• Брухт ДальнобойСервис
Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Город и регион » Людмила Янченко: «Печінка хвора — буряково-морквяний сік корисний. Шлунок — картопляний»


Людмила Янченко: «Печінка хвора — буряково-морквяний сік корисний. Шлунок — картопляний»



— Розкажіть про соки, — подзвонила у «Вісник» читачка. — Адже буяє літо, безліч ягід, фруктів, овочів.

— Соки можуть бути і ліками, і профілактикою хвороб, і просто дуже смачним напоєм, — розповідає Людмила Янченко, медична директорка Семенівської міської лікарні (колишньої районної).



Ще під час навчання в Полтаві Людмила Володимирівна цікавилася впливом соків на організм, гігієною харчування. — Кожен сік — з ягід, зелені, фруктів, овочів — по-своєму корисний. У кожному — вітаміни та мікроелементи. Тому приймати різні соки можна протягом року. Овочеві, наприклад, краще восени — на початку зими, коли в них максимальна кількість корисних речовин.

— Коли пити — до їжі чи після?

— Соки натщесерце не приймають, щоб запобігти розвитку виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. У соках є кислота, яка на порожній шлунок може викликати запалення. Сік п’ють хвилин через 15 після їжі. Вичавив і випив. А в шлунку вже є соляна кислота, яка виділялася для перетравлювання їжі. Є виняток — це картопляний сік. Він — для профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту, його п’ємо натщесерце. Профілактичні і лікувальні властивості — за рахунок крохмалю, який, обволокуючи шлунок, захищає його.

— Потрібно розбавляти?

— Усі соки слід розбавляти водою. Бо вони всі концентровані. Класична пропорція: дві частини соку, одна частина води. Виняток — сік з буряка або з буряка та моркви, вони добре поєднуються. Одна частина соку, дві частини води. Яблучний сік розбавляється: одна частина соку, одна частина води. Воду беремо кип’ячену теплу. Не-розбавлений сік смачніший. Але корисні якості не зміняться, якщо розбавимо. Проте ми зменшимо його агресивність. Бо соки можуть принести не тільки користь, а й шкоду.

— Скільки часу приймати?

— Постійно один і той же не можна. Наприклад, буряковий і морквяний місяць приймаємо, місяць перерва. І там же певні дози. Сік буряка з морквою, вже

розбавлений водичкою, — по столовій ложці тричі в день, не більше. Більше — завдасть шкоди. За рахунок речовин, які мають здатність накопичуватися. Сік цитрусових — не більше 250 міліграмів, це трохи більше склянки, на добу розбавленого соку.

— Корисні тільки свіжовичавлеиі?

— Так. Сік слід приготувати самому. Вичавити і відразу випити. Зберігати в холодильнику навіть три-чотири години — зруйнуються вітаміни та мікроелементи. Шкоди не буде, якщо вип’ємо такий сік. Але користі теж. Хоча там лишиться пектин (природній вуглевод), клітковина.

— Консервовані соки?

— Просто напій. Хоч домашні, хоч магазинні. Таким соком не наситиш організм узимку вітамінами. Замороженими соками теж не наситиш. Можна ягідний чи фруктовий лід кидати в гарячі чи холодні напої, але це буде суто додавання смакової якості.

— Кожен сік, кажуть, лікує свій орган.

— Печінка хвора — буряково-морквяний сік корисний. Місяць п’єш, місяць перерва. По столовій ложці, — нагадує дозування, — три курси, починаючи з осені. Весною вже не пити. Для оздоровлення печінки та кишківника рекомендується навіть дітям з трьох років. Своїх дітей маленькими я такими соками поїла.

Очі хворі — морквяний сік. По столовій ложці тричі на день, три курси.

Шлунок — картопляний сік. Курсами двічі на рік: весною і восени, коли загострюються виразкова хвороба шлунка, хронічні гастрити. Місяць пити, перерва з пів року, місяць знову пити.

Суглоби — дуже корисний сік шпината. Це зелень, яку ще називають листовим овочем. У ньому багато вітаміну К. А він же не виробляється у нас в організмі. Багато кальцію, необхідного для кісток.

Захворювання серця, серцево-судинні патології — пийте капустяний сік, курсами, 2-3 рази на рік.

Корисні соки огіркові та кабачкові, вони мають сечогінну дію. Корисні томатні.

Овочеві соки беруть для лікування, — зазначає Людмила Володимирівна. — Фруктово-ягідні соки — щоб наситити організм вітамінами та мінералами. Не можна змішувати прийом фруктового і овочевого соків. Якщо взяли апельсиновий, то морквяний водночас не приймаємо. П'ємо курс один сік, потім — другий.

— Щоб насититися вітаміном С...

— Найкраще — будь-які ягоди з початку сезону. Суниці, полуниці, чорниці, малина. Розводимо водою: дві частини соку, одна частина води. П’ємо тричі в день. Один місяць, один курс на рік. Соки з кісточкових — абрикосів, слив, персиків — краще робити з м'якоттю. Розводимо дві частини соку, частина води. Яблучні розведені соки п'ємо в сезон. Можна освітлені, можна з м'якоттю. М'якоть корисна для кишківника, там клітковина, необхідна для травлення.

Вітаміни є у всіх натуральних продуктах: у хлібі, яйцях, рибі, м'ясі, бобових, — нагадує лікарка, — але ягоди, фрукти і овочі — лідери. Якщо з ранньої весни пити соки і закінчити в листопаді, максимум у грудні, то штучні вітаміни можна не приймати. Важливо, готуючи свіжий сік, мінімізувати його контакт з металом.

* * *

у тему

— Скажіть, скільки у вас коштує цей сік?

— Візьміть безкоштовно.

— Безкоштовно?

— Так, безкоштовно. Тому що ви кожен день приходите, питаючи: «Скільки коштує сік?» — Я кажу, що шістдесят гривень, ви кажете: «От трясця!» — І берете горілку. От і вирішила вас пригостити, а то невдовзі здохнете від горілки, а сік і не скуштуєте...

* * *

цікаво, що

У морквяний сік додають крапельку олії — оливкової, горіхової, соняшникової, — щоб засвоювався каротин, перетворювався на вітамін А. Крім того, олія виступає як провідник для вітаміну Е.

Тамара Кравченко, «ВісникЧ» №31 (1838) від 5 серпня 2021

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: здоров’я, Янченко, Кравченко, ВісникЧ

Добавить в:
 
 


Центр Комплект