Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » Равликова ферма Олександри & Юлі з “чернігівського Провансу”


Равликова ферма Олександри & Юлі з “чернігівського Провансу”

Равлики — це не лише мушлі, а й 3-4 грами дієтичного, високовітамінного та ще й з ефектом афродизіака м’яса!



Щоб скуштувати равликів українцям вже не потрібно їхати до Франції, де цей делікатес традиційно подають до столу. Адже вже кілька років, як в Україні з’явилися ферми, що спеціалізуються на равликівництві. Одна з них розташована в Остерській громаді на мальовничому березі Десни. Господарюють тут двоє дівчат — Олександра Дердуга і Юлія Майорова, які нині проходять службу в Збройних силах України, а у вільний від несення служби час вирощують їстівних молюсків.


Равликова ферма Олександри & Юлі


Олександра Дердуга показує своїх “підопічних”


Ділянка в кілька метрів огороджена цупкою плівкою, власне і є равликова ферма

Для своєї ферми Саша і Юля орендували невелику ділянку у ТОВ “Остер Агро-Трейд”. З директором цього товариства Артемом Севастьяном планують розвивати спільний бізнес, — створити на Чернігівщині куточок французького Провансу. Тут подаватимуть вина з винограду зібраного у господарстві Севастьяна, а до них — страви з равликів, вирощених на сусідній фермі.


Равлики з ферми Саші та Юлі, та вино від Артема Севастьяна


Директор ТОВ “Остер Агро-Трейд” Артем Севастьян цікавиться як равлики набирають вагу

Равликівництво — бізнес новий в Україні, але доволі перспективний і майже стовідсотково орієнтований на експорт. Адже українці ментально не готові їсти равликів, вважаючи, що ліпше придбати до столу щось “рідніше”. Однак равликова ферма найближчим часом може стати однією з туристичних родзинок Остерщини. Сюди вже приїздять туристи аби подивитися як вирощують молюсків, як облаштовані спеціалізовані ферми і звісно ж скуштувати французький делікатес з українським присмаком.


В рамках престуру організованого Харківським пресклубом журналісти відвідали равликову ферму


Олександра Дердуга розповідає про секрети равликового бізнесу

Олександра Дердуга розповідає, що початку вони вибрали ділянку під розміщення ферми. Облаштували її. А вже тоді виписали з-за кордону 200 кілограмів маточного стада молюсків. Це равлики видів Helix Aspersa Muller і Helix Aspersa Maxima, які виростають у середньому до 4-5 сантиметрів у діаметрі.


На фермі вирощують равлики видів Helix Aspersa Muller і Helix Aspersa Maxima


Власне ферма — це ділянка в кілька десятків метрів, огороджена цупкою плівкою 70 сантиметрів заввишки. Нижній край огорожі вкопаний в землю. Весною цю ділянку засівають сумішшю перко, конюшини, ріпака та інших трав і забезпечують постійне зволоження.


“Салатна” суміш для равликів“


Будиночки для равликів — дерев'яні щити припідняті з одного краю над землею

В цьому загоні розміщено кілька десятків будиночків для равликів — деревяних щитів припіднятих з одного краю над землею. Під цими навісами ховаються равлики у спеку. Адже вдень вони зазвичай сплять, а з настанням сутінків — активізуються. Також на ділянці розставлені годівниці з комбікормом, який виготовляють з екологічно чистих злаків. Комбікорм дає змогу равликам вирости в рази швидше, ніж на природних кормах, і значно поліпшує смакові якості готового продукту. Чим ближче до завершення процесу росту, тим більше комбікорму споживають молюски.

Урожай равликів починають збирати у серпні. Це майже на місяць раніше, ніж у сусідній Польщі. Саме цей фактор дає змогу підприємцям вчасно “вклинитися” у європейський ринок їстівних молюсків. Хоча екзотичний продукт вже почали замовляти і українські ресторани. Приміром з цієї ділянки їх збирають за сезон більше тонни. Про те, що равлики дозріли і їх можна подавати до столу вказує завернутий зовнішній край (губа) раківки.


Равлики дозріли, як завернувся зовнішній край (губа) раківки

Равлики дозріли, як завернувся зовнішній край (губа) раківки Співласниця ферми Олександра Деруга задоволена товарним виглядом молюсків — вони мають темне забарвлення раківки, це вказує на високий вміст протеїну у філе молюска. Дівчина розповідає, чому м’ясо равликів користується високим попитом на європейському ринку. Адже у ньому міститься більше білка, ніж у курячому яйці, але немає холестерину, жирів та інших шкідливих речовин. Воно зазвичай не викликає алергічних реакцій та знамените як афродизіак, що посилює пристрасть і розпалює бажання.


Фірмова страва від Олександри Дердуги — равлики смажені на грилі під сирно-вершковим соусом




Французький делікатес з чернігівської ферми


Равлики з’їдені, вино випите

Частину равликів, зібраних з плантації, залишають на маточне поголів’я і зберігають до весни у спеціальних холодильниках при температурі 4 градуси за Цельсієм. Навесні равлики спарюються і відкладають ікру з якою вилуплюється молоді молюски. Саме цю малечу висаджують на поле, щоб вона росла і набирала вагу, аби потім продати відбірних равликів до ресторанів Європи та України.



Матеріали створено в рамках престуру організованого Харківським пресклубом.

Віта Копенко, НижніСірогози.City. Фото: Віта Копенко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Олександра Дердуга, Юлія Майорова, Остерська громада, равликова ферма, делікатеси

Добавить в:


ЦентрКомплект