Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям о людях » Кондитерка з Чернігова Євгенія Гурко мріє про власну кав’ярню


Кондитерка з Чернігова Євгенія Гурко мріє про власну кав’ярню

Для когось шлях до справи свого життя є зрозумілим і простим, хтось розуміє свої призначення з юності, але здебільшого нам потрібен час на пошуки власного покликання. Для чернігівки Євгенії Гурко шлях до кондитерського мистецтва проліг… через педагогічний виш і технічну спеціальність. Але покликання перемогло – сьогодні молода жінка не уявляє свого життя без тістечок і тортів, карамелі, мусів – усього солодкого і смачного – не тільки тому що надзвичайна солодкоїжка, а насамперед, бо вона вміє їх майстерно готувати і навіть мріє про власну справу – кав’ярню чи кондитерську у Чернігові.


Смак дитинства – бабусині пиріжки і мамині кекси

Сьогодні Євгенія Гурко називає себе домашнім кондитером, хоча був у її житті період керівної посади на кондитерському підприємстві. Це була спроба розібратися, як працює серйозне виробництво. «Я планувала попрацювати кілька місяців, але колектив підібрався настільки хороший, що залишилася у ньому на кілька років», - розповідає жінка. І працювати довелося не лише у Чернігові, а й запускати виробництво у кількох містах. Вона порівнює ці моменти свого життя з участю у кулінарних шоу (щоправда, брати участі у них намірів ніколи не мала): ти приходиш у приміщення, де обладнання ще не розпаковано (професійний міксер – у дорозі, було й таке), у тебе - чотири стажери (люди з хорошим досвідом, але ще не спрацьовані), і відкриття з кондитерськими презентаціями для гостей за добу. Після таких випробувань стресостійкості і витривалості Євгенії можна тільки позаздрити! Потім була пауза. Чоловік запропонував не працювати деякий час, можливо, визначитися із новим напрямком діяльності у житті, але ні до чого нового Євгенія так не прийшла. Тортики і тістечка перемогли.



До речі, вона не має фахової освіти. Про професію кухаря чи кондитера ніколи не мріяла. І на підприємство її взяли, подивившись на її професійні роботи. Освіту здобула педагогічну, за спеціальністю – вчитель фізики і трудового навчання. Батьки «відрядили» до чернігівського вишу і саме цього факультету, бо там уже навчався старший брат. Між тим, навчання не зовсім за покликанням не вплинуло на подальший життєвий вибір. «Кондитерське мистецтво – це захоплення мого життя», - зізнається Євгенія Гурко. Вона говорить, що максимально розкрилося бажання готувати…під час декретної відпустки (на її думку, жінки часто у цей період свого життя відкривають якісь захоплення, коли бажання і наявність вільного часу можуть співпадати).

А почалося все у дитинстві – вже тоді майбутня кондитерка любила і вміла чаклувати над солодощами. Свій перший торт на замовлення вона приготувала десь років у 14 на прохання друзів, які йшли в гості. І заробила свої перші гроші – 12 гривень. Євгенія вважає, що захоплення готуванням від мами і бабусі. Мама, аби побалувати дітей, дуже часто робила випічку – кекси, рулети з різними начинками. Від бабусі залишилися спогади про надзвичайно смачні пиріжки з цукерками: коли розламуєш гарячий ароматний пиріжок, а там – тягнеться начинка з льодяників. Також у дитинстві чернігівська кондитерка полюбляла готувати та їсти безе.



Жінка згадує, що раніше вдома всі рецепти записували до окремого блокноту, зараз такої потреби вже немає. Все можна знайти в інтернеті – і рецептуру, і технологію приготування з покроковими рекомендаціями, а популярні food-блогери ще й поділяться власними секретами чи особливостями приготування того або іншого кондитерського шедевра. Хоча у кожного є свої тонкощі професійної роботи: після досвіду роботи на виробництві Євгенія ніколи не користується «окоміром», усі складові рецепта мають бути тільки грамах (!), не ложках, стаканах чи чомусь іншому – лише через ваги починається приготування її кондитерських виробів.

Карамельні тарілки із друкованим сюжетом

Євгенія Гурко – єдина у Чернігові, хто робить карамельні тарілки. І прикрашає їх малюнками з будь-якими сюжетами, будь-якої складності завдяки нанесенню за допомогою спеціального харчового принтеру. Тож її можна називати карамел’є (кондитер, який працює з карамеллю), хоча це не єдиний напрям її професійної діяльності. Принтер дозволяє прикрашати не тільки тарілки, а також торти, тістечка.



Кондитерка зауважує, що в інтернеті, попри величезну кількість рецептів їй не вдалося знайти, як варити карамель і готувати з неї фігурки. Тож карамельні тарілки – її особистий винахід, а тому рецепт і технологія тримаються у секреті, всі можуть побачити лише результат роботи. Водночас такі оригінальні солодкі подарунки порадували уже багатьох друзів і знайомих Євгенії. Ідея виникла як подарунок для мами, для якої стало традицією привозити сувенірні тарілки з різних країн. Спочатку була зроблена пряникова тарілка, але більш довершеною стала саме карамельна. «Це сувенір тривалого зберігання, однак потребує певного температурного режиму. Приміром, на одній з подарованих мамі тарілок «розплився» малюнок через те, що у кімнаті було занадто тепло», - розповідає жінка. Тож особливо доречні такі сувеніри у холодну пору року, приміром, до новорічних свят.






На думку Євгенії Гурко, сьогодні кондитерське мистецтво стає універсальним і глобальним через те, що можна готувати будь-які десерти у будь-якій країні – доступні рецепти та всі їхні складові, якщо чогось не вийде купити у магазині, то можна замовити через інтернет. Хоча одночасно зберігається мода на національні десерти – приміром, французькі десерти макарон (повітряні тістечка із мигдалевого борошна із начинкою) або круасани. Однак кондитерка вважає, аби готувати десерти інших народів, обов’язково потрібно знати оригінальний смак.

У неї був курйозний випадок, коли знайомий попросив приготувати португальський десерт паштел-де-ната із листкового тіста з солодким яєчним кремом із додаванням сиропу. «Я знайшла рецепт, подивилася в інтернеті технологію приготування, але знайомому цей десерт не припав до душі, хоча мої домочадці оцінили достатньо позитивно. Коли я спитала у цього чоловіка, чи куштував він цей десерт раніше, то він відповів, що ні. Незвична назва зовсім не гарантує, що солодощі вам сподобаються, у кожного свій смак», - поділилася своїм досвідом чернігівка. Саме тому вона мріє відвідати з професійною метою Францію як столицю багатьох популярних ласощів.



Щодо сучасних українських десертів, то, на думку Євгенії, основним кондитерським символом залишається торт «Київський», а його справжній секрет, як і багато років тому, – у якісному вершковому маслі та великій кількості горіхів.
Загалом у кондитерському мистецтві теж є мода і свої популярні тенденції. За професійними спостереженнями Євгенії, все менше популярні масивні торти з багатьма прикрасами, на часі – прагнення до вишуканості, коли квіти із мастики чи крему замінюють живою флористикою або ягодами.


Плани на майбутнє – своя кав’ярня і кулінарний блог доньки

Євгенія переконана, що у будь-якій професії потрібно постійно розвиватися і не зупинятися на досягнутому, через це вона відкрита до нового і постійно самовдосконалюється. Пройшовши через керівну посаду і досвід роботи для себе, жінка тепер мріє про власну кав’ярню і не просто мріє, а працює над досягненням мети. «Я вже знаю, як має все там виглядати, якою має бути атмосфера, і мені, мабуть, простіше все намалювати, аніж розповідати», - ділиться власними планами кондитерка. Родзинкою, за її словами, має бути свіжа якісна випічка із натуральних інгредієнтів, у тому числі круасани. Євгенія говорить, що зараз працює над покращенням своєї вправності у виготовленні круасанів, адже це універсальна страва для французів, що може споживатися із будь-якими кремами, варенням, приміром. А ось випікаються вони без начинки, бо термостабільні начинки не роблять десерт кращим. Вона вирішила, що зможе приготувати смачні круасани з тих інгредієнтів, що доступні в Україні, і говорить, що нині на шляху до вдосконалення своєї майстерності. На думку Євгенії, чим більше хороших кав’ярень буде у Чернігові, тим краще для міста, адже запам’ятовуються не тільки краєвиди, пам’ятки, а й скуштовані страви.



А ще кондитерка вважає, що корисним для нашого міста був би і кондитерський фестиваль з дегустаціями – зазвичай, такі заходи популярні і серед місцевих жителів, і серед гостей.
Часто готувати Євгенії допомагає її 11-річна донька Софія. Вона теж має інтерес і хист до солодощів. Разом із донькою вирішили створити кулінарний блог, навіть вже замовили спеціальне обладнання, аби покращити на кухні освітлення. «Підліткам хочеться мати певну популярність серед ровесників, бути присутніми у соціальних мережах, тому ми з Софією вирішили створити кулінарний блог, в якому вона готуватиме різні страви і ділитиметься із однолітками власним досвідом на кухні. Чому б і ні? Звісно, я допомагатиму, але готуватиме і розповідатиме вона самостійно, так домовилися», - зазначає жінка.

Gorod.cn.ua

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: кондитерка, Гурко

Добавить в:


ЦентрКомплект