Гриби на один раз

Осінь, грибний сезон. У лісі й на базарі усяких. Хтось полює за білими, лисинками, маслюками, обабками, зеленками, опеньками. А інших тільки екзотика цікавить: звєздовики, саркосцифи, сморчки. Беруть для настоянок, примочок, а дехто й на їжу. Один раз, з цікавості, можна спробувати. Боїтеся? Тоді не пробуйте!



Звєздовик, або земляна зірка

— 29 серпня поїхали з сім’єю у ліс за річкою Десною, у напрямку селища Десна. Там і знайшли сімейство цих грибів, — розповідає 58-річна Тетяна Куценко з міста Остер Козелецького району. — Думали-гадали, що то за диво. Коли повернулися додому, стали шукати в інтернеті інформацію. З’ясувалося, земляна зірка, або гриб-звєздовик. Раніше ніколи таких не зустрічала. Пишуть, що він умовно-їстівний. Проте, чесно кажучи, я не ризикнула його куштувати.


Тетяна Куценко


Земляна зірка

Саркосцифа, трутовик, оленячі ріжки


— А я вже стільки різних перепробувала, їсти в мене є що, просто гриби збирати люблю дуже! — усміхається 54-річна Лариса Мілова, директор газети «Деснянка». — Починаючи з лютого, виходжу на тихе полювання. Як немає снігу і тепла зима, з’являються грибочки з яскраво-червоними шапочками — це саркосцифа. Торік скуштувала дві штучки. Перед цим багато читала про них. Чоловік не ризикнув їсти, а мені сподобалися. Цьогоріч набрала три корзинки. Пополасували. Відварила, я всі гриби відварюю щонайменше хвилин п’ятнадцять, окрім білих. А тоді вже й смажити можна.


Лариса Мілова

Зонтики, строчки. Сморчки готувала з макаронами. До речі, про кухню. Все приготування таких грибів, від початку і до дегустації, я знімаю на відео і викладаю на наш сімейний канал в ютуб.

Щодо строчків, то вони не всі їстівні. Тільки гігантський. Жовті «брилики», що ростуть на стовбурах дерев, звуться трутовик сірчано-жовтий. За смаком вони нагадують куряче м’ясо. Молоді смажу, а ті, що старіші, йдуть на грибну ікру або в котлети.


Сморчок


Строчок

— І не боїтеся отруїтися?

— Чоловік жартує: «Спочатку випробуй на собі, а потім вже я їстиму». А якщо серйозно, буває, що і по два роки у мене йде на те, аби вивчити все про новий екзотичний гриб. А вже потім ризикую скуштувати. Їх же стільки усяких. Тремелла, або дрожалка — жовтий і не дуже схожий на класичні гриби. Є блюдцевик — розлогий, з червоно-коричневою шапочкою.


А є оленячі ріжки або рогатик. Такого гриба знайшла у лісі неподалік Прилук, шкода було зрізати, він же червонокнижний.


Оленячі ріжки

— А галюциногенні грибочки трапляються? Їх ще називають «провідниками у казку». Любителі «кольорового кіно» купують їх в інтернеті.

— Відвар червоного мухомора галюциногенний. Але треба знати, як варити. Гнойовик, якщо запити горілкою, може й життя позбавити. Ним відваджують від пияцтва. Не збираю і не використовую. Моя порада: не знаєте — не беріть.


Саркосцифа


Трутовики

Грабельками? Не треба!

— Чи всі гриби треба відварювати?

— Бажано усі, — розповідає 52-річний Сергій Гладкевич, колишній заступник директора та головний природознавець Ічнянського національного природного парку. Мешкає у селі Лучківка Ічнянського району. — Хтозна, які пестициди той гриб увібрав. Ми не відварюємо перед приготуванням лише білі та зонтики.


Сергій Гладкевич

Незвичні гриби я не беру і не куштую. Знаю гриб-веселку, він росте дуже швидко. Має специфічний запах. Йому приписують лікувальні властивості. В інтернеті є чимало інформації від яких хвороб лікує. Використовують настоянку незрілого триба, з тієї частини, яку в народі називають яйцями (цей грибочок схожий на чоловіче «хазяйство». Його називають «відьомське яйце», «срамотник». — Авт.). Мене обурює, коли в ліс ідуть з грабельками (такими, як на фото). Перегрібають, знищують грибниці.


Грабельки для грибів

* * *

Беруть у лісах і червоні мухомори. Одні їх трохи підсмажують і кладуть у домі, аби мухи повиздихали. Інші настоюють на спирту чи самогоні. Потім тією настоянкою натирають спину, коліна, кажуть, знімає запалення. А дехто і п’є по кілька крапель, від різних болячок. Про таких екстремалів «Вісник Ч» писав неодноразово.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №37 (1791), 10 вересня 2020 року. Фото з архівів грибників

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: гриби, «Вісник Ч», Валентина Остерська

Добавить в:


ЦентрКомплект