• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Варвинська лікарня шукає овочі на зиму. Сусіди теж


Талион

Варвинська лікарня шукає овочі на зиму. Сусіди теж

 

КНП «Варвинська лікарня» оголосила початок заготівлі овочів на зиму. Адміністрація лікарні звертається до всіх жителів громади за допомогою. Розроблений графік прийому овочів від населення. Стартував 1 вересня з Остапівни, розписаний на 19 днів за населеними пунктами. Завершиться 7 жовтня в Кулажино. Окремо — збір у Варві — дев’ять днів упродовж жовтня.



5632 кілограми картоплі

— Давно практикуєте допомогу від населення? — запитала Юрія Полонця, гендиректора лікарні.

— Скільки себе пам’ятаю у цій лікарні, — впевнений Юрій Миколайович.

На підтвердження — минулорічна статистика: 5632 кг картоплі, 334 кг моркви, 172 кг цибулі, 1309 кг буряків, 314 кг капусти, 20 кг квасолі, гарбузи, помідори, борщова заправка, солоні огірки, перець, сухофрукти, яблука, часник.

— За колгоспів було простіше, бо був план до двору, — ностальгує Юрій Полонець. — Тепер — тільки добра воля населення. Минулого сезону нанесли картоплі і буряків, на весь рік вистачило. Щодо моркви, не пам'ятаю, чи докупляли.

— Яка тенденція із року в рік: несуть більше чи менше?

— Кількість продуктів залежить від урожаю. Чим він кращий, тим більше люди зносять.

— Як цьогоріч з урожаєм?

— Щодо перших двох сіл (Остапівна і Калиновиця) — хороший урожай, — хвалиться Юрій Миколайович.

— М'ясо-рибу не приносять?

— Їх ми купуємо, як і хліб, крупи.

«Грошей, які ходять за пацієнтом», не вистачає на їжу

Сусідня талалаївська лікарня також звертається за допомогою.


— У часи медичної реформи, коли «гроші мають ходити за пацієнтом», — зауважую.

— Абсолютно згоден, — серйозний Анатолій Михайлюк, генеральний директор КНП «Талалаївська центральна лікарня». — Кошти від НСЗУ (Національна служба здоров’я України. — Авт.) — не тільки ж на харчування, а на всі потреби: заробітна плата, медикаменти, обладнання, витратні матеріали (як реактиви на лабораторію), паливо для машин, витрати на інтернет і телефонний зв'язок. Тому з харчуванням ми завжди так робили: збирали з населення. Добре, що воно лояльно до цього відноситься. Частину допомагають аграрії, трохи з лікарняного городу. Спільними зусиллями забезпечуємо себе на сезон. Потреба в картоплі — 12 тонн.

Збирати у людей — дорого

— Уже декілька років не збираємо продукти від людей, — заперечує Світлана Расулова, генеральна директорка КНП «Семенівська міська лікарня». — Раніше практикували. Зараз картоплею нам допомагає спонсор, місцеве картопляне підприємство (у Семенівці є філія ТОВ «Поліська картопляна компанія»). Нам потрібно біля восьми тонн картоплі, підприємство нам її надає.

Інших овочів треба значно менше. Тому ми їх закуповуємо за власні кошти. Порахували, що витрати на паливо і транспорт (треба ж проїхатись селами та позбирати) обійдуться дорожче, ніж закупівля.

Починають з десяти кілограмів від медпрацівників

— Тридцять років збираємо продукти для лікарні з населення, — не приховує Оксана Хорошок, гендиректорка КНП «Куликівська лікарня планового лікування». — Починаємо зі своїх працівників — кожен приносить десять кілограмів овочів (картоплю, моркву, буряк і т.д.). Потім — у громаді. Допомагають старости і медпрацівники в селах: оголошують людям про початок збору. Одні, як у Баклан овій Муравійці. несуть продукти у ФАП, другі чекають нашого приїзду, треті беруть коня з підводою і їздять дворами, збирають. У Куликівці у вихідні дні збирають по дворах медики. Люди розуміють, що можуть потрапити в лікарню, тому овочі зносять. Ми їм потім дякуємо в районній газеті.

Останні три-чотири роки біля п'яти тонн картоплі дає місцеве підприємство «Вимал-Агро».

— А скільки всього треба?

— Тонн 12. Кухарі багато готують з овочів

— М’ясо-крули докуповуєте?

— М'ясо... — задумливо говорить Оксана Степанівна. — Раз на тиждень якісь котлетки, рибу даємо.

— Консервацію не несуть?

— Без потреби. Лікарня має 35 соток городу. Там садимо картоплю (щоб до збору з населення було чим годувати пацієнтів), грядки. Ті ж огірки засолюють наші працівники. А ще сушать сушку на компоти.

Вікторія Товстоног, «ВісникЧ» №36 (1843) від 9 вересня 2021

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: заготівля, овочів, лікарня

Добавить в:
 
 


Центр Комплект