Чи може натуральний продукт коштувати дешево?
Сьогодні я купила вершкове масло на ринку всього за 20 гривень 200 грамів. Виникла підозра, чи натуральний це продукт.
З таким питанням звернулися до фахівців Держпродспоживслужби. В їхній лабораторії досліджують різні продукти харчування, в тому числі і масло різних виробників.
Юрій Павлішен, начальник головного Управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області: «Із 42 зразків масла, які ми дослідили протягом 10 місяців, в 32 зразках ми мали відхилення від певних встановлених норм. В 2 зразках було відхилення по мікробіологічних показниках і в 30 зразках масла – наявність рослинного жиру».
Завідуючий хіміко-токсикологічним відділом Чернігівської регіональної Державної лабораторії Дмитро Бездітко розповів про те, як вони перевіряють зразки продуктів.
Дмитро Бездітко, завідуючий хіміко-токсикологічним відділом Чернігівської регіональної державної лабораторії держпродспоживслужби: «Зразки надходять у відділ. Є програма, яка кодує зразки. Кожен зразок йде під кодом. Кожен сектор бачить, що йому прийшло. Тоді з кімнати зразків відбирається зразок, який йде в сектор».
За законом в натуральних молочних продуктах заборонено використання рослинного жиру, каже Юрій Павлішен. Тож, чи може масло коштувати дешево.
Юрій Павлішен, начальник головного Управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області: «Проста арифметика. Скільки коштує натуральний літр молока. Помножте його на 30-40 літрів. Отримаєте ви приблизно 3,5 кілограми вершків. Із 3,5 кілограми вершків ви отримає кілограм натурального масла. Не скажу, якої жирності, бо це залежить від багатьох чинників. В тому числі, залежить і від технологічного процесу, який застосовується при виготовленні натурального молока».
22-річний чернігівець Дмитро займається спортом та слідкує за своїм харчуванням. Згадав ситуацію зі зіпсованими продуктами. Переконаний, ціна товару повинна відповідати якості.
Дмитро, чернігівець: «Я попадал на некачественные продукты. В основном это были молочные продукты. Я всегда забирал с собой чек, возвращался в магазин и менял товар на нормальный».
Згідно з законом України «Про харчові продукти», фізичні особи підприємці за фальсифікацію продуктів караються штрафом від 3 до 30 мінімальних розмірів заробітної плати.
Останнім часом Чернігівська регіональна лабораторія утилізувала більше 2 тонн свинини. Серед овочів та фруктів у 4 випадках виявили перевищення нітратів – у 2 в капусті та стільки ж в цукровому буряку. У 190 зразках картоплі перевищення нітратів не виявлено.
Сюжет телеканалу «Новий Чернігів»
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: продукти, якість, «Новий Чернігів»




