Родина з Березни розповіла, як вирощувала молоду картоплю у теплиці
1 червня сім’я Харченків із Березни (Менщина) розвезла чернігівським замовникам свою останню молоду картоплю.
— Більше на продаж у нас її немає, залишили всього рядочок для себе, — кажуть. — Скоро почнемо возити домашні огірочки, а там і помідорчики. Думали, що все дозріє набагато раніше, але цього року підвела погода.
— Це наша сімейна справа, — говорить 34-річна Оксана Харченко. — Сама б я вирощування овочів не потягла, адже маю основну роботу — викладаю англійську мову в Березнянському ліцеї. Нашою справою дуже багато займаються мої чоловік Олександр і мама Людмила Петрівна (ми живемо з нею), дякую їм обом!
У нас дві теплиці, майстрували їх самі. Минулого року в меншій були огірки, у більшій — помідори. Ранню картоплю саме в теплиці саджаємо вперше (торік вона в нас росла у відкритому ґрунті). Цього ж року в кінці лютого різко потепліло, ми вирішили, що вже й буде тепло. І 1 березня посадили ранню «рив’єру» в більшій теплиці розміром 6 на 20 метрів — це приблизно 1,2 сотки. Якщо її саджати у відкритий ґрунт, та по теплу, то 40 днів — і вона готова. Ми планували, що картоплю викопаємо, а на те місце ще щось посадимо (той же огірок). А тут — морози, і все затяглося...
Тиждень наприкінці березня — на початку квітня вся наша сім’я майже не спала — топили в теплиці. Грубу в ній зробити ми не встигли (хто ж знав, що так морозитиме у квітні). Тому у двох різних точках розкладали багаття, на мангалі грілася вода. Ночами по черзі вставали за будильником і ходили підкидали дрова. Гляділи ту картоплю як малу дитину!
В останні заморозки перед поминальними днями вже не топили. Картопля була досить велика, просапована. Мама вранці встала збиратися на цвинтар і каже: «Листочки трішки мерзлуваті». Видно, під самий ранок прихопило. Ми зразу пролили кущі водою — змили цю паморозь. І вони відійшли.
Першу картоплю викопали 9 травня, але вона мала бути раніше, заморозки її пригальмували. Думали, бульб буде менше, але врожай порадував — для такої погоди хороший.
Спочатку продавали по 120 гривень (хто любить домашню молоду картоплю — за першою ганялися), далі ціна падала, останню продали по 80 гривень. Торгували і на чернігівських базарах (на Центральному, на «Ниві»), і розвозили містом під замовлення. На ринках молода картопля була, але привозна — з Єгипту. Хоч і по 75 гривень, та не домашня, від нашої відрізняється кардинально. А домашньої на базарах майже ніхто, крім нас, не продавав.
— Якби посадили більше, то як монополісти й заробили б більше? — питаю напівжартома.
— Е ні, досить і цієї, — сміється Оксана. — Ми саджали в основному для себе і для родичів, а вийшло ще й на продаж. Це ж усе труд. У теплиці ми скопували землю вручну двічі: раз — на зиму і другий — по весні, кілька разів прополювали, обгортали. У теплиці (в закритому просторі) вологу треба підтримувати постійно, то зробили крапельний полив. Добре, хоч для шкідників цього року ще було холодно, тому картоплі зовсім нічим не обробляли, жодної «хімії» не давали. Ось зараз, я бачу, на тій картоплі, що на городі, жуки є.
— Наступного року ранню саджатимете?
— Обов’язково, але вже по-іншому. Зробили для себе висновки, зокрема як розміщувати. Також будемо поліпшувати опалення в теплиці.
Джерело: газета "Гарт", Аліна КОВАЛЬОВА
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.