• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Гінеколог за освітою, Мерабі Джапава, п'ять годин смажив у Борзні на площі свиню


Гінеколог за освітою, Мерабі Джапава, п'ять годин смажив у Борзні на площі свиню

17 вересня, у п’ятницю, на площі в центрі Борзни — величезний вертел над металевою ємністю. На вертелі — ціла свиня, 120 кілограмів. «П’ятачка» засмажують на яблуневих і грушевих дровах 57-річний Мерабі Джапава з Бахмача, якого називають командиром, з помічниками. Так у Борзні святкували День міста.



Дрова потріскують у ємності. Мерабі Шотаевич керує підлеглими, як крутити, як підворушити дрова. Не цурається роботи і сам. Шкіра свині чисто вискоблена, рівномірно жовтенька. Туша уздовж нанизана на товсту металеву палю, впоперек — проткнута п’ятьма тоншими, примотаними до ніг алюмінієвим дротом. Усе обладнання польові кухарі привезли з собою.

— За освітою я спеціаліст по жінках, — загадково говорить про себе Мерабі Джапава.

— Гінеколог? — припускаю.

— Правда! — запевняє. — Тільки життя не з гінекологією, а з мангалом зв’язало. Але після обіду буде безкоштовний огляд,—жартує Мерабі Джапава. — Усі охочі молодиці можуть записуватися в чергу.

На вогні свиню крутили п’ять годин, потім різали і безкоштовно роздавали містянам. Орієнтовний час для смакування — 16.00.


— Приїхав з Бахмача на прохання народного депутата, — відволікається від роботи командир. — Тварина фермерська, раніше вирощували самі, тепер купуємо в перевірених підприємців. Щоб не було сирим усередині, треба весь час повертати.

— Цілу тушку смажите вперше?

— П’ятісот пєрвий раз, — знову сміється чоловік. — Смажимо свиней десять років. Годували ними вже і «95 квартал», і Кабінет Міністрів, і Генпрокуратуру. Завжди задоволені, хто смакує нашою свининою.

Час від часу, залежно від висоти вогню на дровах, вертел на великих ланцюгах то піднімають, то опускають.

Поряд з готувальниками крутиться Микола Галепа, керівник КП «Борзна-Комунальник». При попередньому нардепові округу (покійному Валерієві Давиденку) був офіційним помічником, при нинішньому (Анатолію Гуньку) — позаштатним.

— Нардепи міняються, а традиції ні — свиней для населення готуєте? — звертаюсь до Миколи Григоровича.

— Точно, — погоджується. — Це люди перевірені. Не перепсують 120 кілограмів сала-м’яса. Мірабі і шашлик знатний смажить. Усе на мангалі — його коньок.

Вікторія Товстоног, «ВісникЧ» №38 (1845) від 23 вересня 2021

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Борзна, Джапава

Добавить в:
 
 


Центр Комплект