• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » «Солодка жінка» за освітою юрист пече торти і сама готує цукати


«Солодка жінка» за освітою юрист пече торти і сама готує цукати

 

Умілі жіночі руки завжди творять дива, особливо коли справа стосується кулінарії. Уродженка Вінниччини, а вже 15 років як сосничанка Ольга Ступа, поринула у випічку після святкування річниці свого сина, на яку вона спекла незвичайний торт. І хоча має відповідальну і серйозну спеціальність - юрист і навіть декілька років відпрацювала, та зрозуміла, що в цій професії зовсім нема поля для творчості. І обрала кухню. На відміну від більшості жінок, тут вона отримує неабияке задоволення, створюючи справжні витвори мистецтва, якими люблять ласувати чоловік, сини, гості сімейних свят та великих корпоративне, рідні, друзі, буває, й зовсім незнайомі люди.




ТІЛЬКИ НАТУРАЛЬНІ ПРОДУКТИ

Струнка, худорлява, зовсім не схожа на людину, яка випікає. Проте профіль Ольги у соціальних мережах – це естетичний рай для ласунів. Там сила-силенна тортиків, тістечок, капкейків та інших апетитних десертів. Той, хто хоч раз скуштував кондитерські вироби Ольги, замовляє їх у майстрині знову й знов. Вони смачні, вміло і зі смаком оздоблені, а головне – зроблені з душею.

Найцікавіше, що Оля солодким ласує не щодня, більше любить м’ясо. Але її три хлопці (два сини та чоловік), якщо минає декілька днів без випічки, то нагадують. Вони її перші дегустатори.

–Тож якщо печу на замовлення кексики, то доводиться додавати ще, бо кожен йде на кухню на аромат і дуже
хоче скуштувати, – розповідає наша героїня. – Я ніколи не економлю на продуктах. Все купую тільки натуральне. Приміром, яйця можу використовувати і домашні, і з магазину. А ось вершки тільки замовляю через інтернет, герметично закриті, не довіряю базарній сметані, тому не купую. Постійно вчуся, удосконалюю різні техніки, їздила на майстер-клас до столиці, хотілося спробувати свої сили. Нині такі, як я, майстрині, об’єднуються в групи, радимося, переймаємо одна в одної досвід.







ЩО ТАКЕ ТРАЙФЛ?

На сторінці Ольги у фейсбук читаємо про трайфл, капкейки. Що воно таке? Давайте розберемося. Трайфл - це знаменитий англійський десерт з бісквітного тіста, часто змоченого лікером або вином, з заварним кремом, фруктовим соком або желе і збитими вершками. Всі ці інгредієнти, як правило, розміщені в трайфлі пошарово. По суті, це той же торт, але в зручному порційному стаканчику. Їх можна брати з собою на природу чи прогулянку. По-друге, це гарна можливість продегустувати, перш ніж замовити такий же торт. Трайфли це смачно та гарно, вони теж, як і капкейки, прикрашаються ягодами, шоколадом, карамеллю, горішками.
До речі, випічку від Ольги Ступи можна спробувати, завітавши до кафе-лавки, що біля магазину «Щедрий кошик». Можна і замовити, але замовляти краще за тиждень. Майстриня переконана, що бісквіт більше одного дня не повинен зберігатись у холодильнику.



До речі, щоб вийшов гарний, пишний бісквіт – потрібен потужний міксер, а ще жінка радить довго збивати яйця, аж до густої піни.

12-КІЛОГРАМОВИЙ ТОРТ

Саме такий, найбільший за вагою, чотириярусний спекла Оля на весілля. Загалом замовлення у неї бувають дуже різними. Раніше навіть забувала про сон. Але тепер зрозуміла, що здоров’я важливіше. Кожен торт для майстрині – особливий. Найважливіше, коли її випічка дарує радість замовникам.
І хоч доводиться працювати іноді до ранку, потім мити гори посуду, вона щаслива у своїй справі. Пробувала себе у вишивці, займалася спортом, нині зупинилася на випічці і все більше поринає в нові рецепти.

Жінка вправно володіє дріжджовим тістом, але якогось особливого рецепту не має. Каже, що кожного року пече за різними рецептами. Останнім часом стали поширені паски за італійським рецептом. Вона теж пробувала, але любить класичну. Щоправда, осучаснену. Оля сама готує цукати і поділилась рецептом з читачами газети. Їх можна додавати і до пісних страв, і заготовити на великодню паску. Спробуйте й ви, не полінуйтеся. Смачного!

РЕЦЕПТ ЦУКАТІВ ВІД ОЛІ СТУПИ З АПЕЛЬСИНОВИХ ШКІРОК

5 великих апельсинів (шкірки від них)
2 ч.л. солі
360 гр цукру
200 мл води (для сиропу)
цукрова пудра

Апельсини добре вимити, розрізати начетверо та дістати м'якоть. Використовувати лише шкірки. Кожну четвертинку розрізати на двоє. У ковшику закип’ятити 1,5 літра води, кинути шкірки і проварити на слабкому вогні 15 хв. Потім процідити їх на друшлак, промити холодною водою. Знову закип’ятити 1,5 літра води,
лише додати 1 ч.л. ( без верху) солі. І знову проварити 15 хв, процідити і промити. І знову, третій, і останній раз, проварити у підсоленій воді, процідити і промити. Тепер усі проварені шкірки ріжемо на смужки, приблизно 0,5 см.
Варимо сироп. Відмірюємо цукор та воду, до- водимо до кипіння і кидаємо у нього шкірки. В процесі варки їх не мішаємо, лише легенько можна зверху притоплювати ложкою. Варимо поки май- же увесь сироп не википить, це приблизно 40 хв.
Проціджуємо на друшляк, щоб стік увесь сироп. Розкладаємо на пергаментному папері тонким слоєм. Сушимо в духовці при температурі 70 градусів 2 години, виключаємо і залишаємо на наступний день. І знову включаємо на 2 год. Або можна зали- шити у теплому місці на 2-3 дні, щоб підсохли.
У миску насипаємо цукрову пудру і кожний шматочок обвалюємо. Складаємо у широку тарілку і за- лишаємо на декілька днів, щоб вийшла зайва воло- га. Потім перекладаємо у скляну баночку, закриваємо і зберігаємо при кімнатній температурі. Для пасок смужки ріжемо на кубики і додаємо в тісто.

ПАСКА КРАФФІН


Інгредієнти: для опари:

борошно
- 1 ч. л., дріжджі сухі
- 6 г (1 ч. л.), або свіжі дріжджі
- 20 г, молоко (тепле) - 80 мл.

Для замісу тіста: борошно - 350-370 г, масло вершкове (розтопити) - 40 г, сік апельсина - 30 мл, цедра апельсина - 1 ст. л. яйце - 1 шт., жовтки - 2 шт., цукор - 80 г, сіль - 1/2 ч. л.

Для прошарку: масло вершкове (м’яке) - 100-125 г, мускатний горіх - 1 щіпка, в'ялена журавлина - 200 г, або (як варіант начинки, замість журавлини): родзинки - 50 г, курага - 50 г, чорниця - 50 г, мигдальні пелюстки (або будь-які інші подрібнені горіхи) - 50 р. Для прикраси: цукрова пудра.

Приготування: готуємо опару і активуємо дріжджі. У тепле молоко додаємо 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. борошна і сухі дріжджі.
Добре перемішуємо і залишаємо в теплі на 10-15 хвилин. Беремо 2 жовтки, 1 яйце, додаємо цукор, щіпку солі і збиваємо міксером до пишної світлої піни і повного розчинення кристалів цукру. У попередньо просіяне борошно вливаємо дріжджову опару, тепле розтоплене вершкове масло, сік апельсина, додаємо цедру
апельсина, збиті яйця. Замішуємо тісто.

Вимішуємо тісто на стільниці до тих пір, поки воно не стане еластичним і не перестане відставати від рук, приблизно 10-12 хвилин. Скачуємо тісто в кулю, викладаємо в миску і зовсім трохи змащуємо рослинним маслом. Накриваємо тісто харчовою плівкою і ставимо в тепле місце без протягів на 1,5-2 години. Після того викладаємо тісто на стіл і ділимо на 2-3 частини. Скачуємо тісто в кульки, накриваємо плівкою і залишаємо відпочити на 5-10 хвилин. Розкачуємо по одній кульці тіста в дуже тонкий прямокутний пласт. Потім рясно змащуємо пласт тіста розм'якшеним вершковим маслом. Зверху посипаємо мускатним горіхом. Розкладаємо по всьому тісту в'ялену журавлину. (При бажанні можете додати різні сухофрукти.)
Акуратно згортаємо пласт тіста в щільний рулет. Потім гострим ножем розрізаємо рулет уздовж, але не до кінця, залишаємо приблизно два сантиметри від початку рулета. Починаємо формувати паску "Краффін". Всі шари повинні бути видні з зовнішньої сторони. Спочатку формуємо дно паски, закручуючи спіраллю одну половинку рулету до його нерозрізаного початку. Потім закручуємо спіраллю другу половинку рулету, піднімаючи і укладаючи поверх першої. В самому кінці формуємо красивий верх паски. Поміщаємо майбутні паски у форми для випікання, накриваємо зверху харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці для підйому приблизно на 1 годину. (Розміри форм для пасок: діаметр 11 см, висота 10 см; діаметр 13 см, висота 8 см.) Паски, що підійшли, відправляємо в розігріту до 200°C духовку і випікаємо протягом 10 хв. Після цього потрібно знизити температуру до 180°C, накрити фольгою і випікати паски ще приблизно 20-30 хвилин. Після випічки даємо гарячим паскам повністю охолонути.

Потім можна посипати паски цукровою пудрою або прикрасити на свій розсуд.

Джерело: газета "Вісті Сосниччини" №15/10092, від 10.04.2021, Олена Кузьменко, фото зі сторінки в Фейсбук Ольги Ступи

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Ступа, кондитер, Сосниця, Кузьменко

Добавить в:
 
 


Центр Комплект