Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » Батат – довга солодка картопля, яку не їсть колорад


Батат – довга солодка картопля, яку не їсть колорад

Цей овоч збирають на початку вересня. Батат ще називають солодкою картоплею, у нас вирощують як екзотику, родом з Америки. Як, до речі, і картопля.



Другий рік садить батат замість картоплі Ольга Хоменко з Борзни.

— Подобається, що особливого догляду солодка картопля не потребує, — каже Ольга Федорівна. — Гребні земляні зробив, посадив. І спостерігаєш: як земля біля основи стебла потріскалася, — то вже бульби в’яжуться. Набагато легше доглядати, ніж за картоплею.

Все з того й пішло, що дуже не люблю я морочитися з колорадським жуком. Лазить всюди, де його не просять. І зілля в картоплі постійно росте. А батат все заслав — і ні зілинки. І обсипати-підсипати не треба. Посадив, підкріпив водичкою і добривами, — і все, він пішов розстилатися. Дивись тільки, щоб не засихав.

Про батат спершу прочитала в інтернеті. Зацікавилась. Коли була в Києві, знайшла в супермаркеті. Коренеплід зовні схожий на картоплю, але продовгуватий. За один віддала 30 гривень. Велика видовжена картоплина, на всю долоню. Там був фіолетовий, оранжевий, рожевий. Вибрала оранжевий, він містить багато каротину. Зварила. Чистити треба вже відвареним. Спробувала і зрозуміла: це — моє. Чесне слово, два дні їла, з олією. М’який, як варена морква. Смак — щось між морквою, картоплею, гарбузом. Є присмак кореню лопуха, якщо ви пробували. А якщо смажити, рум’яна скоринка швидше утворюється, — в захваті від овоча Ольга Федорівна. — 3 батату роблять чіпси, тушкують, смажать. Трохи солодший за моркву.


Ольга Хоменко

Хто вперше пробує, — всім подобається. Сусідка Галя приготувала батат і звичайну картоплю, дві тарілки перед чоловіком поставила. «Ну, — питає, — яка краща?» «Оця», — показав на батат.

Вирощують солодку картоплю розсадою. Перший раз розсаду замовила по пошті. 200 з лишнім гривень за два десятки. А в цьому році сама виростила. Це неважко. В квітні бульби треба покласти в теплому місці. Десь біля батареї. Можна в паперові ящики. І скоро з них починають виходити паростки із листочками фіолетового кольору. На одній картоплині до 10 росточків. Коли виросли сантиметрів до 10-15 — обломила, поставила в склянку з водою. Коли наростуть корінці, — висадити в лунки на город. Попелу дров’яного покласти в кожну. Але спершу зробити земляний гребінь: навернути таку довгу гірку, не менше 40-45 сантиметрів висотою. І в ній, на відстані півметра, лопаткою зробити ямки і висадити розсаду. Сусіди тільки сміються: «А що то в тебе за гробниці?»


Перший місяць поливаємо регулярно, двічі на тиждень. Коли видно, що прижилися, можна рідше: раз на три тижні. Листя жовкне — полити. Гуматом калію розведеним удобрюю.

Культура відноситься до в’юнків. Розстилається по пагорбах, листя як у плюща, квіти — як у берізки польової, але більші і фіолетові. Без аромату. Квітнути починає в серпні, коли бульби в’яжуться.

Одна бульба батату виростає до двох з половиною кілограмів. 10-15 штук в одному кубасі. Але бувають і тонкі, як пальчики.



Копаю сама. Чоловіка вже нема, ніхто в сім’ї не хоче землею займатися. Город на окраїні Борзни. Діти подарували цей клаптик землі, щоб я там займалася, не їздила далеко.

Цей рік солодкої картоплі саджала небагато, до сотки. Десь 30 кубахів. Хочу придбати і спробувати нові види.

Саджаю яблуньки, вишні, груші, абрикоси. Суницю, смородину, агрус. В цьому році з одного куща 15 кілограмів агрусу вродило, сама здивувалася. Тепер не знаю, куди мені млинці з агрусом в морозилці класти.

Батату багато роздала. Мої діти і внуки не їдять, сама їм мало, а батат дуже ситний. Взагалі я не картопляна людина, картоплі не їм.

Плюс іще топінамбур вирощую.

Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №36 (1790), 03 вересня 2020 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Ольга Хоменко, батат, Борзна, «Вісник Ч», Олена Гобанова

Добавить в:


ЦентрКомплект