• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » Надія Птуха: "Для вдалого засолу огірків - головне - вода, вона повинна бути жорстка


Надія Птуха: "Для вдалого засолу огірків - головне - вода, вона повинна бути жорстка

Надія Птуха – наукова співробітниця селекції огірка дослідної станції «Маяк», що в селі Крути на Ніжинщині, ось вже кілька років займається селекцією різних видів сільськогосподарських та інших екзотичних культур. Тож як ніхто інший, вона добре знає багато секретів, аби овочі були врожайними та смачними."

Мова піде про засолювання огірків.



Існує кілька факторів, які впливають на смак цих овочів: собливості самого сорту огірка, місце та ґрунт, де його вирощують, а також властивості води, яка береться дла засолу - краще, якщо вона буде жорстка.

Насіння огірка слід сіяти у «чоловічі» дні (понеділок, вівторок, четвер), оскільки ця культура теж чоловічого роду. Варто дотримуватися такого «правила» і тоді, коли овочі закладаються в банки чи іншу тару, - каже пані Надія.

Дослідна станція «Маяк» має три зареєстровані патенти щодо засолювання огірків.



— У своїй практиці при засолюванні огірків ми використовуємо різні злаки, — розповідає Надія Птуха. — До стандартного соління, де використовується зазвичай кріп, хрін, гострий перець і часник, додаємо ще по одному з таких інгредієнтів (тобто в кожну банку слід не суміш класти, а по одному виду рослин): рукола, естрагон (тархун), пряно смакові інгредієнти місцевого погодження — індау, базилік, деревій, молдавський змієголовник, м`ята, - розказує жінка.

Нещодавно на основі ніжинського огірка крутівські фахівці вивели ще один особливий сорт «ОЛІМП». За смаковими якостями він не поступається ніжинському огірку, а плодоносить 60 днів підряд.

Кулінарний рецепт хрустких огірків від Надії Птухи:

На 10 л води 700 г солі. Якщо огірки дуже маленькі, то достатньо 600 г солі. Використовуючи стандартну технологію, закрити банки капроновою кришкою і залишити на 72 години. Через три доби огірки слід прокип`ятити і законсервувати стандартним способом, як консервують будь які овочі. Банки з консервацією зберігати краще у льосі або в іншому місці, уникаючи зайвого тепла та світла.

— Буває, що при дотриманні «правильної» технології огірки все ж таки можуть бути м`якими або з деякою гіркотою. Це залежить, перш за все не тільки від сорту, а від погодних умов, тобто коли погода дуже спекотна, а отже вологи для овочів недостатньо, — додала Надія Птуха.

Джерело: сайт "Суспільний кореспондент"

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Птуха, Маяк, огірки, засол

Добавить в: