить демократично: замовлення з дев’яти капкейків коштує 300 гривень, з шести — 200 гривень. Можливо, комусь може здатися, що не дуже то й дешево, але Яна купує все тільки натуральне, герметично запаковане, при найменшій підозрі щодо якості продукту, просто відмовиться від покупки. Бо ж робить для людей совісно й відповідально, аби ті поверталися до неї знову й знову. По правді кажучи, саме так і відбувається.

Спостерігає майстриня й цікаву тенденцію, каже, що чоловіки спочатку майже не робили замовлень, тепер же охочих привітати своїх коханих жінок дедалі більше. А загалом, зізнається майстриня, люди, ще не можуть відійти від стереотипів, що на свято має бути обов’язково великий торт. Але ж порційні капкейки набагато практичніші, гарніші, а часом і смачніші, бо ж точно свіжі, виготовлені за декілька годин до святкування. Та і діти по-особливому цінують такий десерт. Можливо, пізніше люди це зрозуміють, час покаже.

Сьогодні Яна не приховує свого здивування, що раніше ніколи не виявляла бажання щось спекти власноруч. Можливо тому, що мама, професійний кондитер, завжди частувала дітей смаколиками, а може й тому, що просто тоді ще не настав час. Втім, тепер, коли майстриня опанувала всі кулінарні таємниці та мамині секретні рецепти, під час приготування капкейків на замовлення доводиться додавати до кількості ще, бо ж домочадцям не під силу витримувати аромати, які доносяться з кухні. Чоловік Євген та півторарічний Богданчик — справжні поціновувачі маминих шедеврів, перші дегустатори та, разом з тим, суворі, але справедливі критики без поради яких вже не обійтись.

Звідки ж беруться ідеї для такої смакоти? Тут все просто — синочок Богданчик хоч ще й маленький, а вже є справжнім помічником і, головне, натхненником матусі у всіх її починаннях. Хлоп’я радить улюблених казкових героїв, підказує кольори для майбутнього десерту, решту ж ідей Яна черпає з робіт інших майстрів, перероблює на свій лад, а часом, вигадує і своє. Тож сьогодні роботи майстрині виглядають так, наче створені руками справжнісінької феї, в чому маленькі любителі солодкого, коли отримують в подарунок заповітні капкейки не мають жодних сумнівів. Не маємо їх і ми, бо ж дійсно, така казкова та неймовірно смачнюча краса підвладна, здається, лише чарівницям...

Носівська газета «Носівські вісті» №48 (9750) від 2 грудня 2021, Дарія Буренко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: ласощі, Гук

Добавить в:
 
 


Центр Комплект