Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Місто і регіон » Зерно звозять із дев’яти районів Чернігівщини

Зерно звозять із дев’яти районів Чернігівщини

До Менського хлібоприймального підприємства щодня стоїть величезна черга вантажних автомобілів. Збіжжя на зберігання везуть з усього північного регіону області. Цьогоріч  хліборобам сприяє погода, хліба зібрали понад план. Задарма  віддавати не хочеться, аграрії чекають нормальної ціни на вирощений урожай. Тож поки що зберігають його. Але проблема: де стільки помістити? Хто у себе у господарстві тримає, хто на елеватор везе.   


До заготівлі на Менсьому хлібоприймальному підприємстві підготувалися, повністю зачистили елеватор, здійснили дезінфекцію від шкідників, підтримують оптимальний температурний режим.


– Приміщення знаходяться у належному робочому стані, хоча потрібну температуру підтримати досить важко, адже заготівлю здійснювали переважно у спекотну погоду, – пояснює директор Менського ХПП Григорій Синельник. – Температура зерна складала 40 – 45 градусів, його потрібно було вентилювати, охолоджувати. Багато було і вологого,  просушили близько семи тисяч тонн. Справляємося. Уже прийняли на зберігання 28 тисяч тонн зерна.
– Стільки привезли місцеві сільгоспвиробники?
– Збіжжя до нас везуть не тільки з нашого району, а й зі Щорського, Сосницького, Коропського, Новгород-Сіверського, Корюківського, Семенівського, Чернігівського, Городнянського. А горох взагалі завозять з усієї України.
– На яких умовах приймаєте зерно?
– По 8,5 гривні за тонну, а вартість зберігання – 11 гривень за тонну.  Головними партнерами підприємства у нинішньому сезоні є ДП «Зернятко» та ТОВ «Щорссільгоспсервіс», які здали шість із половиною та сім тисяч тонн зерна відповідно. Такі умови є привабливими і для фермерів. Своє збіжжя віддали нам на зберігання селянсько-фермерські господарства «Бутенко», «Дорошенко», «Ковбаса В.О.» та «Дубовик».
Наразі на зберіганні в Менському ХПП уже знаходиться стільки збіжжя, скільки у минулому заготували за увесь сезон.


– Кожного дня із четвертого по 16 серпня ми приймали 1200 – 1400 тонн хліба. Якщо так буде і надалі, то, за підрахунками, зможемо заготувати до 35 тисяч тонн замість 25 запланованих,  – зауважує Григорій Олексійович.
– Місця вистачить усім бажаючим здати зерно на зберігання? Не відмовляєте?
–    Вже відмовляємо. Горох, овес, жито приймаємо, а пшеницю – ні.

Анна Блецько, «Наше слово»

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Додати в: