Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Місто і регіон » Прибуткова справа: за 5 років в Україні з`явилося близько 200 равликових ферм

Прибуткова справа: за 5 років в Україні з`явилося близько 200 равликових ферм

Заробити на слимаках.

В Україні з’явилася нова прибуткова експортна стаття – равлики. Перша равликова ферма відкрилася тут 5 років тому. Нині їх вже зо дві сотні. Фермерських середземноморських равликів продають в Європу. А от українці до цього продукту поки що тільки приглядаються.



Вона проміняла столицю і роботу в офісі на слимаків у глушині. І не прогадала.

На дерев’яні настили жіночки сиплють комбікорм. Годувати худобу для них звично. Але нинішні підопічні в дивовижу. Хоча під ногами слимаки повзали завжди.

У равликів, як і в людей, апетит прокидається на ніч. І тоді вони вилазять з-під дощок. Це їхній будиночок для сну.

Фінансист Наталя Сарнацька 2 роки тому в селі на Чернігівщині взяла в оренду напівзруйновану ферму. І під колишнім корівником заселила середземноморських слимаків.

На пів гектарові землі перед осінніми заморозками із тисячі кілограмів маток Наталя очікує на 10 тонн слимаків. Ними смакуватимуть в Іспанії.

Фермерських слимаків з України вже напряму продають до Іспанії. До цього головно насичували внутрішній ринок маточними равликами для розведення. Французи полюбляють інших слимаків – виноградних, із лісів. Зокрема, і Волинських. А от італійський ринок без посередників нам ще треба завоювати.

Андрій Дзюбан, голова Асоціації «Равлик України»:
«Оскільки ринок Іспанії по фермерському равлику був більший, ми зосередили спочатку свою увагу на Іспанії. Якщо в цей рік не буде другої хвилі пандемії і все буде відбуватися згідно планів, то це буде дуже перспективно».

Привчити співвітчизників до слимакового делікатесу намагається Анжела Дженкова. У свої зелені садибі, у цих же Отрохах, вона до меню додала і слимаків. Поки що екзотика традиційним стравам програє.

Равлики і дорожчі. Порція 6 штук – 220 гривень. І готувати їх морока. Равликів треба дуже акуратно промивати, щоб не пошкодити їх будиночок. Потім відварити – 5 хвилин. Знову промити. А потім з кожної ракушки дістати білок, ракушки стерилізуємо у духовці, обсмажуємо на пательні. Готуємо окремо масло. Затим м’ясо повертають у мушлю і запікають у соусі.

Равлики – це та страва, де без хліба ніяк. На якій дієті ви б не сиділи. Білий багет не просто атрибут, він необхідний, щоб вимочити соус, який сховався у будиночку, де жив равлик.

Торік експортовано майже 300 тисяч тонн слимаків. Цього року попри карантин обсяги продажів, за той самий період, зросли у 2,5 рази.

Сюжет телеканалу «1+1», «ТСН»

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: равлики, бізнес, «1+1», «ТСН»

Додати в: