• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » Сергій Бульба з Гужівки вирощує овочі, які дорожчі за м'ясо


Сергій Бульба з Гужівки вирощує овочі, які дорожчі за м'ясо

Поціновувачі здорового харчування спаржу в їжу вживають сирою, запеченою чи вареною, під соусами, у супах, закусках, тортах... Для нашого організму вона дуже корисна, бо має величезний набір необхідних для розвитку людини речовин. У магазині кілограм цього дієтичного продукту коштує до трьохсот-чотирьохсот гривень. А в Ічні на базарі пучок пагінців можна було купити за 50 гривень.



Цього року вперше побачила, як на ічнянському ринку торгували спаржею. Культура для нашого краю нова, диковинна. Навіть не усі знають, яка вона - спаржа і часто плутають із спаржевою квасолею. її молоді стручки теж можна смажити і варити. Привозить цей вітамінний овоч на продаж житель Гужівки Сергій Бульба.

- Давно займаєтеся вирощуванням спаржі? - цікавлюся у продавця. - Поділіться досвідом.

- Грядка зі спаржею мені дісталася від попереднього господаря разом із хатою, яку я у нього купив у 2017 році, - почав із передісторії пан Сергій. - А він її купив у 2014 році. Той чоловік родом із Гужівки, а жив у Комінтерновому (нова назва Пікузи - Авт.), під Маріуполем. Як почалася війна, він приїхав сюди до матері і купив цю хату. На Донеччині займався вирощуванням і збутом спаржі. У 2015 році посіяв її й у Гужівці, але через рік вернувся назад до сім’ї на Донеччину. Так мені й дісталися шість соток нової для мене культури. У нього й розпитувався, як доглядати та вирощувати спаржу, бо тут є свої особливості. Читав дещо в інтернеті.



«Про спаржу в Ічні не знають»

Про спаржу, або аспарагус чи холодок, знає переважна більшість. Хтось вирощує для окраси у квітнику, хтось бачив чи купував у букетах. А що поживні її пагони, про це знають не всі.

Спаржа - це багаторічна культура. Вона висівається насінням, яке формується у червоних ягідках. За словами пана Сергія, перші роки кущ нарощує кореневу систему. І лише на четвертий рік, а в літературі пишуть, що й на третій, набуває максимальної врожайності і може давати врожаї до восьми років. Тоді з-під землі з’являються пагони, які й зрізають при досягненні ними висоти до двадцяти п’яти сантиметрів. Далі пагони переростають і дубіють.

- Коренева система там така, що ми із кумою дві копачки зламали, а не викопали. Спаржа є зелена, біла й фіолетова. Я вирощую зелену. Щоб виростити білу, треба дуже окучувати кущ, щоб пагін весь був у землі. А фіолетовій дозволено трішки висунути голівку із землі.

Спаржа не любить бур’янів, які у перші роки її можуть заглушити. Бо молоді саджанці дуже тоненькі. Тому на таких грядках триває постійна боротьба із бур’янами.

Минулого року чоловік наймав дівчат для сапування зілля, а тепер купив мотокультиватор. Збирають пагони вручну, щоб не пошкодити кореневу систему і це теж є досить трудомісткою працею.

Ця культура любить вологу, тому у посушливу погоду вимагає поливу. Але цього року весна дощова і спаржа вродила добре. Єдине, що похолодання теж вплинуло. Як знизилася температура, говорить Сергій Бульба, пагони припинили рости. Так і сиділи до тепла два тижні.

її сезон, каже співрозмовник, підходить до закінчення. І втішається, що цього року у нього не було проблем зі збутом, як торік. Тоді у селі практично ніхто не купував, тож відправляв товар замовникам поштою.

- У селі як сала не з’їси, то наче й не обідав, - жартує. -Сільські люди спаржу не їдять. Інша справа городяни чи за кордоном. Знайомі приїхали із заробітків з Чехії, так говорили, що там великий попит на спаржу. Вони ще не встигали нарізати пагони, а люди уже стояли під ворітьми у фермера, чекали реалізації.

Тепер у чоловіка є власний транспорт і вітамінні пагони возить в Ічню на базар. Є постійні покупці, які забирають оптом. Продає пучки й у роздріб. Але, каже, в Ічні більше ящика не розходиться.

«Люблю омлет зі спаржею»

За словами Сергія, популярність спаржі зростає. Ось нещодавно відвозив у Монастирище молоді кущі аспарагусу, там люди теж вирішили вирощувати цю культуру.

Загалом, вона є однією з прибуткових. Бо, як стверджують експерти, за сезон із дорослої рослини можна зібрати сорок-п’ятдесят пагонів, із гектара -п’ять-шість тонн при середній ціні 200 гривень за кілограм. Але слід завчасно подбати про ринок збуту.

Наш земляк говорить, що великі обсяги - то не для нього, бо має ще чимале господарство, яке теж вимагає рук. Та все-таки планує дещо збільшити площу під спаржею, бо є попит.


Сам він теж любить смакувати корисною культурою. Улюблена страва - омлет зі спаржею.

- Покришив на сковорідку пагони, трішки підсмажив, далі виливаю яйця і омлет готовий. Чверть сковороди з’їв і можна тоді цілий день не їсти. Спаржа дуже поживна і водночас дієтична, бо немає шкідливих речовин. Зате має багато користі. Але я не лікар і вам про це краще прочитати в Інтернеті.

Що ми й зробили.

* * *

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ СПАРЖІ


• допомагає підтримувати нормальний артеріальний тиск;

• нормалізує серцевий ритм і служить профілактикою інфарктів;

• зміцнює судинні стінки і перешкоджає розвитку інсультів;

• знижує рівень глюкози в крові;

• очищає організм від шлаків, зайвих солей і токсинів - в цьому полягає користь спаржі для печінки;

• надає омолоджуючу дію на клітини;

• допомагає роботі нирок та усуває набряки, захиЩає від утворення ниркових каменів;

• покращує роботу кишечника і шлунка, прискорює обмін речовин;

• піднімає імунітет і захищає організм від розвитку ракових пухлин;

• позитивно впливає на зір;

• позитивно впливає на нервову систему і діяльність мозку.

ПРОТИПОКАЗАННЯ ВЖИВАННЯ СПАРЖІ

Спаржу не рекомендують вживати: людям з алергією на продукт та у яких хвороби шлунково-кишкового тракту (виразка шлунку і дванадцятипалої кишки). Крім того, лікарі не рекомендують вживати спаржу при циститі, простатиті і суглобовому ревматизмі. Дітям до 2-х років спаржу вживати також не можна.

Сезон збирання спаржі добігає кінця. Оскільки весна дещо затяглася, то й терміни збирання дещо змістилися. Ще будуть врожаї у червні, але не рясні. Тож не прогавте корисну рослину на ічнянському ринку.

Джерело: Ічнянська газета "Трудова слава", №23 (10144) від 10 червня 2021, Ніна Наливайко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Бульба, Гужівка, Ічнянщина, спаржа

Добавить в:
 
 


Центр Комплект